Széchenyi Terv Plusz

Kezdő horgászoknak, vizsgázóknak hasznos információk

Itt a jó idő, s vele együtt a horgászszezon. Egyre több némán koncentráló, kempingszékben ücsörgő emberrel lehet találkozni a vízpartok közelében. De mi is kell egy sikeres és élvezetes horgászathoz? A kezdőknek a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége ügyvezető elnöke, Puskás Norbert nyújt segítséget.
 

Mielőtt nekiállnák, nem árt tisztában lenni ennek a hobbinak az alapszabályaival. A legfontosabb dolog a horgászengedély kérdése. "A gyermek horgászoknak 14 éves korig nem kell állami horgászvizsga, de célszerű nekik és szüleiknek is áttanulmányozni az ingyenesen elérhető online horgászvizsga tananyagot, melyben a halfajok és a szabályok is részletesen megismerhetők” - kezdte az ismertetést az ügyvezető elnök.

Az ifjúsági és felnőtt horgászoknak azonban már állami horgászvizsgát kell tenni, mely 2019.évtől díjmentes.  A vizsgára, mely írásbeli tesztből és szóbeli halfaj felismerésből áll, előzetesen kell jelentkezni a szövetségnél. A vizsgával kapcsolatos legfontosabb tudnivalók a cikk alatt olvashatók.

Horgászengedélyt a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége tagegyesületeiben lehet beszerezni. A tagszervezeti lista a honlapon a Szövetség menüpont alatt megtekinthetőek , de a Szövetségi Iroda munkatársai is szívesen segítenek a közeli horgászegyesület megtalálásában 06/94-506-835-ös számon, illetve az info@vasivizeken.hu e-mail címen.

A horgászat gyakorlati tudnivalóinak elsajátításához nagy segítség lehet a családban vagy baráti társaságban található horgász, aki bevezeti a pecás jelöltet a horgászat rejtelmeibe. Magyarországon közel 800 ezer regisztrált horgász van, ezért viszonylag könnyen találhatunk ismerősi körben pecást - mondja a szakember. De Puskás Norbert szerint ha még sincs ilyen személy a környezetünkben, akkor a szövetség tagegyesületeiben, a horgászüzletekben és a vízparton lévő tapasztalt horgászok is segítenek az alapfelszerelések, tudnivalók beszerzésében.

Az alapfelszerelés nagyon változó, de aki még nem horgászott annak javasolnám, hogy egy 4-5 méteres, úgynevezett spicc botot vásároljon hozzátartozó kész szerelékekkel. Szükség van még merítőszákra, haltartó szákra, horogszabadítóra, vödörre, tartalék úszóra, horogra, damilra és csalira, etetőanyagra. Ez egy alap úszós felszerelés, de ezzel már ki lehet próbálni a halfogás élményét - árulta el a szakember.

A horgászüzletekben az eladók többsége gyakorlott horgász, ezért ők a felszerelésre fordítható összeghatár megadása mellett az optimális megoldás kiválasztásában tudnak segíteni. A felszerelés mellett a legfontosabb alapokmány az állami horgászjegy és a területi jegy, mely nélkül a horgászat nem kezdhető meg.

Az állami horgászengedély a kötelező egyesületi tagsággal 12 000- 13 000 forint között mozog, egyesületi tagdíj függvényében. Aki rendszeresen kívánja látogatni horgászvizeinket, annak lehetősége van - az állami jegye mellé - többféle éves horgászjegy típusból választani, ezekről bővebben a horgászengedély-horgászjegyek és árak menüpont alatt.

Vas megyében a hazai 86 halfajból 50-60 biztosan megtalálható, így nagy a választék. Természetesen itt is vannak olyan fajok, melyek eltűnőben vannak, ezért védettek, vagy fokozottan védett besorolást kaptak.

Mint az élet minden területére, a horgászatra is vonatkoznak a törvényi előíráson felül bizonyos íratlan szabályok - figyelmeztet Puskás Norbert. Ilyen például, hogy minden tevékenységet úgy végzünk a vízparton, hogy az élővilág ne, vagy csak a lehető legkisebb mértékben sérüljön, annyi halat vigyen haza, amennyi tényleg szükséges, a pecás a horgászhelyét érkezési sorrendben, csendben foglalja el, nem formál jogot előnyökre, nem zavarja a környezetükben tartózkodókat, horgásztársaival, az érdeklődőkkel udvarias, barátságos magatartást tanúsít, a horgászhelyet pedig a horgászat befejeztével tisztán hagyja el.

Sokan még most is azt hiszik, hogy mindenki a halhúsért horgászik, de ez napjainkban nem igaz - mesél a szakember a témában előforduló tévhitekről. Egyre nagyobb számban vannak olyan horgászok, akik a "fogd meg és engedd el” elvet vallva horgásznak és minden megfogott halat kíméletesen elengednek. A horgászokról néha mondják, hogy nem vigyáznak a természeti értékekre, de a többség nem szemetel és vigyáz az általa látogatott tavakra, folyókra. Az egy alkalommal kifogható halak mennyiségét csak megtippelni lehet, mert ez függ a módszertől, horgászvíztől és a horgász ügyességétől. Intenzíven telepített horgászvízen, akár napi 10-15 pontyot is foghat a kevésbé rutinos horgász, ha békés halra megy - tudtuk meg.

Mint írtuk, a kifogott halak sorsa többféle lehet: van, aki fotózás után visszaengedi a fogását, de vannak olyan pecások is, akik kiváló halételeket tudnak készíteni a zsákmányukból.

Aki ezek után kedvet kapott a horgászathoz, több Vas megyei helyszínt is felkereshet.

"A vadvizek kedvelőinek a Rába folyót és a Pinka patakot ajánlanám, az állóvízi horgászoknak pedig a Gersekaráti Sárvíz-tavat, a Lukácsházi Abért tavakat, az Őrség csodálatos környezetében fekvő Vadása tavat és a Máriaujfalusi tározóját" - tanácsolja Puskás Norbert.

 

Fotók: www.vasihorgasz.hu 

Interjút készítette: Tamasits Dorottya (www.alon.hu)

Letölthető dokumentumok
Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

21.22°  Páratartalom: 64%