Széchenyi Terv Plusz

Szombathelyi Csónakázó- és Horgásztó

Megosztom

Az egykori agyagbányászat miatt keletkezett kubikgödrök átalakításával hozták létre a hatvanas évek elején a Csónakázó-tavat, és a Horgásztavat. Az Arany-patak táplálta horgásztóból jut a csónakázó tóba a víz, a két tavat mindössze egy sétány választja el egymástól.

A Horgász-tó kisebb, ez némileg rejtettebb is, nincs annyira szem előtt, mint nagyobb társa. A Falumúzeum felöli rész csendesebb, ez az egyik legjobb horgászhely is, itt húzódik ugyanis az egykori patakmeder. A legmélyebb pontot is itt találjuk, bár a jellemzően két méteres átlagmélység egyben aránylag egyenletes medret is jelent, ahogy az egy báger gödörnél megszokott.

Az érdekes alakból eredően azonban olyan áramlatok alakulnak ki, melyek bizonyos helyen az iszapot lerakják, leveleket összehordják. A part természetes, a fák gyökerei a vízig is lehúzódnak, de a szegélyzónában gyér sást és gyékényt is találunk A Csónakázó-tó története megegyezik a Horgász-tóéval. Kikövezett, sétányon körbejárható.

Kerülete közel 1500 méter, szélessége 200-250 méter. Két árok húzódik a mederben (kb. 120-130 méterre találhatók az árkok), ezek kerülik a mesterségesen kialakított szigetet. Mindenhol hirtelen mélyülő, az átlagos mélységet (1,7 m) hamar el lehet érni. Az északi sarok némileg sekélyebb: 1,6-1,4 méteres.

Egész évben csónakból, a szigetről, és télen lékről is tilos horgászni! A süllő a fő ragadozó hal. A süllő a mesterségesen kialakított tavon minden évben megtalálja az ívási lehetőséget így szinte minden évben szépszámú süllőivadékkal, találkozhatunk befolyók környékén. A tóban nagyszámban előforduló küszcsapatokat a nyári időszakban állandó balin rablások zavarják. A balinozás nem tartozik a fő horgászmódszerek közé, talán ennek is köszönhető, hogy nagy számban találhatóak a tóban nagy méretű balinok. (Nem ritkák a 6-8 kg-os példányok sem) Az említettek mellett az amur, a keszegfélék és a kárász számítanak a fő halfajoknak, de compó is előfordul az egyébként sok apróhalat is rejtő vízben.

A 2015.évben megvalósuló városfejlesztési munkálatoknak köszönhetően a Szombathelyi Csónakázó és Horgásztó teljesen megújult. A sétány új burkolatot kapott, a közvilágítás felújításra került, emellett 35 db horgászstég került kialakításra, melyek akadálymentesítettek és egy-egy paddal is rendelkezek. A horgászat megkezdésekor ezen stégeket kell elsődlegesen igénybe venni.

Galéria
Letölthető dokumentumok
Közeli jegyforgalmazó horgászboltok
Közeli szállások
Kapcsolódó jegybizományosok
info
Terület: 12,4
Átlagmélység: 1,5-3
Fenékviszonyok: enyhén iszapos
Akadók: nincs
Növényzet: nád, sás
Szabályok: Megyei Horgászrend
Horgászidőszak: 0-24
Csónakhasználat: nincs
Jegyváltás, árak: Lásd itt!
Információk:

Fördős István halőr:
06 70 33 99 706;

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége,:

06 94 506 835;

Megközelítés:

Szombathelyen belül a 89-es útról érhető el a tavak. A közelben több parkoló is található.

GPS koordináták:
47.23537656, 16.59867883

Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

24.87°  Páratartalom: 42%