Lukácsházi Abért I. és II.-tó (C&R)

Megosztom

Az Abért-tavak Kőszeg határában csodálatos környezetben találhatóak, hátterében a Kőszegi-hegységgel.

Mesterséges tó, mely időszakos árvízi tározó. Feladata Szombathely és a környező falvak árvízvédelmének biztosítása. Nevét Abért Lászlóról, a Vízügyi Igazgatóság egyik főmérnökéről kapta.Az 1965-ös árvíznél a megáradt Gyöngyös patak rendkívül nagy elöntéseket és károkat okozott a patak menti településeken. Az árvíz után a vízügyi szakemberek azt javasolták, hogy Kőszeg déli részén, Lukácsháza északi területein épüljön egy árvíztározó, amely mentesíti a településeket az árvízi károktól. 2008-ban a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Európai Uniós támogatást nyert az árvízi tározó megvalósítására. A terv kivitelezése 2009 szeptemberében kezdődött és 2010. június 30-ig befejeződött. 

A völgyzárógát építéséhez szükséges 390 ezer köbméter föld helyben nyitott anyagnyerő helyről került ki, melynek rekultiválása során egy 16 és egy 9 hektáros tavat alakítottak ki. Mindkét vízterület a rekultiváció során gépi munkával került kialakításra, medre, partvonala "sterilnek” mondható.

Az Abért I. tavat a Rába folyó vízrendszeréhez tartozó Gyöngyös-patak táplálja egy vízkivételi műtárgyon keresztül. Az Abért I. tó egy átfolyón keresztül látja el vízzel az Abért II. tavat, melynek felesleges vize egy öblítő-csatornán keresztül ismét a Gyöngyös-patakba folyik. A tavak vízminősége a tápláló patakéhoz hasonlóan kiváló. A tavakbankialakításra került szigetek a kiváló madár-élőhely mellett a természetes halszaporodást is szolgálják a növényzettel borított öblözeteik által.

 
Átadásra 2010. október 12-én került. Az átadás után a hely gyorsan helyi kirándulóhellyé vált. Sokak kerékpározni, kocogni jönnek ide, vagy élvezni a természet harmóniáját. A tavak halászati jogával kapcsolatban Kőszeg Város önkormányzata és a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége 2011. január 27-én együttműködési megállapodást kötött.
 
 
Évente több alkalommal adnak helyszínt a halban gazdag sporthorgásztavak különböző horgászversenyeknek, melyek során a 30-40 kilogramm körüli egyéni összfogás sem megy ritkaságszámba.
 
Lukácsházi Abért I. - II. tavon horgászni az alábbi feltételekkel lehet:
 • Minden halat - a törpeharcsa kivételével - a fogás után azonnal kíméletesen vissza kell engedni a vízbe.
 • Nagyméretű merítő szák valamint halmatrac („pontymatrac”) és horogszabadító nélkül a horgászat nem kezdhető meg. Csalihalfogó háló használata szigorúan TILOS!
 • Az Abért I.-II. tavon január 01 - április 30. között általános - műcsalis  - ragadozó halas tilalom van.
 • Az Abért I-II. tavon október 01 -március 31. között reggel 6.30 órától - 18.00 óráig, április 01-szeptember 30. között reggel 05.30 órától - 20.30 óráig lehet horgászni. Sötétben horgászni TILOS!
 • Az Abért I.-II tavon - műcsalival - pergetni és legyezni kizárólag, lenyomott szakállú, vagy szakáll nélküli horoggal lehet.
 • Az Abért I-II. tavon tilos az élő csalihallal és halszelettel történő horgászat, valamint a léki horgászat!
 • Az Abért I. tó teljes területen horgászható pergetve és legyezve, de a pergetésen és a legyezésen kívül más horgászmódszer alkalmazása kizárólag a Gyöngyös patak felöli két oldalon lehetséges. (A parkoló melletti részen és a két tó közötti gáton tilos a pergetésen és a legyezésen kívül minden más módszerrel történő horgászat.)
 • Az Abért II. tavon - mindenféle módszerrel - kizárólag a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság által kijelölt partszakaszokon lehet horgászni. /Tábla jelzi/ Az Abért II. tavon a főút felöli partszakaszon horgászni tilos!
 • Gépkocsival a töltésen tartózkodni tilos és kizárólag az Abért I.tó melletti kijelölt parkolóban lehet elhelyezni a gépjárművet.
 • A halak takarmányozó etetése tilos!
Jegyváltás:
A Szövetség általános vasi területi jegyével rendelkező horgászok külön jegy váltása nélkül horgászhatnak az Abért I.- II. tavon. Külön is váltaható a tavakra éves C&R területi jegy - Szövetségünk tagegyesületében lévő - felnötteknek 22.000 Ft, ifjúságiaknak 11.000 Ft.
Az Abért tavak iránt érdeklődő sporthorgászoknak kedvezményes napi területi  jegyek a jegybizományosainknál kaphatóak. A horgászjegy hal elvitelére nem jogosít, de felejthetetlen horgász élményekre igen. 
 • MOHOSZ tagsági bélyeg nélkül érkezőknek: 1.800 Ft

Galéria
Letölthető dokumentumok
Közeli jegyforgalmazó horgászboltok
Közeli szállások
Kapcsolódó jegybizományosok
info
Terület: Abért I.: 9,7 ha, Abért II: 16,15 ha
Átlagmélység: 1,5 m
Fenékviszonyok: kemény, agyagos
Akadók: nincs
Növényzet: nád
Szabályok: Megyei Horgászrend
Horgászidőszak: Az Abért I-II. tavon október 01 -március 31. között reggel 6.30 órától - 18.00 óráig, április 01-szeptember 30. között reggel 05.30 órától - 20.30 óráig lehet horgászni. Sötétben TILOS!
Csónakhasználat: nincs
Jegyváltás, árak: Lásd itt!
Információk:

Tóth Emil- halászati őr
Abért tavak és Szombathely térségi vízterületek

Mobil: 06/70-774-4558

 

Megközelítés:

A 87-es főútról Szombathely felé Kőszegfalva városrésszel szemben. Vasúton a Szombathely-Kőszeg-vasútvonalon Kőszegfalva vasúti megállóhellyel átellenben.

GPS koordináták:
47.36137420, 16.56657980
Horgászapró

Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

21.24°  Páratartalom: 43%