Széchenyi Terv Plusz

Tizenegyezer feletti horgászlétszámmal zárta a tavalyi évet a Szövetség

2021.08.15. Megosztom

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége kedden délután tartotta küldöttgyűlését a szövetség központjában, ahol a beszámolók és a költségvetés elfogadása előtt a szövetség legrangosabb megyei elismeréseit, a Vas megye Horgászatáért és a Vas Megye Horgászsportjáért kitüntetéseket adták át.

Tizenegyezer feletti horgászlétszámmal zárta a tavalyi évet a  Szövetség

Az elismerésekhez – amit minden évben ketten-ketten kaphatnak meg – élethosszig tartó területi jegy is jár a vasi horgászszövetség vizeire. Érdekesség, hogy idén ezúttal mind a négy díjazott hölgy volt. A kitüntetéseket a szövetség elnöke, Seregi Miklós adta át. Rendhagyó módon az idei küldöttgyűlést a koronavírus járvány miatt májusról augusztusra kellett elhalasztani a tavalyihoz hasonlóan. 

A szövetség elnöke elsőként a horgászkörökben csak Riaként ismert Geröly Zsoltnét szólította, aki három évtizede működteti Szombathelyen horgászboltját, melyben a szövetség jegyeit folyamatosan, önzetlenül, a jutalékok ifjúsági célokra történő felajánlása mellett biztosítja. Emellett a megye több egyesületi versenyét és több szövetségi horgászeseményt, versenyzőt segített szponzorként. Ő maga nem horgászik, de az évtizedek alatt annyi tudást és tapasztalatot gyűjtött össze, hogy minden horgásznak a segítségére tud lenni bármikor. Segítőkészsége és a horgászok kiszolgálása iránti több évtizedes elkötelezettségével kiérdemelte, hogy Vas megye Horgászatáért kitüntetésben részesüljön.

A második díjat Lőrincz-Farkas Eszter, a Vas Népe főszerkesztője kapta, mivel idén lesz két éve, hogy Vasi Vizeken címmel a Vas Népe horgászoldalt biztosít a szövetségnek, de a megyei lap már korábban is rendszeresen hírt adott a horgászati eseményekről. A Vas megye Horgászatáért kitüntetéssel, a horgászat népszerűsítése iránti elkötelezett munkát ismerték el.

Harmadikként Seregi Miklós, Pankotayné Kálmán Anikót méltatta, aki egy évtizeden keresztül profi női versenyhorgász volt, többször volt a magyar válogatott tagja, 1996-ban csapatban bronzérmet szerzett a Női Horgász Világbajnokságon, 1999-ben magyar bajnok volt és számos megyei és országos versenyen szerzett kiváló eredményeket. Mintaboltjaiban hosszú évek óta segíti a jegyértékesítést, valamint a szövetség ifjúsági és versenysport tevékenységét is folyamatosan támogatja.

Versenyzői múltjával és a horgászok kiszolgálása iránti több évtizedes elkötelezettségével kiérdemelte, hogy Vas megye Horgászsportjáért kitüntetésben részesüljön. Végül, de nem utolsó sorban, Csöngéné Nyaras Éva kitüntetésének átadása következett, aki több mint 30 éve kezdett el horgászni, melyből tízet profi női versenyhorgászként töltött a Celldömölki Lokomotív HE tagjaként, három világbajnokságon szerepelt. Horgászati tudását kamatoztatva 30 éve működteti horgászboltját Celldömölkön, melyben a szövetség jegyeit folyamatosan értékesíti a horgászok részére. Segítőkészsége és a horgászok kiszolgálása iránti több évtizedes elkötelezettségével kiérdemelte, hogy Vas megye Horgászsportjáért kitüntetésben részesüljön. A kitüntetések átadást követően pár perc szünet következett és az ülésen megjelentek több fontos támaban döntöttek.Az ülésről részletes beszámoló látható a következő televiziós összeállításban.

Az ülés elején a Szövetség tagjainak sorába felvételre került a Sárvári Kinizsi Horgász Egyesület is, a következő napi rendi pont keretében megválasztásra került Tóth Lajos a Sárvári HE képviseletében intéző bizottsági tagnak és Kádi Attila a Répcelaki HE képvisletében, aki az egyesület új elnöke is 2021. július hónaptól. A tisztségviselő választások után Puskás Norbertnek a szakmai évértékelőjét tárgyalták meg küldöttek. A terjedelmes írásos beszámolóból kiderült, hogy a járványügyi helyzet és annak intézkedései a horgászatot, mint egyéni szabadidős sportot hazánkban nem lehetetlenítették el. Így a tavalyi év első hónapjaiban már érzékelhető dinamikusan emelkedő horgászjegy váltási kedv a vasi vizekre mindössze csak egyetlen hónapban – márciusban -  csökkent a 2019.évi szint alá, majd egyre csak fokozódott a pecázás iránti kedv Vas megyében is. Az év végi pontos létszám adatok ismeretében örömmel jelenthetjük, hogy a horgászlétszám vonatkozásában a 2019-es  10.217 fős rekord évünket sikerült 865 fővel meghaladnunk, így a 2020.évben a szövetségünk tagegyesületeiben regisztrált horgászok létszáma elérte a 11.082 főt.  A 2019.évben a felnőtt horgászok közül 2755 fő vásárolt éves jegyet a vasi vizekre, míg a 2020.évben már 383 fővel többen, azaz összesen 3138 felnőtt pecás szavazott bizalmat horgászvizeinknek éves jegyváltással. A gyermek horgászok tekintetében is örömteli tény, hogy a korábbi 599 db-os éves jegy váltási számot sikerült a 2020.évben 735 főre növelnünk.

Természetesen a horgászlétszám és engedélyváltások növekedése plusz bevételeket is eredményezett, mely növekményt az egyik legfontosabb tevékenységünkre a haltelepítésekre fordítottuk. A kiemelkedő horgászengedély váltásokat összességében 122.389 kg fogható, míg 476.000 db előnevelt haltelepítési mennyiséggel igyekeztünk megköszönni a horgászközösségünknek. A hatóság által jóváhagyott halgazdálkodási tervekkel és a horgászok igényeivel összhangban a legnagyobb mennyiségben a fogható méretű ponty került telepítésre, melyből rekordmennyiség, összesen közel 85 tonna került a vizekbe.  A pontytelepítéseket értékelve ki kell emelni, hogy ebből a rendkívüli mennyiségből 22,5 tonna a COVID-helyzet miatt a hazai haltermelői ágazat megsegítésére létrehozott állami haltelepítési program keretében a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) közreműködésével  az Agrárminisztérium támogatásával került a vasi vizekbe, illetve több horgászvíz telepítését a helyi horgászegyesület is részben támogatta az év során. Hazánkban és Vas megyében is jellemző pontydominancia mellett törekedtünk más őshonos halfajok minél nagyobb arányú telepítésére is. Továbbá a vadvízi horgászok igényeinek kielégítésére is próbáltunk jobban fókuszálni, így a Rába folyón tavasszal 4000 db előnevelt kecsege, nyáron 40.000 db sügérivadék, 10.000 db előnevelt kősüllő és 10.000 db balin telepítése történt, míg a Gyöngyös, a Pinka és a Répce pedig patakonként 400-450 db fogható méretű sebes pisztránggal lettek gazdagabb.

 Nyáron 10.000 db előnevelt compót telepítettünk a Marcal folyóba és a Celldömölki, Nagypiriti, Merseváti tavakba, illetve 42.000 db előnevelt keszeget helyeztünk ki a Herpenyőn, a Pinka-holtágon, a Perenyei és Pinkamindszenti tavon, a Szombathelyi Horgásztavon, valamint a Vaskeresztesi Pinka-holtágon.  A pontyok mellett a horgászokat leginkább érdeklő keszeg és fehérhalak telepítése szinte a vízterületek mindegyikén történt, melynek összmennyisége több mint 35 tonnát is meghaladta. A horgászok másik kedvence a süllő, melynek I. és II. nyaras korosztályából évvégéig több mint 1076 kg (kb 5500-6000 db) sikerült a vasi vizekbe kihelyeznünk. A szakmai beszámolót követően Bíró Etelka gazdasági vezető előterjesztésében a pénzügyi beszámolót ismerhették meg a megjelentek, melyből kiderült, hogy az elmúlt év a fejlesztések és a szakmai sikerek mellett rendkívűl pozitív pénzügyi eredménnyel is zárult, majd szavazással elfogadták közhasznúsági beszámolót a küldöttek. Az ülésen a munkaterv-, és programnaptár is napirendre került, de jóváhagyták a küldöttek a tagdíjra és az idei év költségvetésére vonatkozó előterjesztéseket is. A különfélék között a küldöttek tájékoztatást kaptak a közeljövőben várható a MOHOSZ választmányi ülés témáiról is.

A díjazottaknak ezúton is szívből gratulálunk sok erőt, egészséget kívánunk a jövőben! 

 

Fotó: Garas Kálmán, Szekeres Balázs

Szöveg Budai Dávid (vaol.hu) írásának részbeni felhasználásval készült.

 

 

 

Kapcsolódó képgaléria


Horgászapró

Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

11.22°  Páratartalom: 75%