Ismét kis kecsegék kerültek a Rábába

2021.05.04. Megosztom

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége 2021. május 3-án hétfőn megismételte a tavalyi előnevelt kecsege telepítést a Rába folyón. A kihelyezésre került 3.100 db előnevelt kecsegét ismét a Baranya megyei Ócsárdon gazdálkodó H&H Carpio Halászati KFT. nevelte és szállította Vas megyébe.

Ismét kis kecsegék kerültek a Rábába

Az intenzív körülmények között nevelt kecsege példányok megmaradása a tapasztalatok alapján jónak mondható, annak ellenére, hogy számos veszély leselkedik a folyó újdonsült lakóira, mint például a halfogyasztó kárókatonák és a harcsák jelenléte.
A faj egyedszámának csökkenése miatt, - bár nem áll természetvédelmi oltalom alatt – a halvédelmi jogszabályok 2014. évtől kivették a fogható fajok listájáról, jelenleg ún. közösségi jelentőségű, veszélyeztetett faj, ami azt jelenti csak hatósági engedély alapján foghatóak meghatározott darabszámban az 50 cm-t meghaladó példányok, és csak olyan vízterületeken, ahol stabil állománya van, illetve a halgazdálkodásra jogosult rendszeresen telepíti.

A kecsege, annak ellenére, hogy édesvízi faj, a tokfélék jellemző vándorlási hajlamával rendelkezik, így a mederviszonyok és duzzasztók átjárhatóságának függvényében nagy távolságot is képesek kóborlásuk során bejárni. Itt el is érkeztünk a legtöbb tokfaj szaporodásának legfontosabb problémájához, vagyis a tengerekből édesvízbe történő vándorlás duzzasztók és erőművek által történő akadályozásához, melynek eredményeképpen a vándorló tokfajok száma drasztikusan csökkent. Szerencsére a Rába folyó duzzasztott szakaszai már hallépcsők segítségével átjárhatók, így ez a probléma nem akadályozhatja a kecsegék vándorlását.

A pikkelyek helyett ún. vértekkel borított jellegzetes halfaj a Rábában gyakorinak sosem volt mondható, azonban idősebb horgászok elmondása szerint alkalmi zsákmányként még a ’80-as években is megörvendeztette a kitartó folyóvízi pecásokat.
A telepített kecsegék a Rába Sárvártól Alsószölnökig terjedő szakaszán kerültek kihelyezésre.

Kérjük a T. Horgásztársakat, hogy az esetlegesen kifogott kis kecsege példányokat óvatos horogszabadítás után kíméletesen bocsássák vissza a vízbe, illetve kifogásukról szíveskedjenek értesíteni a Szövetséget az info@vasivizeken.hu címen, illetve telefonon, vagy Facebookon.

Szövetségünk továbbra is törekszik – a pontyhorgászok maximális kiszolgálása mellett – az őshonos halfajok egyedeinek minél fajgazdagabb és nagyobb mértékű telepítésére, a hazai haltermelők kínálatának és vizeink állapotának figyelembe vételével.
 

Kapcsolódó képgaléria


Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Elnézést kérünk!

A szolgáltatás jelenleg nem elérhető.