Gersekaráti Sárvíz-tó

Megosztom

Gersekarát Vas megye déli részén, az úgynevezett Vasi Hegyháton, Vasvártól 9, Körmendtől 18 km-re fekvő 770 lakosú község.  Relatív földrajzi fekvése szerencsés, mivel közel helyezkedik el az osztrák és a szlovén határhoz is. A község környezeti adottságai kiemelkedők: a dimbes-dombos, erdőkkel és szőlőhegyekkel borított táj, az erdők vadgazdagsága, a település határában lévő tó és mindezek háborítatlan nyugalma kellemes környezetet kínál nemcsak a horgászat szerelmeseinek, hanem akár a pihenni vágyóknak.

A tavat 1992-ben jóléti víztározó céljából alakították ki, a halászati-horgászati jogot 2008 végén Gersekarát Község Önkormányzatától 15 évig tartó időtartamra, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége kapta meg. A tározó területe 36 hektár, a Sárvíz-patak és a Csengô-patak táplálja, egy-egy elő-tározón keresztül.

A tó vize horgászat mellett fürdésre is alkalmas, szépen gondozott partján strandolásra és kempingezésre is lehetőség van. Jelzett túra útvonal is áthalad a településen. Kemping, panzió, vegyesboltok, vendéglátóhelyek, falusi vendégházak, a tóparton büfék szolgálják az idelátogató turisták ellátását és kényelmét.

A horgászvízen minden Vas megyei horgász jogosult horgászni, aki az állami horgászjegye mellett rendelkezik általános éves/gersekaráti éves vagy napi/heti vasi területi engedéllyel. 

A Szövetség kivitelezésében 2009.évben kiépítésre került 58 db 4*4 m  rajthelyből álló nemzetközi versenyszabályoknak megfelelő versenypálya, mely ideális helyszíne a tavon évente töb alkalommal megrendezésre kerülő hazai és nemzetközi versenyeknek.

Átlagmélysége 2-2,5 méter, a legmélyebb pontja a természetes csapadéktól függően 5- 5,5 méter. A horgászati területen belül a parttól kb. 60 méterig kevésbé akadós, de egy-egy tuskóval találkozhat a szerlék. A tó sarkánál lévő kanyarulatban sekélyebb vizes részt főleg tavasszal horgásszák, itt gyorsabban melegszik fel a víz. Nyáron ezen a részen többen harcsáznak, a harcsát az apró halak sokasága vonzza ide. Ezen a szakaszon található horgászhelyek a versenyek alkalmával is elfoglalhatóak.

Az elkészített medertérképen a parttól 90 méter távolságig különböző színekkel jelölték, hogy hol, milyen mélységek vannak, hogyan alakulnak a törésvonalak, nagy segítséget nyújtva ezáltal a pecásoknak.

A tóban minden hazai hal megtalálható. Zömében tő és nyurga ponty, amurból elsősorban a termetesebb példányok úszkálnak a vízben. Fehérhal-állománya kimagasló, amit jól mutat, hogy a versenyeken egy-egy horgász általában 10-15 kilót tud fogni 4 óra alatt. Pontyot, illetve amurt is foghatunk, méghozzá nem is keveset. Bőséges a ragadozó állomány, harcsa, csuka, süllő egyaránt fogható. A tó egyéb hallal annyira telítve van, hogy elegendő táplálékot nyújt a ragadozónak, ezért a horgászokszámára nagy kihívás horogra csábításuk. Harcsából szép példányokat foghatunk, ha sikerül menedékükből kicsalogatni őket. Gersekaráton jellemző a harcsa-, illetve a csukafogás. Nagyok is vannak, de nehezebb megfogásuk, mert előbb találnak maguknak bármilyen más halat, mint a horogra tűzöttet.

A 36 hektáros víznek csak egy oldala horgászható, a túloldal erdős rész, ahová nem lehet bemenni, és csónakból sem lehet horgászni. A halak rájöttek arra, hogyha nyugalmat akarnak, akkor inkább a túloldalra húzódnak. Különösen jó a fogási esély versenyek után, mivel a nagy mennyiségben használt csábító etetőanyag kicsalogatja búvóhelyükről a keszegféléket és a nagyobb egyedsúlyú halakat is. A nagy pontyokat a Sárvíz-tavon 60 cm-es méretkorlátozással védjük.

A horgászhelyek érkezési sorrendben foglalhatók el. Hétvégeken érdemes időben elindulni, mert eléggé telített a part, és érdemes tájékozódjunk is, hogy mikor, milyen versenyek van, mert akkor egyes részeken nem lehet horgászni. A part füvesített, gondozott. Gépkocsival a tó feletti út mellett kb. 30m-re, valamint két kijelölt parkolóban.

A szezon általában március végétől november végéig tart. Horgászni kizárólag Gersekarát település felôli partoldalon szabad. A tó bal oldalán, a férfi-nôi toalett előtti sátorozási helyen egy-két éjszakára sátrat verhetünk. A tó szépen gondozott partján a horgászat mellett biztosított a strandolás, a piknikezés lehetősége, sőt még a legkisebbeket játszóelem és homokozó is várja.

 

Galéria
Letölthető dokumentumok
Közeli jegyforgalmazó horgászboltok
Közeli szállások
Kapcsolódó jegybizományosok
info
Terület: 36
Átlagmélység: 2
Fenékviszonyok: enyhén iszapos
Akadók:
Növényzet: bokrok, fasorok
Szabályok: Megyei Horgászrend
Horgászidőszak: 0-24
Csónakhasználat: nincs
Jegyváltás, árak: Lásd itt!
Információk:

Fördős István halászati őr

Tel.: +36 70 339 9706

 

Horváth Károly halászati őr

Tel.: +36 70 339 9713

Megközelítés:

Közúton Vasvár, Körmend illetve Zalaegerszeg irányából lehet eljutni a tóhoz.

GPS koordináták:
46.96021810, 16.74408674

Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Elnézést kérünk!

A szolgáltatás jelenleg nem elérhető.