Széchenyi Terv Plusz

11.524 fős rekord horgászlétszámmal zártuk a 2021-es évet

2021.12.31. Megosztom

A korábbi évek hagyományaihoz híven ismét átgondoljuk, értékeljük, hogy milyen volt az idei év, hogyan tudtunk megfelelni az általunk képviselt közösségnek. A 2020-as rekord évünk magasra tette a mércét mind horgászlétszámban, mind a halasításokban. Már év elején látszott, hogy a járványügyi helyzet nehézségei a 2021.évben sem tűnnek el az életünkből. A megváltozott körülmények a világban és hazánkban is próbára tették az egyének, közösségek alkalmazkodóképességét.

Míg a 2020.évben a járvány hatására több kedvező impulzus is érte az ágazatunkat (Pl.: állami halasítás, járulék kedvezmények) addig a 2021.év már érdekes nem várt kihívásokat hozott.  A járvány negatív hatásai mellett a tógazdasági haltermelés is egy rendkívül nehéz évet tudhat maga mögött, mert 40-50 százalék körüli takarmánydrágulás ment végbe az idei évben, ami már az év második felében egyértelműen - az előző évihez képest - 20-25 %  magasabb halárakban éreztette negatív hatását. Továbbá a hideg, csapadékszegény tavasz, majd elhúzódó nyári aszály is csökkentette a haltermelési kapacitásokat, mely időszakos halhiányt is eredményezett, ami szintén árfelhajtó hatással volt a beszerzett halaink vonatkozásában. Nehézségekről dióhéjban ennyit, lássuk mire jutottunk az év során.

A tavalyi rekord -11.082 fős - felnőtt és gyermek horgász létszámunkat a 2021.évben is sikerült tovább növelnünk 11.524 főre. Nagy öröm számunkra, hogy ezen taglétszámból a gyermek állami jegyet váltó pecásaink száma 1.781 fő volt, mely 127 fős növekmény a 2020.évi 1.654 fő gyermek létszámhoz viszonyítva. A horgásztagság gyarapodása mellett kiemelt célunk, hogy az általunk hasznosított horgászvizekre egyre többen váltsanak területi horgászjegyeket.  A felnőtt horgászok közül a 2020.évben összesen 3.138 felnőtt pecás szavazott bizalmat horgászvizeinknek éves jegyváltással, míg a 2021.évben 127 fővel többen, azaz összesen 3265 felnőtt találta meg kikapcsolódási lehetőségét a vasi vizeken. A gyermek horgászok tekintetében is örömteli tény, hogy a korábbi 735 db-os éves jegy váltási számot sikerült a 2021.évre  784 főre növelnünk.

Az idei évbe a horgászvizsgáztatás országosan egy teljesen megújult elektronikus formában zajlik tableteken, de továbbra is személyes megjelenést igényel.  Halászati őr kollégáink segítségével a pandémia ellenére folyamatosan tartottunk vizsgákat, melyeken 2021.évben sikeres vizsgázó horgászok száma 481 fő volt. Ezúton is felhívjuk a figyelmet, hogy az ingyenes horgászvizsga lehetősége nem jelenti azt, hogy felkészületlenül érkező horgászjelöltek minden esetben horgászvizsga bizonyítvánnyal is távoznak. A 2021.évben 44 fő sikertelenül teljesítette az első horgászvizsgáját és pótvizsgázni kényszerült.

A horgászlétszám és az engedélyváltások növekedése a dráguló halárak mellett is biztosította, hogy összességében egy –két -és háromnyaras halból 85.183 kg-ot, valamint 75.150 db előnevelt őshonos haltelepítési mennyiséget tudtunk kihelyezni a vizeinkbe. A hatóság által jóváhagyott halgazdálkodási tervekkel és a horgászok igényeivel összhangban a legnagyobb mennyiségben a fogható méretű ponty került telepítésre a horgászvizekbe. A pontydominancia mellett törekedtünk idén is más őshonos halfajok minél nagyobb arányú telepítésére a beszerzési lehetőségek függvényében.  Előnevelt őshonos halakból az év során következő mennyiségek kerültek kihelyezésre:  3.150 db kecsege, 5.000 db harcsa, 6.000 db sebes pisztráng, 20.000 db compó, 8.000 db balin, 3000 db menyhal, 20.000 db csuka. Nagy öröm számunkra, hogy az idei évben sikerült 10.000 db egy nyaras paducot, 763 kg egy-kétnyaras süllőt, 950 kg kétnyaras compót és 20.850 kg vegyes fehérhalat is kihelyeznünk. Keszegből és ragadozó halakból halkészletek hiányában nem tudtunk többet vásárolni, de következő év elején még kisebb mennyiségeket várunk beszállítóktól az idei évről áthúzódva.

Ezúton is kérünk minden horgásztársat, hogy kiemelten vigyázzanak az elmúlt időszakban betelepített növendék halakra, hogy a Szövetség állománypótlási törekvései már a következő években elérjék céljukat. Útjára indítottuk tavasszal a XVI. Vasi Vizeken Általános Iskolai vetekedőnket 22 csapattal 88 indulóval. A megyében öt horgászszakkört indítottunk az általános iskolákban önkéntesek segítségével. Nyár elején az ifjúsági korú pecásoknak megtartottuk a Vasi Vizeken Ifjúsági Horgászviadalt, melynek helyezettjei a MOHOSZ Országos Horgásztáborában tartott döntőn vehettek részt. Július végén Vaskeresztesen a horgásztáborunkban 33 gyermek vett részt - kedvezményes áron - bentlakásos és napközis rendszerben a megye minden részéből. Az ifjúsági programjaink a MOHOSZ Horgász Utánpótlás-nevelési és Oktatási Program részbeli támogatásával valósult meg.

A Magyar Országos Horgász Szövetség megbízásából sikeresen megrendeztük az Abért tavon a VI. Method Feeder Országos Bajnokság két elődöntőjét és egy középdöntőjét, melyen az ország minden pontjáról érkeztek indulók. A versenyekhez kapcsolódóan tartottunk felkészítő kupákat, melyeken az országos versenyekhez hasonlóan 20-25 kg átlagfogások születtek fordulónként a versenyzők megelégedésére.

Márciusban elhatároztuk, hogy minden korábbi megyei rendezvényünket megtartjuk és kiírjuk. Így készültünk és összességében elmondható, hogy a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége többfordulós versenysorozatában nem maradt el egyetlen program sem. A nevezési díj nélküli kupa sorozaton hobbi felnőtt és ifjúsági kategóriában összesen 57, míg a versenyzők között 22 fő indult. Több alkalommal a versenyek előtt már hónapokkal le kellett zárnia az előzetes regisztrációt a túljelentkezés miatt. Újdonság volt a versenyeink történetében a járványhelyzet miatt a többszörös fizikai érintést elkerülő sorsolási technika feltételeinek megteremtése. A versenyek előtt  on-line tartottuk a reggeli technikai tájékozatót és a sorsolást. A versenyek megszokott kezdése helyett, a versenyzőkkel már csak a horgászhelyeiknél találkoztunk és az eredményhirdetések is szűk körben történtek. A  Decathlon Szombathelyi Áruházának köszönhetően a versenysorozatunkon díjazott horgászokat értékes ajándékutalványokkal tudtuk jutalmazni az emléktárgyak mellett az idei évben is.Egy év kihagyás után 2021. július 10-én került megrendezésre a VII. Pinka-völgyi Halas Nap Vaskeresztesen, melyre minden eddiginél többen – kb.1500-an - látogattak ki.

Szeptemberben integrált horgászversenyt szerveztünk, ahol a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft. fiataljai töltöttek el egy szép közös barátságos horgászdélutánt a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége horgászaival a Szombathelyi Csónakázó-tónál.

Ezen eredmények a sok munka mellett nem jöhettek volna létre, ha a horgászaink és kollégáink, önkénteseink nem működnek együtt és segítik egymást, valamint a Szövetség munkáját. Mielőtt tovább lépnénk az egyéb eredményeink ismertetésére, ismételten szeretnénk megköszönni horgászainknak, hogy az év során türelemmel, másokra odafigyelve és mindannyiunk biztonságát szem előtt tartva vásárolták meg engedélyeiket és végezték szabadidős tevékenységüket a vasi vizek partján. Rendkívül büszkék vagyunk jegyértékesítőinkre, munkatársainkra, önkénteseinkre, halászati őreinkre, horgászboltosokra, partnereinkre és mindenkire, aki ezen kihívásokkal teli évben ismét azon dolgozott, hogy a horgászat, mint egyéni szabadidős tevékenység szabályosan gyakorolható legyen és hozzájárult sikereink eléréséhez.

Szövetségünk idei évben is arra törekedett, hogy minden területen a megyében biztosítani tudja hosszútávon a horgászati lehetőséget minden pecása számára. A Rábasömjéni-tó halgazdálkodási joga a Szövetségünké volt, de az ingatlan tulajdon viszonyai rendezetlenek voltak és az évtizedek alatt felhalmozódott rengeteg illegális hulladék miatt mindig bizonytalan volt a terület és a horgásztó jövője. Az idei év első felében a régi-új tulajdonos rendezte és felszámolta a tó melletti illegális hulladéktelepet, majd értékesítésre kínálta fel a tavat. Szövetségünk eredményes gazdálkodásának és a MOHOSZ segítségének köszönhetően sikerült a Szövetségünk vagyonát növelnünk a Rábasömjéni Horgász-tó megvásárlásával. Különösen nagy öröm számunkra, hogy tulajdonosként decemberre sikerült az évtizedek óta létező bányatónak megszereznünk a hiányzó vízjogi engedélyeit is, így már  a Rábasömjén-tó  a hetedik saját tulajdonú tavunk megyében, melyen külső kockázatoktól mentesen biztosítva van a  térségben élők horgászati lehetőségei.

A meglévő horgászvizeink fejlesztései is kiemelt feladatunk, mely célunk megvalósításában évek óta kiemelt partnerünk a  Vas Megyei Önkormányzat a  Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében. A TOP-1.2.1-15-VS1-2019-00009. számú "Horgászturisztikai fejlesztések Vas megyében című pályázatunk bruttó 136 millió forint támogatásban részesült az előző évvégén, melyben a tervezett fejlesztések megvalósítása az idei év tavaszán kezdődtek el. A projekt során az Abért-tavak, a Máriaújfalui Hársas-tó, a Vasvári Csónakázótó és a Celldömölki tó környezete újult meg. A vízpartok horgászturisztikai fejlesztése érdekében az utak, parkolók, rézsűk, sétányok karbantartására, valamint padok, pihenőhelyek, információs táblák elhelyezésére is sor került. A projekt tervek alapján összesen 162 db kültéri elem lett kihelyezve a tavak partjára és mintegy 7 ezer négyzetméternyi partszakasz került megújításra. A projekt befejező szakaszában vagyunk, a fejlesztések végleges átadására 2022. tavaszán kerülhet sor.

Az előzőekben felsorolt fejlesztéseken túl még a 15 éves Vaskeresztesi Horgászturisztikai Központunkban működő szálláshelyeket is felújítottuk az Alpesi Fogadót üzemeltető céggel közösen  a Kisfaludy pályázat szálláshely fejlesztési támogatásával. Szövetségünk komplex feladatellátása révén és a tizenöt év vidékfejlesztési tapasztalatait magába gyűjtve lehetőséget kapott a „Helyi értékek és élmények promóciója a Pannon Térségfejlesztő Egyesület területén” című projekt megvalósítására, amely 2023. június 30-án zárul. A projekt egyik kiemelt célja a térségbe látogató turisták, valamint a Vas megyei lakosok körében a horgászat mellett a helyi értékek, élmények fontosságának fókuszba helyezése. A projekt keretében létrehozásra és folyamatos működtetésre került egy térségi Facebook és Instragram oldal „Pannon Élmény” címmel, valamint 2022.évi térségi PANTER naptár is készült. Továbbá jelen vagyunk a térségi közösségi, önkormányzati eseményeken, melyekről rendszeresen tudósítunk.

Jelenleg is kidolgozás alatt állnak az újabb turisztikai és vidékfejlesztési, valamint környezetvédelmi projektjeink, hogy minél magasabb színvonalú környezet váljon mindenki számára elérhetővé a vasi vizek partján. Terveink között szerepel a tavak megújításával párhuzamosan a természetes vízfolyások mentén is jóléti fejlesztéseket végrehajtani szakaszosan, valamint a természetvédelmi és a vízügyi kezelővel összefogva jelentősebb vízfolyások (Rába, Pinka, Kerka…stb) mentén élőhelyfejlsztési projekteket előkészíteni és megvalósítani a következő években induló MAHOP Plusz program keretében. Ezúton is köszönjük a Magyar Országos Horgász Szövetség, valamint Vas Megyei Önkormányzat és a térség országgyűlési képviselőinek, polgármestereinek aktív támogatását, közreműködését fejlesztési céljaink elérésben.

Halőreink több alkalommal társadalmi halőrökkel közösen tartottak csónakos rábai és összehangolt csoportos ellenőrzéseket a havi vezénylés alapján történő ellenőrzéseik mellett a halállomány védelme érdekében. A Magyar Országos Horgász Szövetség támogatásával, a rendészeti vizsgával rendelkező hivatásos halőri állománynak sikerült az idei évben megújítani a halőri egyenruházatát  is. Halőreink 54 telepítési napon vettek részt a szállított haltételek helyszíni mérésének ellenőrzésében a halszállítmány kísérésében és/vagy helyszíni telepítésében.  A halőrzési feladatok mellett a hivatásos halőrök végzik az alábbi vízterületeken a rendszeres vízpart-karbantartási, fűkaszálási munkákat:Magyarszecsődi tó, Gersekaráti Sárvíz-tó, Püspökmolnári tó, Pinkamindszenti tó, Merseváti tó, Nagypiriti tó, Gencsapáti-tó, Vaskeresztesi Horgászturisztikai Központ (Alpesi-tó), Vaskeresztesi Pinka-holtág, az Abért tavak horgászati szakaszai, a Horvátlövői duzzasztott Pinka-szakasz. Az idei évben a rendszeres és folyamatos halőrzés, haltelepítés és egyéb halgazdálkodási tevékenységek mellett halőreink önkéntes segítőikkel elvégezték a Szövetség tulajdonában lévő jóléti  elemek, berendezések (padok, asztalok, beülők…stb.) karbantartását, újra festést is. A halőrzésben és vízpartkarbantartásban résztvevő aktív társadalmi halőröknek és társzervezeteknek köszönjük az egész évi munkáját és a jövőben is számítunk a segítségükre.

Programjainkról, aktualitásainkról rendszeresen és részletesen beszámolt a Szövetségünk kiemelt médiatámogatója a Vas Népe, melyben kétheti rendszerességgel olvasható horgászoldal a vasi vizek történéseiről. A Szombathelyi Televízió is minden fontosabb eseményünkről, aktualitásunkról szintén tudósított és a felvételek honlapunk videó galériájába elérhetőek. Összességében elmondható, hogy a szervezeti életünk szempontjából színes, tartalmas, legtöbb területen rendkívül eredményes évet tudhatunk magunk mögött, mely természetesen a jövőre nézve is még tartogat sok megoldandó feladatot és kihívást.  Zárszóként emlékeztetni kívánjuk a horgásztársakat, hogy a 2021.évi  állami jegyek és a vasi éves területi jegyek 2022. január 31-ig érvényesek, ezért azokkal problémamentesen lehet horgászni a következő év elején. A 2022.évi állami horgászjegyek minden tagszervezetünknél már elérhetőek és reményeink szerint a területi jegyek akciós megvásárlása is gördülékenyen megkezdődhet januárban. Az új típusú koronavírus okozta járványhelyzet, mint veszélyhelyzet időszakában a jegyváltáskor legyenek türelmesek és tartsanak más vásárlóktól min. 2 méter távolságot, valamint minden esetben szájat, orrot eltakaró maszkban érkezzenek az egyesületi értékesítő helyekre. Előzetesen tájékozódjanak az egyesületek ügyfélfogadási rendjéről és szigorúan tartsák be a jegyértékesítő helyek egyedi előírásait.

A  Szövetség tagegyesületeinek  horgászjegy értékesítési rendje itt érhető el összegyűjtve>>>

A 2022.évi jegyárakról, akciókról és horgászrendi változásokról itt olvashatnak bővebb információkat>>> 

 



Horgászapró

Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

4.55°  Páratartalom: 89%