Pinka-patak

Megosztom

A Pinka patak a Rába legjelentősebb vasi mellékvize.Kíváló vízminősége és állandó vízszintje miatt kiszámíthatóan jó pisztrángos, paducos víz hírében áll. A magyar-osztrák határhoz közel ered és ezt a tulajdonságát végig megtartva a két ország között kanyarog. Körülbelül 55 km hosszú, legnagyobb mellékvizének a Strém-patak számít. Több malom, duzzasztó települt sebes vizére.

Felsőcsatári szakasz:

A Pinka Felsőcsatárnál érkezik meg, majd hosszabb-rövidebb itthoni tartózkodás után többször lép vissza Ausztriába. Kicsit lejjebb Szentpéterfánál jön át, de aztán ismét keresztezi a határt. Majd Pinkamindszent következik, újra nálunk teljes terjedelmével, de csakhamar újfent határfolyó lesz belőle Vasalja térségében, hogy nem sokkal arrébb Magyarnádaljától délre végleg magyar vízzé válhasson, és Körmendnél elérhesse a Rábát. A Pinka vasi szakasz 5,2 ha, ami Felsőcsatártól Körmendig kanyarog a megyében.

A patakban megtalálható halfajok száma 28 db ezek közül jellemző halfajok: a pisztráng, a márna, a paduc, a domolykó, a ponty, a keszeg. A Pinka vaskeresztesi, malom-sziget környéki szakasza a legváltozatosabb helyszíneket kínálja, szinte karnyújtásnyira egymástól. A sziget feletti rész bal partján már megtörtént a bozótolás, melynek köszönhetően horgászatilag elsőosztályú duzzasztott szakasznak számít, jól meghorgászhat. 

Vaskeresztesi surrató:

A szintén horgászható jobb ágban lévő a duzzasztó alatt sekélyebb, vad arcát mutatja a Pinka, a balra induló malomcsatorna a zuhogó alatt ugyancsak kiterül, kiszélesedik, sekélyebben fut tovább. A két ág egyesülésénél épült izgalmas és fontos surrantó, mely duzzaszt, megtart, és jótékonyan befolyásolja a vízállást. A templom mögött igazi gázolható műlegyes szakasz várja a horgászokat Vaskeresztest elhagyva a Pinka patak Horvátlövő felé folytatja útját határvízként. A barátságos faluba érve tábla jelzi a patak megközelíthetőségét, a folyásirány szerint bal part még hazánkhoz, míg a jobb part már Ausztriához tartozik.

Horátlövői szakasz:

A határvizi szerepet misem bizonyítja jobban, mint az, hogy különleges technikával - óriás sziklákkal kirakott - mederbe terelték a patakot, amelynek átlagmélysége 2 méter. A 1990-es évek elejéig a terület kiemelten őrzött térség volt, mint a Pinka teljes szakasza. A horvátlövői pisztrángos kultúrszakasz legfontosabb jellemzői a következők: könnyű megközelíthetőség, gépjárművek látható közelségbe történő biztonságos elhelyezése, egyenletes meder alakulat, gyönyörű természeti értékek és nem utolsó sorban sok szép fogható pisztráng, paduc, domolykó.

Pornóapáti duzzasztó:

 

A Pinka Felsőcsatár és Vaskeresztes térségében vadvizi arcát mutatja, míg a Horvátlövőt és Pornóapátit érintő szakasza lassabb folyású duzzasztott jellegű szakasz.

Galéria
Közeli jegyforgalmazó horgászboltok
Közeli szállások
Kapcsolódó jegybizományosok
info
Terület: 5,2
Átlagmélység: 0,5-3
Fenékviszonyok: kavics, sóder
Akadók: néhol bedőlt fák
Növényzet: nád, sás, ligeterdők
Szabályok: Megyei Horgászrend
Horgászidőszak: 0-24
Csónakhasználat: nincs
Jegyváltás, árak: Lásd itt!
Információk:

Fördős István halőr: 06 70 33 99 706

Megközelítés:

Szombathely - 89-es út - Narda - Felsőcsatár - Vaskeresztes - Horvátlövő - Pornóapáti ;
8-as út - Körmend - Nagykölked - Szentpéterfa; Körmend - Magyarnádalja - Vasalja – Pinkamindszent

GPS koordináták:
47.19376248, 16.44775629
Horgászapró

Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

18.92°  Páratartalom: 82%