Széchenyi Terv Plusz

TOP-1.2.1-15-VS1-2016-00001. számú pályázat és a TOP-1.2.1-15-VS1-2019-00009 számú aloldal

 

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége  "Horgászturisztikai fejlesztések Vas megyében” című, TOP-1.2.1-15-VS1-2019-00009 számú projekt keretében megvalósult fejlesztésekről az alábbi linkre kattintva olvashat részletesen:

https://vasivizeken.hu/hu/szovetseg/top-turisztika-2020

 

----------------

TOP-1.2.1-15-VS1-2016-00001. számú pályázat aloldal

Sajtóközlemény -  2017. március 01.  -Horgászturisztikai fejlesztések indulnak a vasi vizeken

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program turizmusfejlesztési pályázatán közel 110 millió Forint támogatást nyert el a „Horgászturisztikai fejlesztések a Vasi Vizeken” elnevezésű projektjével. A Vas megyében 8.000 regisztrált horgásztaggal rendelkező közhasznú szövetség kezelésében lévő állóvízekből nyolc vízterület környezete fog megújulni jövő tavaszra, a pecások nagy örömére. A projekt keretében összességében 250-nél is több kültéri elem (Pl.: padok, hulladékgyűjtők, mozgáskorlátozott stégek...stb) kerül kihelyezésre, valamint a horgásztavak partrendezése révén több ezer négyzetméter természet közeli horgászhely, partszakasz megújítása is megvalósul.

           

A tavasz első napján projektindító sajtótájékoztatót tartott a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége Vaskeresztesen, melynek keretében a Szövetség vezetői tájékoztatták a megjelenteket a Terület és Településfejlesztési Operatív Program turizmusfejlesztési pályázatán elnyert támogatásuk tervezett felhasználásról. A Vaskeresztesi Német Nemzetiségi Tánccsoport nyitótánca után Seregi Miklós elnök köszöntőjében elmondta, hogy a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége jelenleg 29 folyóvíz, valamint 21 állóvíz halgazdálkodásra jogosultjaként, közhasznú civil szervezeti formában tevékenykedik 1397,19 hektár vízterületen. Érdekképviseleti tevékenységét a szervezet a Magyar Országos Horgász Szövetség tagjaként látja el, 2016. évben a Szövetség 28 tagegyesületében 7979 tag volt. A családtagokat és hozzátartozókat is figyelembe véve a Szövetség, több mint 30.000 természetkedvelő állampolgár érdekeit tartja szem előtt. A horgászati feltételek biztosítása mellett közhasznú szervezetként a hal -és élőhelyének védelme, az ifjúság nevelése, a versenyhorgászat szervezése, valamint a horgászturizmus fejlesztése kapja a fő hangsúlyt a szövetség működésében.


A sajtótájékoztató jelen volt Majthényi László a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, aki köszöntőjében elmondta, hogy Vas megyének kiemelt vonzereje a gyógyvizek, de nagyon fontosak az egyéb kiegészítő turisztikai lehetőségek is. A megyei turizmusfejlesztési stratégia készítése során kiemelt szempont volt, hogy a megyébe érkező vendégeknek megfelelő színvonalú kiegészítő, aktív turisztikai szolgáltatások is álljanak rendelkezésükre a közel jövőben. Köszönetet mondott a megyei turizmusfejlesztési stratégia készítésében aktívan részt vevő Vas Megyei Turizmus Szövetségnek, valamint a Vas Megyei Önkormányzat turisztikával foglalkozó vezetőinek, munkatársainak. Elismerően szólt a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége eddigi munkájáról és gratulált a sikeres pályázathoz. Az erős, jól szervezett vasi horgászszövetség munkatársainak gondos előkészítő munkáját is tükrözi, hogy az elnyert pályázatból nyolc településen lesz turisztikai fejlesztés a következő egy évben. Puskás Norbert ügyvezető elnök beszámolójából kiderült, hogy a Vas Megyei Területfejlesztési Stratégiával összhangban a Széchenyi 2020 program keretében a Magyarszecsődi-tó, a Gencsapáti kavicsbánya-tó, a Vaskeresztesi Pinka-holtág, a Vaskeresztesi Horgászturisztikai Központ, a Gersekaráti Sárvíz-tó, a Püspökmolnári Kavicsbánya-tó, a Csepregi Téglagyári-tó, a Pinkamindszenti bánya-tó, valamint a Merseváti-tó turisztikai infrastruktúra fejlesztése valósul meg 2018. március 31-ig. A felsorolt horgászvizek mellett a TOP-1.2.1-15-VS1-2016-00001. számú pályázattal – önerő vállalása nélkül - elnyert 109,99 millió forint európai uniós támogatás segítségével: utak, parkolók, rézsűk, műtárgyak karbantartása, valamint padok, pihenő helyek, mozgáskorlátozott horgászhelyek, tábori illemhelyek, rendezvényterek, szalonnasütők, információs táblák és további jóléti fejlesztések történnek.

A pályázathoz készült előzetes tanulmánytervek szerint összességében 259 kültéri elem kerül kihelyezésre és a tavak partrendezése révén több ezer négyzetméter természetközeli horgászhely, partszakasz megújítása is megvalósul. A fejlesztések célja, hogy a megújításra kerülő horgászturisztikai helyszínek és környezetük az idelátogatók rekreációs igényeit minél jobban kiszolgálják, rendezettebb körülményeket biztosítsanak a szabadidő aktív eltöltéséhez. A beruházások elősegítik az érintett területeken a településkép javítását, és a térségben élő lakosság, valamint az odaérkező turisták rekreációs lehetőségeinek bővülését. Az egyes tavak turisztikai fejlesztéseinél átfogó vezérelv volt: a megközelítés és a parkolási lehetőségek fejlesztése, a környezeti állapot megóvása, az élményteli időtöltés biztosítása a nem horgászó családtagok részére (játszóterek, fedett rendezvényterek, tűzrakók), információ hordozó felületek elhelyezése. Kiemelt cél még, hogy a mozgásukban korlátozottak számára is – hiánypótló módon - megfelelő horgászállások kerüljenek kiépítésre több horgásztónál. A projekt fontos részét képezi a marketing tevékenység is, melynek célja a fejlesztés eredményeinek és a vasi vizek vonzerejének bemutatása. A marketing tevékenység keretében megújul és több nyelven is elérhetővé válik a Szövetség honlapja, illetve annak mobil eszközökre való optimalizálása is megvalósul. A megújuló horgászvizek népszerűsítése érdekében különböző médiákban való megjelenésekre is sor kerül, valamint ingyenes turisztikai kiadványok is készülnek. A marketingtevékenység és a pályázatban elért eredmények megsokszorozása érdekében a projektgazda aktív kapcsolatot kíván kiépíteni a horgászvizek mentén található települési önkormányzatokkal és az érintett turisztikai desztinációs menedzsment szervezetekkel. A Szövetség bízik benne, hogy a megvalósításra kerülő horgászturisztikai projekt a helyi horgászok elégedettségének növelése mellett hozzájárul a térségbe látogató turisták számának növekedéséhez, illetve a tartózkodási idő meghosszabbításához. Jelenleg az egyes fejlesztési területek kiviteli -és engedélyes terveinek kidolgozása van folyamatban. A projekt ütemterve szerint április-május hónapban - közbeszerzési eljárás keretében - kerülnek kiválasztásra a fejlesztést megvalósító kivitelező cégek, majd ezt követően már nyár elején elkezdődhetnek a munkálatok. A szerdai rendezvény - Páli János projektmenedzser és Hidvéginé Molnár Judit turisztikai szakértő közreműködésével - a projekt által érintett turisztikai desztinációs menedzsment szervezetekkel történő egyeztetéssel zárult. 


Sajtóközlemény -  2017. december 01 - NÖVEKVŐ HORGÁSZLÉTSZÁM, FOLYAMATOS FEJLESZTÉSEK A VASI VIZEKEN…

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége jelenleg 29 folyóvíz, valamint 21 állóvíz halgazdálkodásra jogosultjaként közhasznú civil szervezeti formában tevékenykedik 1397,19 hektár vízterületen. Az idén őszig a Szövetség 27 tagegyesületében 8291 tag lépett be, ami már 292 fővel meghaladta a tavalyi esztendő 7979 fős rekord létszámadatát. A horgászati feltételek biztosítása mellett közhasznú szervezetként a hal -és élőhelyének védelme, az ifjúság nevelése, a versenyhorgászat szervezése, valamint a horgászturizmus fejlesztése kapja a fő hangsúlyt a Szövetség működésében. A taglétszám növekedése mellett az idei nyár egyik fontos eredménye, hogy megkezdődtek a munkálatok a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program turizmusfejlesztési pályázatán elnyert közel 110 millió Forint támogatással megvalósuló „Horgászturisztikai fejlesztések a Vasi Vizeken” elnevezésű projektben. Az országosan egyedülálló programban a Vas Megyei Horgász Szövetség kezelésében lévő állóvizekből nyolc vízterület (Magyarszecsődi-tó, Gencsapáti kavicsbánya-tó, a vaskeresztesi Pinka-holtág, Gersekaráti Sárvíz-tó, Püspökmolnári Kavicsbánya-tó, Csepregi Téglagyári-tó, Pinkamindszenti bánya-tó, Merseváti-tó) környezete újul meg jövő tavaszra. A projekt keretében összességében 250-nél is több kültéri elem kerül kihelyezésre, valamint a horgásztavak partrendezése révén több ezer négyzetméter természet közeli horgászhely, partszakasz megújítása is megvalósul. Augusztus hónap közepén Vaskeresztesen nagy sikerrel megtartott IV. Pinka-völgyi Halas Napon a projekt kezdő ütemeként már átadásra is került az Vaskeresztesi Horgászturisztikai Központ 250 m2-es rendezvénytérrel, valamint 80 m2-es terasszal történő bővítése.

A rendezvényen Majthényi László a Vas Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, hogy az idei Halas Nap történelmi pillanat, mert TOP forrásokból finanszírozott projektek közül ez volt az első, ami átadásra került. Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő is elismerően szólt a vaskeresztesi emberek aktivitásáról és a Vas Megyei Horgász Szövetség dinamikus fejlődéséről. A Magyar Országos Horgász Szövetség képviseletében Bokor Károly alelnök gratulált a fejlesztésekhez és elismerő díszsereleget adott át a Szövetsége részére, melyet a szervezet vezetői Seregi Miklós elnök és Puskás Norbert ügyvezető elnök vett át.

A vaskeresztesi Horgászturisztikai Központ mellett található halban gazdag kisméretű Alpesi Horgásztó környéke is kényelmes, bárki számára használható pihenő helyekkel, kerékpártárolóval, rönkfa gyermek játszóelemmel és egyéb jóléti létesítményekkel gazdagodott a nyárvégére.

Örömteli volt látni, hogy az elkészült fejlesztéseket már ősszel több gyermekcsoport is használtba vette. Szeptember elejére szintén megújult a Pinka-patak vaskeresztesi holtága is, ahol vészárapasztó felújítás, horgászatra kialakított kényelemes vízparti padka, padok, asztalok, tábori wc, és megújított zúzalékos út készült a támogatásból. Vaskeresztes után a munkálatok Csepregen a Téglagyári-tónál folytatódtak október-november hónapban.

A projekt keretében elkészült a tóhoz vezető - közel 200 m-es - út zúzalékos felújítása, a gyermekek részére szintén kiépítésre került egy játszóelem homokozóval, valamint kihelyezésre kerültek a rönkfa padok, asztalok. Továbbá megépült egy 6X6 m-es fedett rendezvénytér, melynek közelében kerékpártároló, információs tábla, hulladékgyűjtő, szalonnasütő is létesült. A tél folyamán elkészülő további fejlesztésekről folyamatosan beszámolunk.

Sajtóközlemény -  2018. március 15. - Megújuló vízpartok és honlap várja horgászokat

Az elmúlt hónapokban is folytatódtak a munkálatok a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program turizmusfejlesztési pályázatán elnyert közel 110 millió forint támogatással megvalósuló „Horgászturisztikai fejlesztések a Vasi Vizeken” elnevezésű TOP-1.2.1-15-VS1-2016-00001. számú projektben. Az országosan egyedülálló programban a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége Horgászturisztikai Központjának környékén kívül, még a szervezet kezelésében lévő állóvizekből nyolc vízterület a Magyarszecsődi-tó, a Gencsapáti kavicsbánya-tó, a vaskeresztesi Pinka-holtág, a Gersekaráti Sárvíz-tó, a Püspökmolnári Kavicsbánya-tó, a Csepregi Téglagyári-tó, a Pinkamindszenti bánya-tó, valamint a Merseváti-tó környezete újul meg idén tavaszra. A tél folyamán folyamatosan zajlottak a kivitelezési munkák és a napokban a mozgáskorlátozott helyek kihelyezésével Vaskeresztesen, valamint a Csepregi Téglagyári-tónál be is fejeződtek a horgászturisztikai fejlesztések, melyek átadására néhány héten belül kerül sor. Az építési, területrendezési munkák mellett informatikai fejlesztéseket is végzett a horgászturisztikai pályázat keretében a Szövetség. A tizenegy éve indult internetes oldalukat bemutató www.vasivizeken.hu formájában és tartalmában is megújult.

Megújuló vízpartok és honlap várja horgászokat

 

December és február hónap között az időjárási körülmények függvényében  zajlottak - a projekt helyszíneken - a tereprendezések és a természet közeli horgászhely kialakítások. A munkálatok célja volt, hogy a fejlesztés után a vízpart feleljen meg a biológiai, esztétikai és a horgászat funkcionális követelményeinek. Egyes helyeken kiemelten fontos feladat volt a partélet szegélyező vízoldali padka kialakítása, vízszintes felületképzéssel. A nagyteljesítményű lánctalpas kotrókkal a Püspökmolnári, - a Magyarszecsődi Kavicsbánya-tónál, a Gersekaráti Sárvíz tónál és a Merseváti Tőzegbánya-tónál részleges bozót- és cserjeirtás, valamint számos vízparti tuskó kiszedése is megtörtént a télen.

Püspökmolnári-tó területrendezése folyamatban…
 

A projekt részeként összesen 92 db különböző terepviszonyokhoz illeszkedő 5-18 m2 területű  horgászhely kialakítása is megvalósult. A kialakított horgászhelyek 10 cm vastagságban antigorit zuzalék terítést kaptak, azon helyek ahol a partoldal és a kialakított horgászhely közötti szintkülönbségek indokolták tereplépcső, és támfalak építésére is sor kerül a következő hetekben.

Seregi Miklós szövetségi elnök Horváth András helyi egyesületi elnökkel megtekintik 
a Magyarszecsődi-tavon megvalósult munkákat

 

A Gersekaráti Sárvíz-tónál korábban kialakított 58 horgászállásos versenypálya felújítása is nagyrészt megtörtént.  Az elnyert pályázati forrásból a horgászhelyek kialakítása és a partrendezések mellett lehetőség nyílt 363 m3 antigorit zuzalék felhasználásával 1200 m leromlott vízparti út megújítására, még hátra van Gencsapáti-tó melletti útszakaszok felújítása.

Gersekaráti munkaterületen Puskás Norbert ügyvezető elnök a dolgozókkal

 

A tavasz folyamán a tavak partján a projekt befejezéseként összességében kiépítésre kerül még 15 db fedett pad-asztal garnitúra, 57 db támlás rönkfa pad, 35 db rönkfa pad –asztal szett, 16 db szalonnasütő, rönkfából készült kerékpártárolók, szeméttárolók, információs táblák, szerszámtároló, valamint 6 db tábori illemhely.  Hiánypótló módon öt tónál kialakításra kerül egy-egy akadálymentes horgászhely is a mozgásukban korlátozott horgásztársak - biztonságos - kiszolgálása érdekében. A Püspökmolnári tónál - jelentős tereprendezésen átesett félszigeten - a kültéri fabútorok mellett a kis gyermekekkel érkező horgászcsaládok részére egy rönkfa homokozó is megépítésre kerül. Püspökmolnárihoz hasonlóan Gersekaráton is létesít homokozót a Szövetség, de ott lesz még rönkfa játszó elem is csúszdával, hintával. Gersekaráton a vízparti infrastrukturális adottságok miatt on-line turisztikai kamera rendszer kiépítése is megvalósul.  

Merseváti tónál új közösségi terület készül
Merseváti tónál új közösségi terület készül
 

Az építési, területrendezési munkák mellett informatikai fejlesztéseket is végzett a horgászturisztikai pályázat keretében a Szövetség. A tizenegy éve indult internetes oldalukat bemutató www.vasivizeken.hu formájában és tartalmában is megújult. Az okos telefonra optimalizált honlap a turisztikai célok kiszolgálása érdekében német és angol nyelven is elérhető lesz a következő hónapokban. A weboldalon részletesen bemutatásra került a Vas Megyei Horgász Szövetség kezelésben lévő minden vízterület és a közelében elérhető horgászbolt, egyesület, jegybizományosi hely, turisztikai szolgáltató.


Püspökmolnári félsziget kész állapotban új zuzalékos horgászhelyekkel, sétánnyal

Az új honlapon minden elérhető, ami horgásszá váláshoz, vagy pecásként kellhet a hétköznapokban: on-line regisztrációs felület horgászversenyekre, horgászvizsgákra, szabálysértési bejelentő, horgász hírek, telepítések, szervezeti információk, hírlevél rendszer. horgászati alapismeretek, tananyagok...stb. A megújult oldalon a hagyományos tartalmak mellett díjmentesen elérhetőek a horgászközösségi életet is erősítő újszerű funkciók: Ilyen például a "Gyere velem horgászni!", mely menüpontban a pecások közös horgásztúrákat szervezhetnek ezzel útiköltséget spórolhatnak, és egyben új horgászbarátokat is szerezhetnek! Az új oldalon egy gyors regisztrációt követően ingyenesen lehet hirdetni a használt horgászfelszereléseket, valamint néhány fogási adat megadásával megosztani a vasi vizeken fogott szép halak fényképeit

Vaskeresztesi mozgáskorlátozott hely

----------

A Szombathelyi Televízió 2018. március 26-i műsorában összefoglaló beszámoló volt a Vaskeresztesi horgászturisztikai fejlesztésekről.

 

A Vasi Kaleidoszkóp 2018. április 20-i műsorában összefoglaló beszámoló volt a Csepregi Téglagyári-tó és a Püspökmolnári Kavicsbánya-tó fejlesztéseiről

 

A Szombathelyi Televízió  műsorában összefoglaló beszámoló volt a Gersekaráti horgászturisztikai fejlesztésekről.

 

A Szombathelyi Televízió  műsorában összefoglaló beszámoló volt a Magyarszecsődi horgászturisztikai fejlesztésekről.

 

A Vas megyei horgászati lehetőségekről és pályázatról részletes információ kérhető a 06-94/ 506-835-ös telefonszámon, valamint a projekt részeként megújuló www.vasivizeken.hu weboldalon!

A pályázati projektben elkészült fejlsztésekről készült fotók  >>>

A fenti információk a TOP-1.2.1-15-VS1-2016-00001. számú pályázat támogatásával jelent meg

 

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

17.25°  Páratartalom: 74%