Széchenyi Terv Plusz

Sebes pisztrángra horgásztak a Pinka patakon

2010.05.05. Megosztom

A Magyar Országos Horgász Szövetség megbízásából április utolsó hétvégéjén ismét Vas megyében került megrendezésre az V. Műlegyező Országos Bajnokság és a III. Könnyűpergető Kupa. Az előző évektől eltérően a versenyeknek csak a Pinka-patak adott otthont, mert a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság által végzett árvíztározó építési munkálatok a lukácsházi kiemelt Gyöngyös patak szakasz közvetlen közelében zajlanak. A hagyományos horgászversenyektől jelentősen eltérő  speciális szabályok jellemzik mindkét országos versenyt. A legfontosabb különbség, hogy a megfogott halat a fogás után azonnal visszaengedik a vízbe sporthorgászok,   nem összegyűjtve mérlegelik a verseny végén, hanem minden versenyző mellett pályabíró regisztrálja a fogást és ellenőrzi a versenyszabályok betartását.  Az országos horgászversenyek péntek este az Alpesi Fogadó és Borház nagytermében regisztrációval kezdődtek. A hivatalos megnyitón Csécs Sándor a Magyar Országos Horgász Szövetség alelnöke köszöntötte a megjelenteket, majd a szabályok ismertetését és a sorsolást Kovács Attila és Puskás Norbert végezte. A versenyzők többségi kérésének megfelelően a technikai értekezleten döntöttek, hogy a Pinka patak pornóapáti szakaszán engedélyezik a könnyűpergetőknek a vízből történő horgászatot. A verseny hivatalos megnyitója után az este folyamán az érdeklődők  Csécs Sándor előadásában a Vas Megyei Horgász Szövetség terveiről hallhattak előadást. Szombati napon reggel 6 órakor gyülekezetek az önkéntes pályabírók a vaskeresztesi Szövetségi központ előtt, gyors eligazítás után mindenki a verseny pályán termett és már 7 órakor kezdetét is vette az első forduló a Pinka patak pornóapáti és horvátlövői szakaszán. A versenypályákon a bajnokságot megelőző napokban vízpart karbantartási munkálatokat és sebes pisztráng telepítést végzett a Vas Megyei Horgász Szövetség a verseny sikere érdekében. A műlegyező horgászoknál az első fordulóban Monos Tibor és Monos Boldizsár 120-120 ponttal (12 db pisztráng) végzett az élen.

    

  További képek megtekinthetőek itt >>>

A könnyűpergetőknél  két szektorban versenyeztek a sporthorgászok, az "A” szektorban Kolimár Gábor  nyert 20 ponttal, míg a "B” szektorban Nagy Róbert remekelt 24 ponttal. A könnyűpergetőknél egy hal mérettől függetlenül, ha pisztráng volt, akkor 2 ponttal,  minden egyéb halat         1 ponttal jutalmaztak a pályabírók. Az első fordulót követően  néhány órás szünet következett. Ebéd után 13 órakor kisorsolták a versenyzők a II. forduló rajthelyeit és összeismerkedtek a délutáni pályabíróval.

  

  

A délutáni forduló fél négykor vette kezdetét, melyen rosszabb fogási eredmények születtek, mint délelőtt, de még így is sikerült átlag 3-4 pisztrángot horogra csalni a versenyzőknek. A legyesek között délután ismét sikeresen szerepelt a tavalyi műlegyező bajnok Monos Tibor, aki 140 ponttal nyerte a fordulót. A pergetők között Szegedi Györgynek 36 ponttal sikerült az élre törni az "A” szektorban, míg a "B” szektorban Simon Zoltán végzett az első helyen 19 ponttal.  A verseny vasárnap ügyességi fordulóval (célbadobás) zárult. A pergetők között 10-ből 9-szer talált célba Fürtös Attila, aki ezzel az első helyen végzett. A műlegyezőknél Monos Boldizsár lett az első, ő 5 dobásból 3-szor talált célba.

A jó hangulatban zárult versenyen minden induló az eredményhirdetésen egy emléklapot és  a Győri Likőr Zrt által felajánlott Pinka-völgyi Pisztráng Pálinkát vehetett át. Az első három helyezettnek Csécs Sándor a MOHOSZ és a Vas Megyei Horgász Szövetség képviseletében pisztráng trófeát és ajándékokat adott át. A verseny zárásakor Csécs Sándor köszönetét fejezte ki a Győri Likőr Zrt-nek a verseny támogatásáért, valamint a verseny szervezésében résztvevő önkéntes pályabíróknak és szervező bizottsági tagoknak. A két országos minősítésű  versenyen az alábbi eredmények születtek:

V. Műlegyező OB.:

  

I. hely: Monos Tibor

260 p

4,5 hsz.

II. hely: Monos Boldizsár

140 p

8 hsz.

III. hely: Török Zoltán

152 p

10 hsz.

III. MOHOSZ Könnyűpergető Kupa:

I. hely:  Szegedi György

58 p

7,5 hsz.

II. hely:  Kolimár Gábor

28 p

10 hsz.

III. hely:   Karádi László

23 p

10 hsz.

Garas Géza pályabíró által az egyik versenyző pisztrángfogásáról készült kis film megtekinthető itt >>>

Részletes eredmények letölthetőek az alábbi linkeken:

  



Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

30.03°  Páratartalom: 39%