Széchenyi Terv Plusz

Harmadik elnöki ciklusát kezdi meg Seregi Miklós

2023.05.20. Megosztom

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége Vaskeresztesen tartotta hagyományos évértékelő és egyben tisztújító Küldöttgyűlését szombaton. A Szövetség elnöke Seregi Miklós az ülés kezdetén köszöntötte a megjelent vendégeket és a horgászegyesületi küldötteket. Az ülésen részt vett a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság részéről Knob Ernő rendőr alezredes a főkapitányság közrendvédelmi és határrendészeti osztályvezetője, a Vas Vármegyei Kormányhivatal Halgazdálkodási Hatóság részéről Dugmanits Réka halgazdálkodási szakügyintéző. A Magyar Országos Horgász Szövetség Országos Horgászszervezeti Központ Főigazgatója megbízásából Ladányi Károly osztályvezető volt jelen az eseményen.

Seregi Miklós az ülés elején emlékeztette a megjelenteket, hogy a Szövetség hivatalos bejegyzése 1993. május 13-án történt, így éppen az elmúlt hétvégén ünnepelte fennállásnak 30. évfordulóját a szervezet. Ezen jubileum alkalmából több különböző horgászokat érintő akció, játék került meghirdetésre, de fontosnak tartotta kiemelni, hogy a tavalyi év végére elért rekord 12.000 fős horgászlétszám és az eddigi eredmények a sok munka mellett nem jöhettek volna létre az elmúlt 30 évben, ha a horgászaik, egyesületeik, önkénteseik, kollégáik és partnereik nem működnek együtt és segítik egymást, valamint a Szövetség munkáját. Köszönetét fejezte ki minden segítőnek, támogatónak az elmúlt 30 évben végzett közös munkáért. Ezt követően egy perces néma felállással megemlékeztek a küldöttek az elmúlt három évtizedben elhunyt horgásztársaikról, egyesületi vezetőkről, szövetségi tisztségviselőkről. A Szövetség hivatalos jubileumi rendezvényét 2023. július 08-án tartják a Pinka-völgyi Halas Nap keretében, melyre szeretettel várnak minden érdeklődőt. Ladányi Károly osztályvezető a MOHOSZ részéről gratulált a szervezet harmincadik jubileumához és emlékplakettett adott át Seregi Miklósnak  és további sikeres évtizedeket kívánt a szövetségnek.

A beszámolók és a költségvetés elfogadása előtt a szervezet legrangosabb megyei elismeréseit, a "Vas Vármegye Horgászatáért" és a "Vas Vármegye Horgászsportjáért" elismeréseket adták át az idei kitüntetetteknek. Ezen elismeréseket - korlátozott számban - a Szövetség Intéző Bizottságának javaslatára a kiemelkedő közösségi munkát végző horgásztársak, önkéntesek, támogatók, illetve a versenysport területén eredményes sporttársak közül az arra leginkább érdemesnek vélt személyek vehetik át minden évben. A kitüntetés mellé élethosszig tartó területi jegy is jár a vasi vizekre. Az elismeréseket a szövetség elnöke, Seregi Miklós és Puskás Norbert ügyvezető elnök adta át a küldöttgyűlés elején.

A szövetség elnöke elsőként Majthényi Lászlót a Vas Vármegyei Közgyűlés elnökét szólította, majd ismertette a vasi horgászközösségért végzett munkásságát. Majthényi László 1998 óta vesz részt aktívan Vas vármegye turizmus fejlesztésében. Napjainkra 25 éve tagja a Vas vármegyei Közgyűlésnek, melynek kezdetekben bizottsági tagja, majd alelnöke volt és az elmúlt 9 évben elnökeként koordinálja a kollégaival a vármegye településfejlesztését.  Vas vármegye elnökeként 2014-ben lehetőséget biztosított a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége  részére a Vas megyei Területfejlesztési Stratégia kidolgozásában történő részvételre és ezáltal a vasi horgászati infrastruktúra fejlesztések kapuit nyitotta meg. Olyan horgászturisztikai fejlesztések indulhattak el, amire előtte soha nem volt példa.  A TOP turisztikai pályázatok pénzügyi forrásai által megvalósult vízparti beruházások napjainkra több ezer horgásztársunk számára biztosítanak kulturált, rendezett vízpartokat. A turizmus és területfejlesztés mellett kiemelten foglalkozik a megyei értékek védelmével és a kultúra ápolásával, valamint a tradicionális gasztronómiával. A Szövetség egyik feladata a halételek és halfogyasztás népszerűsítése, melyhez szorosan kapcsolódik Majthényi László 2020-ban megjelent Vad- és Halételek a nyugati végeken című könyve. A horgászok fejlesztési ügyei mellett Majthényi László a kezdetektől résztevője a Pinka-völgyi Halas Napnak, több alkalommal zsűritagként, és volt, hogy látvány halsütéssel színesítette az eseményt.  Majthényi László két és fél évig főtitkárként vezette a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványt és az ő közreműködésével az állami programban lehetőséget adott a Ponty Velem Horgásztáborok indítására, melyen egyesületek, szövetségek is indíthattak tábori csoportokat 2013-2016. között a Balatonon, mely jelentős támogatás volt a gyermek horgászoknak.

Második kitüntetett az idén, aki Vas Vármegye Horgászatáért kitüntetésben részesült Porteleki Gábor, aki az Elektromosok Sporthorgász Egyesület tagja közel negyven éve, aki egykori ÉDÁSZ dolgozóként lett tagja az egyesületnek. 2004-2013. között az Egyesület Fegyelmi Bizottságának elnöke, 2003. decembere óta társadalmi halőri vizsgával is rendelkezik, melynek keretében többször rész vett az elmúlt 20 évben közös halőri ellenőrzésben. 2013-tól az Elektromosok Sporthorgász Egyesület elnöke, Intéző Bizottság tagja. Gábor horgászszervezeti feladatai mellett aktívan részt vesz a hal gasztronómia népszerűsítésében, eredményes résztvevője a Pinka-völgyi Halas Nap főzőversenyének a kezdetek óta, kiváló halételével a MAHAL Országos Halételkészítő versenyére is meghívást kapott.

Harmadik kitüntetett volt az idén, aki Vas Vármegye Horgászsportjáért elismerésben részesült Monos Tibor műlegyező szakíró, a Sárvíz-tavi Horgász Egyesület és a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége Felügyelő Bizottsági tagja, egykori műlegyező nemzeti válogatott.  Monos Tibor Nagykanizsán született, Keszthelyen él családjával, de a vasi vizeket már a 90-es években aktívan látogatta, együtt horgászott  Lőrincz László „domolykó királlyal”.  A Szövetséggel a szoros kapcsolata napjainkra már közel 20 esztendős, mely kezdődött a Vasi Vizek népszerűsítésével szakíróként a Horgászvilág újságban, majd folytatódott mai napig a Magyar Horgász magazinban. Napjainkra szálló igévé vált cikkeinek végén a „Legyezni jó” szlogen. Tibor kiváló műlegyező horgász, aki aktívan részt vett a MOHOSZ keretei között a műlegyező országos bajnokságok elindításában és szervezésében. Az országos bajnokságokon kiváló eredményeket ért el és több alkalommal a nemzeti válogatott tagjaként, szövetségi kapitányként képviselte hazánkat a világban.  Szívén viseli a vasi patakok őshonos sebes pisztráng állományának erősítését, ezért szinte minden sebes pisztráng kihelyezésen aktívan segített és többször önkéntesen szállított Lillafüredről sebes pisztrángokat a vasi vizekbe, amikor azt már senki nem vállalta. 15 éve tagja a Sárvíz-tavi Horgász Egyesületnek, melynek Felügyelő Bizottsági tagja, valamint a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége Felügyelő Bizottsági munkájában is immáron 10 éve részt vesz. Tiborral találkozhatunk a műlegyező versenyeken és a vasi patakok mellett, szinte minden vasi gyermek táborban és a Pinka-völgy Halas Napon előadóként, illetve halsütésben résztvevőként.

A kitüntetések átadása után a tagok egyhangúan elfogadták a Felügyelő Bizottság beszámolóját, majd a Szövetség ügyvezető elnökének, Puskás Norbertnek a szakmai évértékelőjét tárgyalták meg. A beszámolóból kiderült, hogy a 2022-es esztendőben a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége 28 tagegyesületébe a 2021.évben regisztrált 11.524 fős felnőtt és gyermek horgász létszámunkat a 2022. évben soha nem látott magasságba sikerült tovább növelni 12.002 főre. Nagy öröm, hogy ezen taglétszámból a gyermek állami jegyet váltó pecások száma is tovább nőtt 1.833 fő lett, mely 52 fős növekmény a 2021. évi 1.781 fő gyermek létszámhoz viszonyítva. A korábbi évektől eltérően már tavaly év elején látszott, hogy a rendkívüli mértékben megemelkedett halárak költségnövekedéseit már csak részben fedezték a 2022. évi horgászengedély árak emelései. Így a legfontosabb cél a fogható méretű halakból a haltelepítések szinten tartása és azok folyamatos beszerzésének és kihelyezésének biztosítása. Tavalyi évben eljutott oda az aszály miatt a halgazdálkodási ágazat, hogy a legnépszerűbb halból, a pontyból is az év egyes időszakaiban már az is eredmény volt, ha a szükséges mennyiséget tudták biztosítani egy adott horgászszervezetnek. A 2022. évben 59.218 kg ponty mellett kihelyezésre került 14.516 kg keszegféle, továbbá fogható méretű 1.418 kg ragadozó hal (csuka, harcsa, süllő).

Különösen nagy öröm a Szövetség számára, hogy a halgazdálkodási nehézségek ellenére a kihelyezett pontyokból 9.955 kg extra méretű 5-8 kg közöttiek voltak, mely különösen nagy horgászélményt jelentett sok horgásztársnak az év során.Az elmúlt évben a Szövetség közel 20 rendezvénynek volt fő, vagy társrendezője a horgász versenysport területén, illetve számos EU-s és hazai pályázatot nyert el a horgászvizek és horgászati infrastruktúra fejlesztése érdekében. A szakmai beszámolót követően Biró Etelka gazdasági vezető előterjesztésében a pénzügyi beszámolót ismerhették meg a megjelentek, melyből kiderült, hogy az elmúlt év a fejlesztések és a szakmai sikerek mellett ismét pozitív pénzügyi eredménnyel zárult. A küldöttek szavazással elfogadták a közhasznúsági jelentést és az egyszerűsített számviteli beszámolót 286.848.000 Ft bevétellel 285.601.000 Ft költség ráfordítással. Az ülésen a munkaterv-, és programnaptár is napirendre került, de jóváhagyták a küldöttek a tagdíjra és az idei év költségvetésére vonatkozó előterjesztéseket is, valamint befektetési szabályzatot fogadtak el, végül módosították a szervezet alapszabályát.

Az ülés utolsó szakaszában sor került a tisztújításra, melyre vonatkozó jelöléseket Cziráky László a Jelölő Bizottság elnöke ismertette. A tagegyesületi küldöttek ellenszavazat nélkül titkos szavazás keretében megválasztották – a következő öt évre - a Szövetség vezető tisztségviselőit és a Felügyelő Bizottság tagjait.  A Körmendi Határőr Horgász Egyesület vezetőjét Seregi Miklóst választották ismét a Szövetség elnökének, aki immár harmadik ötéves ciklusát kezdi meg. A szervezet alelnöke továbbra is a Vasvári Petőfi Horgász Egyesület elnöke, Laki László maradt, a Felügyelő Bizottság elnöki teendőit a következő ciklusban ismét az Elektromosok SHE. tagja, Kovács Attila láthatja el. A küldöttek Felügyelő Bizottsági tagoknak választották Dr. Nagy Ildikó, Dr. Molnár Tamás, Monos Tibor, Pukler Ferenc horgásztársakat. A titkos szavazás keretében döntés született a tagegyesületek által delegált 28 fő Intéző Bizottsági tagról is.

Az eredmények elhangzását követően Seregi Miklós elnök megköszönte a bizalmat és gratulált a megválasztott tisztségviselőknek. A Szövetség Iroda vezetője, Puskás Norbert ügyvezető elnök tisztújítás zárásaként kérte a régi és a most megválasztott tisztségviselőket, hogy egymás munkáját segítve közösen dolgozzanak együtt tovább a Vas vármegyei horgászati lehetőségek megtartása és fejlesztése érdekében. A Küldöttgyűlés zárásaként a szövetség vezetői Endrődy Zoltánnak köszönetet mondtak a három évtizeden át tartó Intéző Bizottsági munkáért.

 

Kapcsolódó képgaléria
Letölthető dokumentumok


Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

12.81°  Páratartalom: 51%