Széchenyi Terv Plusz

Nehezített pályán is teljesültek az idei legfőbb célok

2023.12.31. Megosztom

Minden év végén szokásunk áttekinteni és értékelni az elmúlt időszakot. Most sem történik ez másként, és szeretnénk megosztani, hogyan alakult az idei esztendő a horgászközösségünk szemszögéből.

Nem egy szokványos évet búcsúztatunk, de az elmúlt évek hazánkat, ezáltal bennünket is érintő nehézségek után talán kezdnek megnyugodni a hétköznapok és újra pozitív várakozásokkal vághatunk neki a következő horgászévadnak. A természet kegyelméből lassan túljutottunk az évszázad aszályán, és bár lassan, de csillapodnak a szomszédos háború gazdasági nehézségei, melyek mindenkit érintettek. Az elmúlt két év csapadékmentes időjárása komoly kihívás elé állította a horgászatot és a halgazdálkodást, ami magas és folyamatosan emelkedő halárakat hozott még az idei év első felében is. A rajtunk kívülálló okok miatt kialakult gazdasági nehézségek, a rendkívüli áremelkedések ellensúlyozása érdekében elkerülhetetlen volt a jelentős áremelések végrehajtása az idei horgászjegyek vonatkozásában is. Szövetségünk és a Magyar Országos Horgász Szövetség sem öncélúan döntött a jelentős áremelések mellett, hanem kiemelten fontos cél volt, hogy a nyolc - tíz évvel ezelőtti állapothoz képest napjainkra duplájára növelt halasítási mennyiségek megmaradhassanak a horgászati igények kiszolgálása érdekében.  

Továbbá a Szövetség horgásztavainak környezeti állapota - számos közjóléti beruházásnak köszönhetően - sosem látott fejlődésen mentek át az elmúlt hat évben és ezen állapotok állagmegőrző fenntartása, fejlesztése is kiemelt célunk volt és a jövőben is lesz. Összességében elmondható, hogy minden nehézség ellenére hazánkban a szabadidős tevékenységek közül a horgászat a legkedvezőbb árfekvésű és a társadalom széles csoportja számára elérhető aktív kikapcsolódási forma maradt. A horgászok és a horgászvezetők és az ágazatban dolgozók együtt lehetnek büszkék arra, hogy a horgászközösségünk a vármegyében továbbra is a legnagyobb civil szervezet. A közös felelősségvállalásnak és a méltányos döntéseknek köszönhetően -  kis mértékű csökkenés mellett -  sikerült megőrizni horgászközösségünk létszámát és ezzel együtt éves célkitűzéseinket megvalósítani. A 2022. évben, minden idők rekord létszáma (12.002 fő) után az idei esztendőben 11.570 fő felnőtt és gyermek horgász váltott érvényes horgászokmányt közösségünkben. A csökkenés ellenére is nagy öröm számunkra, hogy ezen taglétszámból a gyermek állami jegyet váltó pecásaink száma 1765 fő volt.

A horgásztagság gyarapodása mellett kiemelt célunk minden évben, hogy az általunk hasznosított horgászvizekre egyre többen váltsanak területi horgászjegyeket. A Szövetségünk szempontjából kiemelt jelentőségű felnőtt éves területi jegyek esetében (komplett megyei, 3 tó+ folyóvizek, folyóvízi, részlet jegy) 370 db-al csökkent az eladás az idei évben az előző évihez képest, ami közel sajnos 14,5 %-os visszaesés. A jegyárak emelkedése mellett ezt a negatív fordulatot elsődlegesen a horgászatra fordítható szabadidő csökkenésének és a horgászokat, valamint családjaikat érintő pénzügyi nehézségekre, valamint a természetes horgászvizeinken tapasztalható gyakori áradásokra vezetjük vissza. Ezen éves jegyváltás mérséklődés mellett is még összesen 3212 fő felnőtt találta meg a kikapcsolódási lehetőségét éves területi jegy formájában a vasi vizek partján. Fontos kiemelni, hogy a napi horgászjegyek értékesítési száma növekedett, így az éves jegyből eredő veszteségeket részben kompenzálta ez a tény.

A gyermek horgászok tekintetében a sok egyéb technikai lehetőség és program mellett örömteli tény, hogy továbbra is 733 fiatal választotta a vasi vizeket pecázásának helyszínéül. Hivatásos halászati őr kollégáink segítségével egész évben folyamatosan tartottunk vizsgákat Vaskeresztesen, melyeken 2023. évben sikeresen vizsgázók száma 220 fő volt. Fontos megemlíteni, hogy az ingyenes horgászvizsga lehetősége nem jelenti azt, hogy felkészületlenül érkező horgászjelöltek minden esetben horgászvizsga bizonyítvánnyal is távoztak a 2023. évben, sajnos 43 fő sikertelenül teljesítette az első horgászvizsgáját és így pótvizsgázni kényszerült.

A területi horgászjegyek árának emelése és az év második felére kismértékben mérséklődő halárak valamint a MOHOSZ és a tagegyesületek által nyújtott halasítási támogatásoknak köszönhetően sikerült közel 135 millió forintért vásárolnunk őshonos halakat a vizeinkben, ami összehasonlítva a 2022. évben 96 millió forint volt.  Ezúton is köszönjük a támogatást a Magyar Országos Horgász Szövetségnek és a támogatásban részt vett egyesületeknek.

Álláspontunk szerint az idei halasítás az előzőekben leírt csökkenő horgászlétszám és területi jegyváltások tükrében kimagasló eredmény, ami abban is meglátszik, hogy a jelentős horgászati érdeklődésre számot tartó vízterületeinken a pontyból és a fehérhalból több esetben sikerült jelentősen túlteljesíteni a halgazdálkodási tervet. Pontyból 57.991 kg, míg fehérhalakból 34.600 kg került a vizekbe. Az idei évben ragadozó halból is sikerült korábbi évek kihelyezési mennyiségeit tovább növelnünk az extrém magas halárak (nettó 5000-6500 Ft/kg) ellenére: 1000 kg fogható méretű csuka, 882 kg kétnyaras süllő, 150 kg kétnyaras szivárványos pisztráng és 7000 db előnevelt sebes pisztráng, 12.500 db előnevelt balin, 5000 db előnevelt domolykó, valamint 20.000 db csuka talált új otthonra a vasi vizekbe. 
Halőreink több alkalommal, társadalmi halőrökkel közösen tartottak csónakos rábai és összehangolt csoportos ellenőrzéseket, a havi vezénylés alapján történő ellenőrzéseik mellett a halállomány védelme érdekében. A haltelepítések mellett kiemelten fontos feladat a halőrzés biztosítása a növekvő kapcsolódó költségek ellenére is. Halőreink a telepítési napokon rendszeresen részt vettek a szállított haltételek helyszíni mérésének ellenőrzésében a halszállítmány kísérésében és/vagy helyszíni telepítésében. A halőrzési feladatok mellett a hivatásos halőrök végzik a vízterületek rendszeres vízpart-karbantartási, fűkaszálási munkálatait. A halőrzésben és vízpartkarbantartásban résztvevő aktív társadalmi halőröknek és társzervezeteknek köszönjük az egész évi munkáját és a jövőben is számítunk a segítségükre. A halőrök mellett külső vállalkozók bevonásával igyekeztünk folyamatosan karbantartani a horgászvizek mellett létrehozott jóléti infrastruktúrákat is, melyek állag megőrzésében minden horgásztársra számítunk.

Az elmúlt évekhez hasonlóan Szövetségünk több, mint 15 rendezvénynek volt fő, vagy társrendezője a horgász versenysport területén. A 2023.évben ezúttal is bőségesen volt lehetőségük megmérettetni magukat a pecásoknak. A Szövetség által rendezett versenyek szinte mind telt házzal valósultak meg és a horgászok pozitív visszajelzései alapján probléma mentesen kerültek megrendezésre. Tizennegyedik alkalommal megtartásra került „Vasi Vizek Legjobb Sporthorgásza” versenysorozatunk, melynek névadó szponzora volt a Garbolino - TackleBait cég immáron két éve. A TackleBait Horgászbolt és állateledel kereskedéssel és a Garbolino Nagykereskedelemmel kialakított kiváló partneri kapcsolatunk tovább erősödik, mert a 2024-2025.évadra is névadó szponzor marad a Geröly Tibor vezette vállalkozás.

A Szövetség utánpótlás-és ifjúsági, valamint fogyatékkal élő horgászoknak szóló programjainak kiemelt támogatója a 2023.évben a Decathlon Szombathelyi Sportáruház volt, aki a Szövetség horgászközösségi eseményeit évek óta jelentős mértékben támogatja. Ezen piacvezető cégek megyei szintű szponzorációja is jelzi, hogy Szövetségünk a közhasznú civil szervezetként elkötelezett a versenysport és az ifjúság támogatása iránt. Az országos versenysport legnépszerűbb szakága a Method Feeder, melynek országos bajnokságán közel 600 induló vett részt az idei évben. Szövetségünket ismét az megtiszteltetést érte, hogy ezen szakág Országos Bajnokságának elő és középdöntőjére Vas megyében került sor, az Abért tavon. Útjára indítottuk tavasszal a XVIII. Vasi Vizeken Általános Iskolai vetekedőnket 17 csapattal 68 indulóval. A megyében öt horgászszakkört működtettünk az általános iskolákban önkéntesek segítségével, mely 83 gyermek horgászati oktatását eredményezte szerte a megyében. Nyár elején az ifjúsági korú pecásoknak megtartottuk a Vasi Vizeken Ifjúsági Horgászviadalt, melynek helyezettjei a MOHOSZ Országos Horgásztáborában tartott döntőn vehettek részt. Augusztus elején Vaskeresztesen a horgásztáborunkban 30 gyermek vett részt - kedvezményes áron - bentlakásos és napközis rendszerben a megye minden részéből. Az ifjúsági programjaink a MOHOSZ Horgász Utánpótlás-nevelési és Oktatási Program részbeli támogatásával valósult meg.

Immár kilencedik alkalommal került megrendezésre a Pinka-Völgyi Halas Nap Vaskeresztesen, az Alpesi Fogadó és Horgászturisztikai Központban 2023. július 8-án, melyre korábbi évekhez hasonlóan rengetegen látogattak ki és ünnepelték velünk együtt Szövetség fennállásának 30. jubileumát.

A jubileum alkalmából különböző horgászjegy akciókat hirdettünk, illetve Szövetségünk azt a vállalást tette, hogy 2023. április 30-ig minden eladott „1”-es megyei felnőtt éves területi jegy után 200 Ft-al járul hozzá az „Gréta a Mi Hősünk Alapítványt” céljaihoz. Április 30-ig 1136 horgásztársunk váltott komplett „1”-es megyei felnőtt éves területi jegyet, így 227.200 Ft támogattuk Geosits Gréta gyógyulását.

Októberben integrált horgászversenyt rendeztünk immáron ötödik alkalommal, ahol a Vas vármegyei Fogyatékkal Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ)  fiataljai töltöttek el egy ismét szép közös barátságos horgászdélutánt a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége horgászaival a Szombathelyi Csónakázó-tónál. A meglévő horgászvizeink fejlesztései is kiemelt feladatunk, mely célunk megvalósításában évek óta kiemelt partnerünk a Vas Vármegyei Önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében. A TOP Plusz -Helyi és térségi turizmusfejlesztés c. felhívásra benyújtott és tavaly évvégén elnyert pályázatunk hosszas előkészítő munkái után idén év őszre megkötésre került támogatási szerződés, így a 2024-2025.évben megkezdődhet a pályázat kiviteli terveinek elkészítése és megvalósítása. A projekt keretében a Vas Megyei Területfejlesztési Stratégiával összhangban a Büki horgásztó, a Kőszegi Csónakázó-tó, a Kőszegi téglagyári tó, a Vassurányi tó, a Rábasömjéni horgásztó, a Rába folyó ikervári szakasza és a Vasvári II-es horgásztó turisztikai infrastruktúra fejlesztése valósul meg a Magyar Kormány és az Európai Unió támogatásával az 199.915.797 Ft támogatásával.  Az előzőekben felsorolt tavakon, illetve folyószakaszon és közvetlen környezetükben a kisléptékű infrastrukturális beavatkozások elősegítik az érintett településkép javítását, valamint a térségben élő lakosság és az oda érkező turisták rekreációs lehetőségeit is bővítik. A tervezett fejlesztések eredményeként a felsorolt horgászvizek mellett utak, parkolók, rézsűk, horgászhelyek, valamint padok, pihenő helyek, mozgáskorlátozott horgászhelyek, tábori illemhelyek, rendezvényterek, szalonnasütők, információs táblák és további jóléti fejlesztések történnek.

A Magyar Országos Horgász Szövetséggel szorosan együttműködve az országos szervezet számos tevékenysége mellett végezte el az elmúlt két évben a Döröskei-tó alapinfrastruktúrájának megújítását saját forrásból és a víztározóra elnyert MAHOP-1.2.1-2017-2019-00013. projekt új gazdájaként. A Döröskei- tó vízjogi üzemeltetési engedélyt kapott az idén a következő 20 évre, majd a második mérföldkőként elkészült a tó halgazdálkodási terve, melyet a szakhatóságok 2027. december 31-ig jóváhagytak. Az elmúlt időszakban a halgazdálkodási tervvel összhangban megérkeztek a tó első új „lakói”, összesen 468 kg 4-5 kg közötti extra ponty, valamint november hónapban 500 kg válogatott dévérkeszeg formájában. A MOHOSZ, mint halgazdálkodásra jogosult a Szövetségünkkel együttműködve a Döröskei víztározón kezdésre a rendelkezésre álló partszakaszok használatával elsődlegesen C&R (fog meg és engedd el) sporthorgász tóként kívánja hasznosítani a következő tavaszától, hogy vízterület újra bekerüljön a horgászturisztikai körforgásba. Tervek között szerepel a tó melletti leromlott állapotú strand és turisztikai célú épületek megújítása, melyekre kizárólag állami és EU-s források rendelkezésre állása esetén lesz mód. A MOHOSZ jelenleg is azon dolgozik, hogy a „Nemzeti Horgászturisztikai Stratégia 2030.” kormányzati jóváhagyást kapjon és a döröskei tervekhez hasonlóan több területen elindulhasson egy hiánypótló horgászturisztikai fejlesztési program hazánkban. Ezúton is köszönjük a Magyar Országos Horgász Szövetség, valamint Vas Megyei Önkormányzat és a térség országgyűlési képviselőinek, polgármestereinek aktív támogatását, közreműködését fejlesztési céljaink elérésben.


Programjainkról, aktualitásainkról rendszeresen és részletesen beszámolt Szövetségünk kiemelt médiatámogatója a Vas Népe, mely napilapban kétheti rendszerességgel olvasható horgászoldal a vasi vizek történéseiről. A Szombathelyi Televízió is minden fontosabb eseményünkről, aktualitásunkról szintén tudósított és a felvételek honlapunk videó galériájába elérhetőek.

Átfogóan értékelve szervezetünk életét, színes és produktív év áll mögöttünk számos területen. Tudjuk, hogy a jövő további kihívásokat és megoldandó feladatokat tartogat számunkra, de azon fogunk dolgozni, hogy vasi horgászközösség tovább erősödjön és minden tagja pozitív élményekkel gazdagodva tudja idejét eltölteni a vasi vizek partján.


Zárszóként emlékeztetni kívánjuk a horgásztársakat, hogy a 2023. évi állami jegyek és a vasi éves területi jegyek 2024. január 31-ig érvényesek, ezért azokkal problémamentesen lehet horgászni a következő év elején. A 2024. évi állami horgászjegyek minden tagszervezetünknél már elérhetőek és reményeink szerint a területi jegyek akciós megvásárlása is gördülékenyen megkezdődhet januárban. Előzetesen tájékozódjanak az egyesületek ügyfélfogadási rendjéről és tartsák be a jegyértékesítő helyek egyedi előírásait.


A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége ezúton kíván Egészségben és Horgászélményekben Gazdag Új Esztendőt minden horgásztársnak!

KÖSZÖNJÜK A BIZALMAT A 2023. ÉVBEN!

 



Horgászapró

Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

16.78°  Páratartalom: 61%