Széchenyi Terv Plusz

Horgászvizsgára felkészítő információk

A horgászati alapismeretekből tett vizsga múltja több évtizedre nyúlik vissza. Kezdetben elsősorban az egyesületeknél folyt a vizsgáztatás. A sikeres vizsgát követően annak dokumentálása a horgászigazolványban történő bejegyzéssel és pecséttel került rögzítésre. A kilencvenes évektől már a hatóság által kiadott „Horgászvizsga bizonyítvány” tanúsítja a vizsga meglétét. Aki már életeében egyszer tett vizsgát és azt tudja bizonyítani horgászati okmánnyal, akkor nem szükséges több évtized után sem új vizsgát tenni.

A horgászvizsga kötelezettséget a  2013. évi CII. (a Halgazdálkodásról és hal védelméről szóló ) törvény 40.§ (2) bekezdése írja elő a következő módon:

„Állami horgászjegyet az a személy kaphat, aki rendelkezik horgászvizsgával vagy korábbi érvényes állami horgászjegyét bemutatja, horgászszervezeti tagságát igazolja és fogási naplóját leadta. Az állami horgászvizsgát a halgazdálkodási hatóság által kiadott vizsgabizonyítvánnyal, más országban tett vizsgát pedig az erről kiállított okirattal vagy horgászati okmánnyal lehet igazolni.”

Hivatalos felkészítő tananyag itt elérhető >>>

Az alábbiakban meghatározott horgászvizsgát az értelmi fogyatékkal élők, és hároméves kortól az adott év december 31. napjáig a 15. életévét be nem töltött személyek részére állami horgászjegy kiadása esetén az előbbiekben foglaltakat nem kell alkalmazni.

Ahhoz, hogy valaki felnőtt horgásszá válhasson alapfeltétel a horgászvizsga letétele. Ennek meglétét követően lehet majd Állami horgászjegyet váltani a 15. életévüket betöltött horgászoknak.

A jogszabályi előírásokon túl, azért is fontos a horgászvizsga, mert a horgászni vágyó szimpla érdeklődésén túl, a felkészülés során némi jártasságot és ismeretet szerez a horgászat alapjairól, a halakról, vízi környezetről, természetvédelemről, horgászetikáról, és jogszabályi előírásokról. A vizsgát tett horgász tehát felkészülten érkezik a vízpartra, ahol kezdődhet a tapasztalatgyűjtés, az elméleti tudás tartalommal való megtöltése. Az új törvény lehetővé teszi, hogy a 10. életévét betöltött gyermekek horgászvizsgát tegyenek. Ha a Hhvtv. 40. § (3) bekezdése szerinti, de legalább 10. életévét betöltött személy horgászvizsgát tesz, ifjúsági horgásznak kell tekinteni és a 12. melléklet 6. pontjában meghatározott kedvezményes díjra jogosult.”

Készülj fel egy életre szóló horgászkalandra és
​szerezd meg az állami horgászvizsga bizonyítványodat ingyen! 

Az Állami Horgászvizsga díja 2019. január 01-től díjmentes, de  a www.horgaszjegy.hu oldalon előzetes  jelentkezéshez kötött. A horgászvizsgára történő érvényes jelentkezés további feltétele a horgász regisztráció elvégzése, melyet ide kattinva tud elvégezni, vagy a tagegyesületeinknél.
A regisztrációs folyamat és a vizsgára való jelentkezés megkönnyítése érdekében Szövetségünk Balikó Dáviddal közösen készített egy ”oktató” videót, ahol Dávid bemutatja, hogyan lehet beregisztrálni a horgaszjegy.hu oldalon keresztül elérhető HORINFO rendszerbe és azt követően hogyan lehet könnyedén felkészülni és jelentkezni egy díjmentes állami horgászvizsgára.

 

A horgászvizsgáztatás országosan 2021. február 15-től egy teljesen megújult elektronikus rendszerben zajlik, de továbbra is személyes megjelenést igényel!

A VIZSGA UTÁN AZ ELSŐ VASI TERÜLETI JEGYVÁSÁRLÁSNÁL RENDKÍVÜLI, SOHA NEM LÁTOTT KEDVEZMÉNYEKKEL VÁRUNK!

„Első horgászjegy” váltáshoz biztosított kedvezmény mértéke:

  • 60 ezer Ft feletti területi jegyváltás esetén: 30.000 Ft
  • 40 ezer Ft feletti területi jegyváltás esetén: 20.000 Ft
  • 20 ezer Ft feletti területi jegyváltás esetén: 10.000 Ft

Ez az ajánlat csak az első vasi területi horgászjegyvásárlásra vonatkozik, és kizárólag a vizsgát követő területi jegyigényekre, megrendelésekre érvényes! 
A kedvezmény kizárólag olyanokra vonatkozik, akik még nem rendelkeztek a HORINFO rendszerben horgászvizsgával, vagy korábbi években felnőtt (ifjúsági) díjköteles állami jeggyel. 
Horgászvizsgára jelentkezni 10 éves kortól lehet, de minden horgásznak vizsgázni kell legkésőbb abban az évben, amelyikben a 15. életévét betölti. 
Ne hagyd ki ezt a fantasztikus lehetőséget a Vasi Vizeken való horgászathoz!

Regisztrálj most a www.horgaszjegy.hu oldalon az aktuális horgászvizsgánkra, hogy részesülhess ebben az egyedülálló ajánlatban és kezdd el a horgászatot a legjobb feltételekkel! 

Nagy Attila az első sikeres vizsgázó Szövetségnél az új rendeszerben 2014. május 16-án a kedvesével és a vizsgáztató halászati örökkel látható a fotón...

Letölthető dokumentumok
Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

25.09°  Páratartalom: 43%