Széchenyi Terv Plusz

Aktívan telt a tavasz a halőröknél a vasi vizek partján

2022.05.25. Megosztom

Hivatásos és társadalmi halőreink idei tevékenysége ismét megmutatta a halőri munka összetettségét és sokszínűségét. Az éve eleji „rutinfeladatok” (horgászjegy és területi jegy elosztás, vízparti berendezések karbantartása, fa, ág és nádvágás) mellett az idei halbeszerzési problémák és haláremelkedés miatt a több kisebb részletben történő haltelepítés is lekötötte halőreinket.

Aktívan telt a tavasz a halőröknél a vasi vizek partján

A haltelepítések helyszíni ellenőrzése, felrakodástól történő kísérése, és a telepítések végrehajtása szintén hivatásos halőreink munkafeladatait képezik. Szerencsére társadalmi halőreink közül is többen állandó segítőként jelennek meg karbantartási és vízpart-ápolási feladatok mellett a haltelepítések során is.

Többszöri tájékoztatásunk ellenére sokan még a mai napig sincsenek tisztában azzal, hogy a napi feladatok mellett halőreink, megbízottjaink tartják karban és kaszálják az alábbi vízterületek partját: Pinkamindszenti tó, Magyarszecsődi kavicsbánya-tó , Gersekaráti Sárvíz-tó, Vasvári Csónakázó-tó, Püspökmolnári kavicsbánya-tó, Merseváti tőzegtó,  Csánigi tó, Nagypiriti kavicsbánya-tó,  Pinka-holtág Vaskeresztes, Pinka-patak horvátlövői szakasza, Alpesi tó és a Szövetségi központ Vaskeresztes.

A rendszeres, munkáltatói vezénylés által előírt ellenőrzések és vízpart-karbantartások mellett halőreink április és május során kitisztították az Újperinti I. sz. tó partjának több szakaszát, ahol a kitermelt cserje és ágmennyiség ledarálásra került, így várhatóan még több horgászhely kerülhet kialakításra a sokak által látogatott vízterületen.

A vadvízi horgászokra is gondolva, kaszált horgászhelyek várják az érdeklődőket a Rába folyó ikervári duzzasztott szakaszán és a Marcal-part több pontján.

Folyamatosan fennálló probléma, hogy sok vízpart-látogató (és nem feltétlenül horgász) képtelene elfogadni azt az egyszerű szabályt, hogy amit kivitt a vízpartra, annak a hulladékát elsődlegesen vigye haza, ha van kihelyezett hulladékgyűjtő, akkor abban helyezze el. Gyakran kapnak kollégáink jelzést, illetve tapasztalják napi ellenőrzésük során, hogy a szemetelés mellett egyesek hulladék-gyűjtőnek használják a Szövetség által pályázati támogatásból kihelyezett tűzrakó-helyeket, szalonnasütőket.

A tavaszi változékony időjárással és a halak ívásával összefüggő legyengülést követő elhullás mértéke vízterületenként eltér, de megoldandó feladatként a haltetemek begyűjtését és elszállítását szintén kollégáink végzik. Fel is szeretnénk hívni az aggódó lakosság figyelmét arra, hogy kisebb mértékű halelhullás még teljesen „normális” velejáró egy vízterület halgazdálkodásának, amit általános téli legyengülés, tavasszal rossz kondíció, betegségre való érzékenység, vagy egyéb sérülés is okozhat. Jogszabály rögzíti, hogy milyen mértékű halelhullás minősül tömeges mértékű halpusztulásnak, ilyen esetben Szövetségünk az érintett hatóságok értesítése és bevonása mellett kell, hogy intézkedjen.  Azt természetesen elfogadjuk, hogy hasonlóan egy elgázolt vad látványához a közúton, a csekély mértékű halpusztulással járó látvány és szaghatás is zavaró lehet, épp ezért halőreink próbálják a lehető legrövidebb időn belül elszállítani a haltetemeket.

A Szövetség szervezésében megrendezésre kerülő horgászversenyeken halőreink segédkeznek a verseny lebonyolításában, a mérlegelésben, illetve ők végzik a versenypályák karbantartását, kijelölését is. E mellett gyermek és ifjúsági rendezvények szerezésében, ifjúság nevelést segítő programok lebonyolításában vesznek részt. A horgászat iránt érdeklődők és területi jegyet váltani szándékozók szintén rendszeresen hívják halőreinket horgászhelyek, szabályok, jegyárak ügyében.

Halőreink a tavasz végéig 8 alkalommal végeztek közös, ebből 2 alkalommal éjszakai ellenőrzést. 16 alkalommal vettek fel helyszíni jegyzőkönyvet, és megközelítőleg 150 esetben alkalmaztak írásos figyelmeztetést, mely az állami horgászjegybe is bejegyzésre került. Az ellenőrzések nyomán Szövetségünk 10 esetben tett feljelentést az illetékes halgazdálkodási hatóságnál, mely eljárások többsége még folyamatban van.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy örvendetesen szigorodott a halvédelmi és halgazdálkodási bírságok mértékéről rendelkező kormányrendelet, így a jövőben az állami horgászjegy és területi jegy nélkül horgászók minimálisan 55.000.-Ft halvédelmi bírságot kötelesek megfizetni, melyet jelentősen emelhet az egyéb horgászati szabályok (alkalmazott eszköz, méret, mennyiségi korlátozás, tilalmi idő) megsértése. A halvédelmi bírságot meg nem fizetés esetén az adóhatóság hajtja be.

A visszaeső szabálysértők a jogszabály szerint egyre nagyobb összegű bírsággal számolhatnak, így egy szomszéd megyei Halgazdálkodási Hatóság májusi határozatában 278.000.-Ft halvédelmi bírságot szabott ki több alkalommal elkövetett „egyszerű” engedély nélküli horgászatért.

Halőreink beszámolója szerint szerencsére azért a legtöbb horgász szabálykövető, többségük örül a rendszeres halőri felügyeletnek (gyakran még keveslik is a jelenlétet), hiszen tudatában vannak annak, hogy a szabálysértő horgászok cselekményükkel valamennyi tisztességes pecást megkárosítanak.

Az elkövetett cselekmények típusai megoszlanak, a 3 bottal történő horgászatot sokan még mindig nem veszik komolyan, illetve gyakori a fogási napló kitöltésének elmulasztása. Jellemző, hogy állami és területi jegy nélkül egyre kevesebben horgásznak, ellenben a megtartható halmennyiség és a fogási naplóba rögzített fogási súlyok tekintetében még előfordul a „trükközés”.

Szövetségünk kiváló kapcsolatot ápol a Vas Megyei Rendőr Főkapitányság mellett a legtöbb Városi Kapitánysággal, illetve a horgászvizek környéki körzeti megbízottakkal, így az a néhány intézkedés, amikor rendőrhatósági segítséget kell igénybe vennie halőreinknek, gyorsan és szakszerűen történik.

Továbbra is kérjük a természetet és vízpartot kedvelő látogatóinkat, horgásztársainkat, hogy vizeink értékes halállománya mellett óvják a vizek környezetét, használják rendeltetésszerűen az ott létesített közjóléti berendezéseket, és segítsenek megőrizni a tavak rendezett és folyóvizeink vadregényes vízpartját!



Horgászapró

Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

14°  Páratartalom: 82%