Széchenyi Terv Plusz

Zalai patakokon új bérlő

2008.07.30. Megosztom

Négy Zala megyei patak halászati-horgászati jogát nyerte el a Vas Megyei Horgász Szövetség

Az idén tavasszal meghirdetésre került Zala megyében négy folyóvíz - a Kerka - a Cserta - a - Lendva és a Kebele patakok - halászati-horgászati joga, melynek megszerzéséért a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége is indult a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Zala Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatala által kiírt pályázaton. A pályázatban a patakok horgászati hasznosításért lehetett indulni a következő 15 évre.

A Vas Megyei Horgász Szövetség pályázati anyaga minősült a legjobbnak, így 2008. július 1-től a vasi szervezet már Zala megyében is rendelkezik horgászvizekkel. A július utolsó hetében a Kerka-patak mentén található Kerkaszentkirályon tartott bemutatkozó előadást a Vas Megyei Horgász Szövetség a térségben érintett horgász egyesületek képviselőinek részére. A bemutatkozó fórumot kezdeményezte Ernszt Tamás Zala megye halászati felügyelője. A tájékoztatónak Kerkaszentkirály település csodálatos Közösségi Háza adott otthont, ahol Pál Zoltán polgármester köszöntötte a megjelenteket és beszédében örömtelinek nevezte, hogy a Kerka - és a Lendva patakok életében egy új időszak érkezett el, amely hosszú távon a térség turisztikai vonzerejének növelésében is kedvező hatásokat eredményezhet. A polgármesteri köszöntő után Ernszt Tamás halászati felügyelő is köszöntötte a megjelenteket, majd ismertette a Szövetség által elnyert patakokkal kapcsolatos tudnivalókat és hangsúlyozta, hogy az előző bérlő ideje alatt kialakult tarthatatlan állapotok. a bérlőváltással megoldódnak rövid időn belül. A bevezető gondolatok után felkérte a halászati felügyelő a Vas Megyei Horgász Szövetség képviseletében Csécs Sándor ügyvezető elnököt, hogy tartsa meg bemutatkozó prezentációját. Az ügyvezető elnök közel egy órás tájékozató előadásában mutatta be tevékenységüket és az elmúlt években megvalósított több száz millió forint értékű EU-s pályázati eredményeiket.

      

Mesterházy József a Vas megye halászati felügyelője megerősítette Csécs Sándor ügyvezető elnök által elmondottakat és részletes tájékoztatót adott, hogy Vas megyében a Szövetség és Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Vas Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatala közötti kialakult munkakapcsolat országosan példaértékű.  A bemutatkozó után a megjelenteknek kiosztásra került egy tájékoztató anyag a Szövetségről és az elnyert horgászvizekkel kapcsolatos horgászrend és területi horgászjegy tervezetekről. Az év hátralévő időszakára - a horgászrend engedélyeztetése után - előre láthatólag szeptembertől már kapható lesz Zala megyébe egy kedvező árú területi horgászjegy. A zalai halászati felügyelő és az új bérlő is felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt években az előző bérlő hibájából kialakult szokásjog, mely szerint engedély nélkül lehet horgászni ezeken a vizeken, az a jövőben az új bérlő területi engedélyeinek kiadása után már súlyos büntetést vonhat maga után. A megjelent horgászvezetők érdeklődtek, hogy szervezetükkel milyen formában csatlakozhatnának a Vas Megye Horgász Szövetségbe és milyen fejlesztéseket képzel el a közel jövőben az új kezelő az elnyert patakokon. Az ügyvezető elnök ismertette a tagszervezetté válás lehetőségeit, majd elmondta, hogy az elnyert 191,5  hektár vízterület nagy lehetőségeket rejt magában, de először szeretnék megismerni alaposabban az új vizeket és a környezetében élő érintetteket. A Szövetség örömmel fogadja az új vizek mentén található együttműködni szándékozó önkormányzatokat, civil szervezetek és vállalkozásokat. Csécs Sándor elmondta, hogy az általános Vas megyei területi jegynek nem lesz része a most elnyert négy patak. A vasi pecásoknak is külön területi jegyet kell majd váltani, ha horgászni szeretnének az zalai vizeken.

 



Horgászapró

Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

15.11°  Páratartalom: 82%