Széchenyi Terv Plusz

Vasváron tavasz köszöntő programmal, haltelepítéssel ünnepelték a fejlesztéseket

2022.03.19. Megosztom

Szombat délelőtt került sor a Vasvári Csónakázó tó fejlesztésének átadására, amelynek kezdetén a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége nevében Perlaki Nóra köszöntötte V. Németh Zsoltot, a térség országgyűlési képviselőjét, miniszteri biztost, Majthényi Lászlót, a Vas megyei közgyűlés elnökét, Tóth Balázst, Vasvár Város polgármesterét, Seregi Miklóst, a Sporthorgász Egyesületek Vas megyei Szövetségének elnökét, valamint a megjelent horgásztársakat, a projektben résztvevő partnereket, tervezőket, vasvári lakosokat, önkormányzati képviselőket, egyesületi tisztségviselőket, és minden kedves érdeklődőt, majd felkérte V. Németh Zsoltot, hogy köszöntse a megjelenteket

„Ezen a helyen kicsit szokatlan ilyen ünnepélyes pillanatban állni, hiszen ez a helyszín a vasváriak kedvelt helye, az a hely, ahol mesék születnek, a hely, ahova sétálni járunk.” – kezdte üdvözlő szavait V. Németh Zsolt, majd kiemelte, Magyarországnak a legnagyobb civil szervezete a horgászok közössége, hiszen hétszázezer ember gondolja úgy, - és ez nagyon rövid idő alatt nőtt szinte százezres nagyságrenddel az elmúlt esztendőkben – hogy ehhez a közösséghez kell tartoznia.

 

Rámutatott arra, hogy számos pozitív döntés született az elmúlt években a horgászok irányába: a balatoni halászat, illetve a természetes vizeken való halászat betiltása is kedvez a horgászoknak. „Itt vas megyében van egy másik esemény, amely lassan bontakozik ki ugyan, de nagy jelentőségű lesz, ez a Döröskei tó megújítása, amit osztrák magántulajdonból vásároltunk vissza magyar köztulajdonba. Reményeink szerint hamarosan elindulhatnak a kivitelezési munkák, aminek révén újra vízjogi engedélyt kaphat a tó.” – jelezte a közeljövő terveit V. Németh Zsolt, majd elmondta: Vasváron az itteni horgászoknak örök sérelem volt, hogy annak idején az önkormányzat eladta a másik tavat, és hosszú idő után lehetővé vált, hogy ez visszakerüljön. Rámutatott: a csónakázó tó a végső formáját akkor nyeri el, ha kizöldül minden, majd megköszönte mindenkinek a munkáját, aki ezt a fejlesztést koordinálta, segítette.

 

Majthényi László visszagondolt arra, hogy közel 8 éve dolgozták ki a megyei sporthorgászok azt a programot, aminek köszönhetően ma itt állhatunk Vasváron a megújult csónakázótó partján. „A Területfejlesztési és Településfejlesztési Operatív Program keretében két ütemben 12 horgásztó újult meg a térségben. Örülök, hogy ezt a tavat is sikerült az önkormányzattal, helyiekkel összefogva ebbe a programba beemelni, és sikerült a fejlesztést végrehajtani. Látjuk itt is, hogy megújultak a tó körüli utak, ösvények, elhelyezésre kerültek olyan természetbe illő eszközök, amik az itt tartózkodóknak szabadidejük eltöltését segítik, akár baráti, családi piknikek helyéül is szolgálhat ez a tó.” - mondta el, majd örömét fejezte ki arra vonatkozóan, hogy a vasvári azok közé a tavak közé tartozik, ahol kiépítésre került egy akadálymentesített horgászhely is. Üdvözlő szavai végén mindenkinek jó időtöltést kívánt a megújult tó környékén.

Tóth Balázs, Vasvár polgármestere a természetbarátokat köszöntötte. Mint elmondta: tudatosan használja ezt a kifejezést, hiszen sokkal több ez a tó annál, minthogy csak a horgászoké legyen, mert aki Vasváron sétálni indul, azoknak nagy része a tavat válassza úti célként. „Több éves folyamat közepén vagyunk, ez a rekreációs övezete a városnak. Külön szeretném kiemelni, hogy köszönjük azt a támogatást, amit a kormányzattól kaptunk, amelyből sikerült megvásárolni a kettes tavat is, így az itteni rendezett környezet mellett van egy igazi vadregényes tavunk is, így mindenki megtalálhatja a magának legjobban tetsző helyet a kellemes időtöltésre. Minél többen, minél gyakrabban vegyék igénybe a tó környékét, és sok kellemes percet, órákat kívánok mindenkinek itt a tó körül.” – mondta el, majd megköszönte a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének, hogy remek partnerek voltak a munkában, és együttműködtek az önkormányzattal, helyi horgászokkal. „Harmonikusan végrehajtott beruházás ez, köszönöm a kivitelező munkáját is. Reméljük, hogy a terület rövid időn belül kizöldül, és akkor fog igazi fényében pompázni.” – tette hozzá a város polgármestere.

 

 

Seregi Miklós, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd utalt arra: már elhangzott, hogy hétszázezer horgász van Magyarországon, és hozzátette: Vas megyében a tavalyi évet 11.500 regisztrált horgásszal zárták, és elmondható, hogy a megyében is évről évre növekszik azok száma, akik engedélyt váltanak. „Ha megvizsgáljuk, hogy a tavakhoz járók nem csak a horgászok, hanem családtagjaik, barátaik, a településeken élők, akkor elmondhatjuk, hogy a 45-50 ezer természetkedvelő szabadidejének kellemes eltöltését tudjuk ezekkel a projektekkel támogatni. A TOP program segítségével 136 millió forintot nyertünk, amelyből tavaly négy tavat sikerült felújítani, fejleszteni. Ezt a munkát önerőből nem tudtuk volna végrehajtani, hiába vagyunk Vas megye legnagyobb civil szervezete, ehhez mindenképpen képviselő úr, elnök úr, és a helyi önkormányzatok maximális támogatása szükséges.” – hangzott el Seregi Miklóstól, aki a jövőre utalva kiemelte: vannak terveik, amiket szerencsére mindig nyitott ajtókkal fogadnak. Most is folyik a munka, a következő felújításokkal is szeretnének mind szebb, jobb környezetet biztosítani a horgászoknak, és azoknak, akik kilátogatnak a vizek partjára. „Reméljük, hogy a következő időszakban is eredményes lesz az együttműködés, az itt lakóknak pedig azt kívánom, és mindenkinek, aki kilátogat a Vasvári tó partjára: használják, és vigyázzanak rá.”

Puskás Norbert, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke a projekt bemutatása előtt úgy érezte, fontos kiemelni: ez nem egy előzmények nélküli projekt. „Ahogy elnök úr már elmondta: az elmúlt időszakban 12 tó újult meg a TOP program keretében: ez a megyei önkormányzat, képviselő úr nélkül nem sikerülhetett volna. Fontos kiemelni, hogy ezekből a tavakból hat a képviselő úr területén újult meg. Nagyon jól látja azt, hogy Szentgotthárd, Körmend, Vasvár térségében közel kétezer horgász van, akiknek fontos az, hogy igényes, jó környezetben horgászhassanak. Ez a mai nap is ehhez járul hozzá, hogy ez a fejlesztés Vasvárra is elhozta azt a kulturált környezetet, amely már megvalósult Püspökmolnáriban, Magyarszecsődön, vagy a Hársas tavon nem olyan régen.” – kezdte gondolatait Puskás Norbert, majd elmondta: a projekt keretében bruttó 33 millió forintot fordítottak erre a területre, ennek elsődleges célja a tó környéki utak megújítása volt. Ezen kívül készült mozgáskorlátozott horgászhely, pihenőhelyek, szalonnasütő helyek. Kiemelte azt, ami kevésbé látványos: a tó körül kialakított rézsűs partoldal megújítása, amiből rengeteg nem oda illő túlburjánzott vízparti növényzet, illetve a part menti zónában iszap is eltávolítása került, ami a tóban élő halak életminőségét is segíti. „Örülünk, hogy egy olyan helyszín jött létre, ami nem csak a horgászoknak nyújt kikapcsolódást, hanem mindenkinek, aki Vasvárra látogat. Fontosnak érzem, hogy a megyén belüli turizmus fontosságát a megyei önkormányzat felismerte, és a mai napig is segíti, hiszen ezeket a tavakat nem csak az itt élők, hanem a megye távolabbi településeiről érkezők is szívesen használják.” – fejezte ki örömét, majd hozzátette: a helyben élők számára is komfortosabb, jobb környezet teremtődött. Megköszönte mindenkinek a munkáját, aki bármilyen formában részt vett a projektben, majd a jövőre vonatkozóan elmondta: „Szeretnénk tovább fejlődni, a Vasvári kettes tó tervei is az asztalunkon vannak, már bejártuk a kertészeti tervezővel is a tó környékét, megyei önkormányzat is támogatásáról biztosított bennünket. Tavalyi évben volt 75 éves a Vasvári Petőfi horgászegyesület, akiknek még legalább ennyi időt kívánunk, és reméljük, hogy minden vasvári horgásznak ez a tó is ajándék lesz a születésnap alkalmából.”

A köszöntők után a Gersekaráti Általános Iskola tanulói adtak elő vidám énekes, verses tavaszköszöntőt, majd extra méretű pontyok látványtelepítésével és hagyományos tavaszi pontytelepítéssel folytatódott az átadó ünnepség. 

Miután a halak a vízbe kerültek, a helyi horgászközösség részvételével egy szezonnyitó halsütésre hívták az érdeklődőket, ahol mindenki sült halat, és finom halpástétomot kóstolhatott. A tó a hűvös tavaszi idő ellenére ma is megtelt élettel, a megújult, szép környezet pedig adott ahhoz, hogy ezt baráti társaságok bármikor megismételhessék.

 

Fotó: Nagy Gina - Lendesign

Kapcsolódó képgaléria


Horgászapró

Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

10.03°  Páratartalom: 54%