Rába

Megosztom

A Rába folyó vízgyűjtő területe kiterjed a Stájer-Alpok D-i lejtőire, az Őrség dombvidékére, a Vasi-hegy és a Kemeneshát É-ÉNY-i oldalára, a Kemenesalja, a Sokorói-halomvidék, a Keszthelyi-hegység É-i, a Bakony ÉNy-i lejtőire valamint a Kisalföld és a Fertő-tó vidékére. Jelentősebb mellékfolyói a Lapincs, a Pinka, a Sorok, a Gyöngyös, a Répce-árapasztó csatorna a Herpenyö és a Marcal. A Rába folyó teljes vasi szakasza 790,7 ha, és közel 140 km hosszan kanyarog a megyében.

A folyó szélessége 20 -50 m között változik, átlagmélysége pedig 2-3 m. A jellemző fenékviszonya kavicsos, sóderes aljazat, de ritkán találkozhatunk iszapos területtel is. Az évtized folyójában megtalálható halfajok száma 53, ezek közül jellemző halfajok a márna, a paduc, a domolykó, a dévérkeszeg, a ponty, a balin, a süllő, a csuka és a harcsa. A Rába folyó Alsószölnök felett éri el Magyarországot, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetséghez tartozó szakasz itt kezdődik és a nicki duzzasztóig tart.

A Rába vasi szakaszára jellemző az állandó vízszint és a csodálatos vadvízi környzet. Borzasztóan sok arca van, köszönhető a rendkívül sok kanyarnak és műtárgynak melyekkel útja közben találkozik. Általában sekély, de több kilométer hosszú duzzasztott szakaszai és üzemvíz csatornái mély részeket rejtenek.

Az Alsószölnök feletti rész lassú folyású, kanyargós csatornára emlékeztető. A duzzasztó alatt kiterjedt tükrös, de a műcsatornával újra egyesülve szinte folyószerű. Szentgotthárdnál újra visszaduzzasztott, hangulatos szakasz, majd széles tükrösből induló keskeny alvíze a Lapincs patakkal megerősödve éri el nemsokára Magyarlak-Csörötnek magasságában az ottani duzzasztót és erőművet, valamint a műcsatornát amely 2,5 km hosszú. Ideális helyszíne a családi horgászturizmusnak.

A csatorna egyenletes, lassan áramló vize ideális folyóvízi horgászatot tesz lehetővé, minden horgászmódszer kipróbálására. Körmendnél érkezik a Pinka balról, de itt is akad egy duzzasztó, erőműves csatotnával, majd a sekély városi szakasz, ahol már, megint igazi vadvízi folyó formát ölt Rába. Ikervárnál újabb duzzasztó a főmederben a műcsatrona végén pedig az első magyaroroszági erőműn zuhog át a folyó ide terelt víztömege, hogy lejjebb a Csörnöc-Herpenyő patakkal kiegészült ág visszatérjen az eredeti mederhez.

Galéria
Közeli jegyforgalmazó horgászboltok
Közeli szállások
Kapcsolódó jegybizományosok
info
Terület: 790,7
Átlagmélység: 2-5
Fenékviszonyok: kavics, sóder
Akadók: néhol bedőlt fák
Növényzet: nád, sás, ligeterdők
Szabályok: Megyei Horgászrend
Horgászidőszak:
Csónakhasználat: van
Jegyváltás, árak: Lásd itt!
Információk:

Alsószölnök-P.molnári: Sipos Károly 06/7033-99705;

P.molnári-Ikervár: Fördős István 06/7033-99706;

Ikervár-Nick: Konyher Tivadar 06/7033-99704;

Megközelítés:

A Rába főként a 8-as út Kám és Szentgotthárd közötti szakaszáról, ill. Rum-Sárvár-Répcelak környéki utakról, valamint hidak, duzzasztók felől érhető el.
Ikervár: Bp felől - 7/M7-es - Székesfehérvár - 8-as főút - Kámnál Szombathely felé jobbra a 87-es úton - Rumnál a körforgalomban jobbra Sárvár felé - Meggyeskovácsi után az első kereszteződésnél jobbra (az út végén kemping-szerűség látható) - bekötőút - a partra, ill. a duzzasztóhoz és a parkolóhoz vezet.

GPS koordináták:
,
Horgászapró

Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

21.24°  Páratartalom: 43%