XI. Pinka-völgyi Halas Nap – Verseny, ízek és közösség egy felejthetetlen napon
2025. július 12-én ismét életre kelt Vaskeresztes, ahol már tizenegyedik alkalommal rendezték meg a térség egyik legszínesebb eseményét, a Pinka-völgyi Halas Napot. A nap a horgászat, a gasztronómia, a szórakozás és a közösség ünnepe volt – több száz résztvevővel, lelkes versenyzőkkel és ínycsiklandó halételekkel.
A horgászverseny regisztrációját követően Puskás Norbert, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke nyitóbeszédében üdvözölte a jelenlévőket, ezt követően pedig Tóth Milán versenyszervezési koordinátor ismertette a verseny menetét, és kiemelte a legfontosabb szabályokat, tudnivalókat.A kora reggeli megnyitó után három különböző horgász helyszínen 40 versenyző fogott neki a pecázásnak.
A hangulat és az időjárás is kiváló volt – a versenyzők a vízpart csendjében, napsütéses időben, jókedvűen vetették be a horgokat. Már az első órákban akadtak halak a horogra, de a három pálya közül az ifjúságiaknál voltak legaktívabbak a pecások.
A horgászversenyt követően közel 30 csapat vágott neki a főzőversenynek az Alpesi-horgásztó partján, ahol rotyogtak a bográcsok, illatok terjengtek, és már az első falatok előtt érezni lehetett: különleges kulináris élmény vár mindenkire. A főzőcsapatoknak Polgárné Németh Judit halételversenyeket koordináló kolllégánk és Bíró Etelka gazdasági vezetőtől vehették át az egység csomagokat. A versenyzők két kategóriában mérték össze tudásukat: halászléfőzők és halételkészítők. A kínálat idén is bámulatos volt: a klasszikus sült halak és ízletes halászlék mellett igazi különlegességek is várták az ínyenceket. A füstölt pisztráng fenséges aromája, a szaftos csukapörkölt és a ropogósra sült harcsa mellett olyan különlegességek is terítékre kerültek, mint a halhúsos palacsinta halchipsszel, vagy a kemencében sült halas nápolyi pizza. A harcsapaprikás, a harcsával töltött káposzta, a házias halfasírt – és még megannyi kreatív fogás – illata belengte az egész környéket, igazi gasztroünneppé varázsolva a tóparti forgatagot.
A déli harangszó után nem sokkal, 12:30-kor már rotyogó üstök gőzében, csábító illatok között gyülekeztek a kíváncsi tekintetek a zsűri asztalnál: ekkor kezdődött meg a főzőverseny ételkóstolással egybekötött zsűrizése. A szépen tálalt halételek sorban kerültek a bírálók asztalára, akiknek idén sem volt könnyű dolguk – az ízek, illatok, textúrák és kreatív megoldások sokfélesége igazi kihívást jelentett.
A Balatoni Halgazdálkodási Zrt. hatalmas üstben főzte híres a „Balatoni hal” uniós oltalommal védett pontyból készült halászlét, standjuknál Fodor Ferenc haltermelési igazgató elárulta a tökéletes halászlé titkát: „Jó hal, jó paprika – ez a két legfontosabb. A vegyes halászlé három-ötféle halból az igazi, az alap pedig egyszerű: hal, víz, paprika, só, hagyma. A lényeg az arányokban van.”
A Halas Nap színpadán idén is a Vaskeresztesi Hagyományőrzők ifjú táncosai nyitották meg a programot. Minden évben bátrabban, ügyesebben állnak a közönség elé – öröm nézni, ahogy a rendezvénnyel együtt nőnek fel, és egyre otthonosabban mozognak a színpadon.
A versenyek lezárultával, az eredményhirdetés következett. A XI. Pinka-völgyi Halas Nap hivatalos színpadi köszöntők ünnepi sorát Vaskeresztes polgármestere, Krancz Tamás kezdte meg, aki a település nevében üdvözölte a vendégeket, és méltatta a rendezvény közösségformáló jelentőségét.
A települési köszöntőt követően Seregi Miklós, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének elnöke lépett a mikrofonhoz, aki házigazdaként örömét fejezte ki, hogy ennyien talán még sosem voltunk itt a Halas Napon és köszönetét fejezte ki a kollégáknak az elvégzett munkáért amivel a mai nap létrejöhetett.
Ezután a rendezvény fővédnöke, Vámos Zoltán főispán köszöntötte a jelenlévőket, aki beszédében elmondta: „Azért jövök szívesen, mert ez több, mint egy gasztronómiai esemény. Korábban is jártam már itt, és a kisfiam is kérdezte, hogy mikor megyünk megint a horgászbácsikhoz – annyira jól érezte magát. Itt egy egész család eltölthet egy napot a természetben, együtt, jó levegőn, finom halételek mellett. Ez a közösségi élmény fontos, és a horgászati turizmus támogatása is lényeges számomra. Ezért is örömmel vállaltam a fővédnökséget.” A főispán külön örömmel említette, hogy a Kormányhivatal csapata is versenyzett, és saját főztjükkel – halászlével és harcsapaprikással – színesítették a napot. Az étel egy tradicionális recept alapján készült, amit egy kollégájuk nagymamájától örököltek. „Ez nekünk is egy remek csapatépítés” – fűzte hozzá és bíztatott mindenkit a programon való jövőbeni részvételre.
Őt követte Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke, aki immár hagyományosan a rendezvény állandó védnöke. Köszöntőjében elismeréssel szólt a szervezők munkájáról, valamint arról a lelkes közösségről, amely minden évben életre kelti ezt a páratlan eseményt. Elmondta: A Halas Nap idén is a megszokott, barátságos hangulatot és tartalmas közösségi élményt kínált Vaskeresztesen. A rendezvény remek példája annak, hogyan lehet a gasztronómiát közösségi élménnyel, természetközeli programokkal és hagyományőrzéssel összekötni. Elismeréssel szólt arról a partnerségről, mely Szövetség és Vas vármegyei Önkormányzat között létrejött és a vasi vizek folyamatos fejlesztését eredményezte az elmúlt 10 évben és jelenleg is egy közel 200 millió forintos horgászturisztikai pályázat van megvalósítás alatt.
Az eredményhirdetés előtt Puskás Norbert, a rendező szövetség ügyvezető elnöke is szót kért, hogy köszönetet mondjon mindazoknak, akik hozzájárultak a rendezvény sikeréhez és a rengeteg embernek aki kilátogatott az eseményre. Beszéde végén az idei évben is megemlékezett, azon kollégákról akik már tizedik alkalommal segítik a Halas Nap megvalósítását. Egy kis ajándék átadásában és nagy közönség tapsban részesült: Perlaki Nóra műsorvezető, Polgárné Németh Judit szervező, Bősz Miklós chef.
A zsűri részéről Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója, a MOHOSZ elnökségi tagja foglalta össze az ételek színvonalát, és kiemelte a legjobb fogásokat is. Méltatta a versenyzők kreativitását, valamint azt, hogy milyen sokféle halétel született idén is.
Végül kihirdetésre kerültek az eredmények, mely az alábbiak szerint alakult:
1. hely: Tógazda Marcali – Dunai jellegű halászlé
2. hely: Püspökpusztai Csukapörkölt Főzők – Dunai jellegű halászlé
3. hely: Vas Vármegyei Halhatóság – Gombócos halászlé
A dunai típusú halászlé különösen népszerű volt, de a gombócos változat is sokakat meglepett.
1. hely: Ikervári Horgász Egyesület – Halhúsos palacsinta chipsszel
2. hely: Karajtépők – Pikáns hortobágyi halas palacsinta
3. hely: Vasvári Horgászok – Harcsapaprikás nokedlivel
Itt mutatkozott meg igazán a kreativitás! A halas palacsinták különösen nagy sikert arattak.
- Tógazda Zalaszentgrót – Sült hal tál
- Pinka-Fish – Füstölt pisztráng
- Halőrök csapata – Vegyes haltál
A horgászverseny három kategóriában zajlott. A hobbi pecások között rendkívül szoros eredmények születtek – mindössze néhány dekagramm döntött a dobogós helyezésekről!
🥇 Tuboly Gábor (Kerkaszentkirályi HE) – 4230 g
🥈 Prelogh Károly (Kerkaszentkirályi HE) – 4130 g
🥉 Horváth László (Körmendi Munkás HE) – 4080 g
A profi horgászok mezőnyében is izgalmas küzdelmek folytak
🥇 Misák Norbert (Répcelaki HE) – 4820 g
🥈 Csapó Kristóf (Sopron és Vidéke HE) – 3860 g
🥉 Vámos Attila (Spartacus HE) – 3650 g
Az ifjúsági mezőnyben született a nap egyik legnagyobb meglepetése:
🥇 Buthi Benjámin (Répcelaki HE) – 25 980 g (!!) Ez a fogás önmagában kiemelkedő teljesítmény volt, messze túlszárnyalta még a felnőtt mezőny eredményeit is.
🥈Mészáros Máté (Rábapaty és Vidéke HE) – 8800 g
🥉 Firisz Hanna (Répcelaki HE) – 7740 g
A „Legifjabb Horgászhercegnő” különdíját Mészáros Dóra kapta, aki fiatal kora ellenére 1940 g-os fogással érdemelte ki ezt a szeretetteljes címet!
A nap második felében a Halas Nap egy igazi kulturális kavalkáddá alakult: a MIRA Orient Art táncshow orientális varázsa lenyűgözte a közönséget.
Nagy Jonathan bűvész interaktív produkciója minden korosztályt elvarázsolt és a gyerekeket pónilovaglás, légvár és ügyességi játékok várták.
A felnőttek a Mittl Pincészet boraival ismerkedhettek, a TackleBait horgászbolt bemutatója pedig új eszközöket mutatott be az érdeklődőknek és két szerencsés gyermek a cég jóvoltából vihetett is haza egy –egy darabot nyereményként.
Az Aranykapu Zenekar koncertje zenei utazásra hívta a családokat, amelynek minden pillanata örömteli és bensőséges volt.
Este 18:40-kor kezdetét vette a tombolasorsolás, ahol izgatott tömeg várta a nyeremények sorsát. A gazdag tombolanyeremények sokak napját tették még emlékezetesebbé.
Ezután a színpadot a Die Lausbuben zenekar vette birtokba, akik sváb fúvós bulizenével töltötték meg az estét. A jókedv, a tánc és a közös élmények méltó zárásai voltak a napnak.
A szervezők nevében hatalmas köszönet illeti azt a közel 2000 látogatót, akik megtisztelték jelenlétükkel a rendezvényt. Hálásak vagyunk a Magyar Országos Horgász Szövetségnek a rendezvény támogatásáért, a horgászoknak,a főzőcsapatoknak,a fellépőknek,a önkénteseknek, kollégáinknak és vendéglátóknak, hogy együtt valósítottunk meg egy újabb színvonalas Halas Napot.
Ez a nap nemcsak a versenyről, hanem az összetartozásról, az örömről, és a mosolyokról szólt. A Pinka-völgy és a vasi horgászközösség ismét megmutatta, hogy milyen fantasztikus közösségi erő rejlik a vasi természeti értékekben, valamint a horgászat és a halfogyasztás közösségformáló erejében.
Találkozunk jövőre a XII. Halas Napon! Addig is kívánunk sok szép horgászélményt, finom halételeket és sok nevetést a mindennapokban is! Szívből köszönjük Mindenkinek, aki hozzájárult a tizenegyedik Pinka völgyi halas nap sikeres előkészítéséhez és megszervezéséhez., valamint a sok pozitív visszajelzést!
Továbbbi képek itt érhetőek el:
1. Varga Martina képei: (538 db) >>>
2. Kollégák, önkéntesek képei: (136 db) >>>