Széchenyi Terv Plusz

Jövőre a vasi vizeken így módosulnak a helyi szabályok és árak

2022.11.07. Megosztom

​Október végén tartotta a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége őszi elnökségi ülését Vaskeresztesen, melyen több napirend mellett megtárgyalásra kerültek a horgászokat érintő legfontosabb témakörök, a helyi horgászrendi változások és a jövő évi jegyárak is.

Jövőre a vasi vizeken így módosulnak a helyi szabályok és árak

A Szövetség vezetői, dolgozói minden évben látva a gazdasági folyamatokat részletes számításokat és előrejelzéseket készítenek az elnökségi ülésre, melyből próbálják modellezni, hogy milyen mértékben szükséges a területi jegyek árát változtatni a következő évben. A Szövetség vezetői számára kiemelten fontos cél, hogy a nyolc - tíz évvel ezelőtti állapothoz képest napjainkra duplájára növelt halasítási mennyiségek megmaradhassanak, a horgászati igények minél jobb kiszolgálása érdekében. A Szövetség horgásztavainak környezeti állapota  - számos közjóléti beruházásnak köszönhetően  - sosem látott fejlődésen mentek át az elmúlt öt évben és ezen állapotok állagmegőrző fenntartása, fejlesztése is kiemelt cél.

A jelenlegi gazdasági környezetben mindenki számára nyilvánvaló, hogy nincs könnyű helyzetben, aki tervezni próbálja a 2023. évet, főként egy olyan ágazatban, ahol az időjárási tényezők közvetve és közvetlenül is ilyen drasztikusan kihatnak a szervezetek gazdálkodására. A halgazdálkodási ágazatban továbbra is az a legjelentősebb alap probléma, hogy átlagosan 75 százalék körüli takarmány drágulás volt az elmúlt egy évben, amely a haltermelési költségek 40 - 45 százalékát teszik ki. Az alábbi táblázatban jól látható a takarmány költségek dinamikus emelkedése, mely erősen kihat a halárak emelkedésére.

Termény

2020.év – 36.hét

2021.év – 36.hét

2022.év – 36.hét

2021/2022.év eltérés

Búza

53.102 Ft/t

76.799 Ft/t

133.850 Ft/t

+74 %

Kukorica

45.668 Ft/t

72.818 Ft/t

129.986 Ft/t

+78 %

 

 

 

 

 

 

A külső gazdasági körülmények okozta terménydráguláson felül, az aszály okozza a másik szinte megoldhatatlan problémát. Az aszályos időjárás eredményeként idén augusztus végére összesen 120 olyan víztestet tartott nyilván a MOHOSZ, amely vagy teljesen kiszáradt, vagy, ha maradt is benne valamennyi víz, a halállomány teljesen elpusztult, mert nem álltak rendelkezésre az életfeltételek.  Több helyen kényszer-lehalászásokat is tartottak, a vízhiány miatt a haltermelési létesítményekben mintegy 30-40 százalékkal esett vissza a termelés az idén. A magyar tógazdasági haltermelés más mezőgazdasági ágazatokkal ellentétben semmiféle kárenyhítésben nem részesül. Nem kapnak kompenzációt az aszálykár vagy az árvízkár miatt, de területalapú támogatásra sem pályázhatnak.  Szövetségünknek a legnagyobb kiadást jelentő halak (ponty) beszerzési értéke az alábbi adatsoron jól látható módon 2021. januárjához képest idén őszre meghaladta a 80 %-os emelkedést (1523 Ft/kg- 2022.09. hó /835 Ft/kg – 2021. 01. hó), és a termelői egyeztetések alapján a legideálisabb helyzetben is jövő tavasszal bruttó 1700-1800 Ft/kg lehet egy kg ponty.

Megnevezés Bruttó beszerzési ár (Ft/kg) 2022./2021. szept. változás 2022 szept / 2021.jan. változás
2021. január 2021. szeptember 2022. január 2022. március 2022. augusztus 2022. szeptember
Élőponty  835 893 1 000 1 200 1 400 1523,0 70,55% 82,40%

A pontyon kívül a keszegfélék ára is sajnos elérte napjainkra az 1.200 Ft/kg-ot, továbbá a  horgászok körében nagyon kedvelt, de szinte beszerezhetetlen ragadozó halak (csuka, süllő) ára  4500-6500 Ft/kg között mozog.

Ezen nehézségek mellett a halgazdálkodáshoz szorosan kapcsolódó szállítmányozási költségek és a halőrzési feladatok ellátásához szintén szükséges  üzemanyag költségek a hatósági árak eltörlésével szintén közel a duplájára emelkedtek az elmúlt időszakban, melyben jövőre sem várható pozitív fordulat.  A helyzetet tovább tetézi, hogy a horgásztatás kiszolgálásához, vízpartok karbantartásához, rendezvények megvalósításához kapcsolódó egyéb üzemeltetési, energia– és alapanyag költségek szintén 25-40 százalékos mértékben emelkedtek az általános inflációs folyamatok miatt.

Az előzőekben ismertetettek miatt az idén sem voltak könnyű helyzetben a Szövetség vezetői, testületei a jegy árak meghatározásában, mert az elmúlt másfél évben tapasztalt változások országosan és helyben is még soha nem látott kihívások elé állítják a teljes halgazdálkodási ágazatot. A Szövetség kezelésében lévő vízterületeken az országos  célokkal összhangban, a legfőbb cél a horgászat lehetőségének széleskörű biztosítása és a halgazdálkodási rendszer működőképességének fenntartása.

A Szövetség által nyújtott szolgáltatások jelenlegi, vagy ahhoz nagyon közeli színvonalon történő biztosítása, takarékossági intézkedések mellett is sajnos kizárólag, átlagosan 30 %-os területi jegy áremeléssel valósíthatóak meg. Az elnökségi ülésen is elhangzott, hogy a szövetség vezetői örülnének annak a legjobban, ha nem kellene ilyen mértékű áremelést végrehajtani, de ez most elkerülhetetlenné vált, és még így is sok a bizonytalanság a jövőt illetően. A drasztikusan megemelkedett halárak miatt, a területi jegyárak emelésével párhuzamosan több vízterületen csökkentik az elvihető napi– és éves mennyiségeket hazánkban a horgászszervezetek.  A vasi vizek esetében a Szövetség elnöksége nem tartotta indokoltnak, hogy az emelkedő jegyárakkal párhuzamosan a halmegtartási  mennyiségek is csökkentésre kerüljenek, így ebben érdemi változás nem lesz az idei évhez képest. 

A 2023. január 01-től érvényes horgászrendben több, kisebb pontosítás mellett, egy jelentősebb változás lesz az elnökségi ülés döntései nyomán. A szövetségi állóvizeken és a folyóvizeken egyaránt a ponty  60 cm-es felső méretkorlátozása csökkentésre kerül 50 cm-re, mely az év során kihelyezett 10 tonna  - 6-8 kg közötti - extra méretű ponty betelepítésével vált indokolttá.

A 2023. évben kiadásra kerülő területi jegyeinkkel megtartható halak mennyisége és a horgászható vízterületek száma alapján a jegyáraink még az emelést követően is az egyik legkedvezőbb árfekvésűek maradnak regionális és országos összehasonlításban is. Legkeresettebb jegyünk ára az éves Vas megyei felnőtt területi engedély ára 51.500 Ft-ról 67.000 Ft-ra változik, míg a „3 tó+ folyóvizek jegy” 45.500 Ft-ról 60.000 Ft-ra. (A 2023.évi teljes jegyár lista itt érhető el!) A nehezebb anyagi helyzetben lévő felnőtt horgászok érdekében lehetőség nyílik két, vagy három részletben is megvásárolni a jövő évi területi engedélyt, valamint közel negyven féle horgászjegy típus közül választhatnak a pecások. A gyermek, az ifjúsági –és kedvezményezett (oktatási intézmény nappali tagozatos hallgatója, horgászfeleség, 70 éven felüli,fogyatékkal élő horgászok) kategóriába tartozó pecások egybotos engedélyei továbbra is jelentősen olcsóbbak, mint az általános felnőtt engedélyek ára.

Fontos felhívni a figyelmet, hogy a Szövetség 2023. január 31-ig terjedő hagyományos éves területi jegy akcióját ismét megtartja, aki januárban kiváltja éves engedélyét az 3000 Ft kedvezménnyel tudja megváltani egyes felnőtt területi horgászjegyét. A 2023. évre érvényes területi jegyek megvásárolhatóak SZÉP Kártyával továbbra is a Szövetség Vaskeresztesi Horgászturisztikai Központjában, vagy online.

A Szövetség bízik benne, hogy a rendezett és folyamatosan fejlődő vízpartjai, valamint reményeik szerint egyre jobb fogási lehetőségeket kínáló horgászvizei mellett kitartanak a horgásztársak és jegyváltásukkal támogatják továbbra is a vasi vizeket.

Cikkben látható képeket az alábbi fotósok készítették:

Máthé Zsolt, Filakovszky Gyula, Kiss Milán, Bihari Zoltán, Jáger Zsuzsanna Veronika, Szekeres Balázs, Sipos Károly, Seregi Benjamin

Letölthető dokumentumok


Horgászapró

Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

5.11°  Páratartalom: 88%