Széchenyi Terv Plusz

VI. Országos Halőri Verseny és Szakmai Találkozón vett részt a halőri csapatunk

2023.09.21. Megosztom

Szeptember 18-án Szarvason vette kezdetét az VI. Országos Halőri Verseny és Szakmai Találkozó. A rendezvény házigazdája a Magyar Országos Horgász Szövetség volt. A MOHOSZ tagszervezetei és tagegyesületei által delegált háromfős csapatok - szám szerint 28 - három napon keresztül mérkőztek meg egymással.

VI. Országos Halőri Verseny és Szakmai Találkozón vett részt a halőri csapatunk

Vas vármegyét: Karácsonyi Tamás, Szekeres Balázs, Seregi Benjamin halőrök képviselték Mesterházy József vezetésével. Az első nap - szokás szerint - a szakmai előadásokról és az elméleti versenyszámról szólt.

Tóth Géza rendőralezredes és Habony Ildikó TKI munkacsoport-vezető a helyes konfliktuskezelésről tartott előadást. Papp András Csongrád vármegye halgazdálkodási szakügyintézője a hatósági eljárások gyakorlatáról beszélt a résztvevőknek. Ebéd után egy nyílt panelbeszélgetés keretében Nemes Attila, Cserepes Ernő, Dudás Tibor, Pfeifer Rikárd és Donkó Péter ismertették szervezetük halőri munkájának helyi jellegzetességeit és rendhagyó ügyeit. A bemutatók végén a kérdések és válaszok követték egymást.

17 órakor sor került az az interaktív elméleti versenyszámra. A korábbi évektől eltérően a csapatok nem közösen töltötték ki a kérdőívet, hanem minden résztvevő külön-külön tesztet kapott halfelismerés, rendészet és horgászvizsga témakörökben. 

A keddi napon további 4 ügyességi versennyel folytatódtak a versenyszámok. A kerékpáros ügyességi feladatban a halőrök egy kicsit a horgászok bőrébe bújhattak, amikor egy bójákkal kijelölt pályán kellett végigmenniük camping biciklivel. A második feladat szintén biciklizés volt, csak szárazföld helyett vízben. A hagyományos csónakos ügyességi versenyszámon a szervezők csavartak egy kicsit, így a halőrök vízibiciklin szelték a habokat, ami a lomha jószággal bizony egyáltalán nem volt egyszerű. 

A „rapid peca” versenyszám során a teljes csapat horgászott, de csak 10 percig. Az előre feletetett helyen készre szerelt spiccbotokkal és hasznos tanácsokkal két horgászvilágbajnok várta a versenyzőket. Dr. Kulcsár Aranka és Ambrus Tibor mindent megtett annak érdekében, hogy a halőröknek a szűkös időben csak a halfogással kelljen foglalkozniuk. Ugyancsak hagyományosnak nevezhető az a versenyszám, amely során egy zavarosban horgászó személyt kellett a halőrpároknak ellenőrzés alá vonni, és a jogsértő tevékenységeket feltárni. A szervezők az intézkedés szabályosságát, szakszerűségét és jogszerűségét értékelték.

Szerda délelőtt újabb négy versenyszám került megrendezésre. A célbadobás, vagy más néven casting a tavalyihoz hasonlóan történt. Három különböző távolságból (10, 12 és 18 méter) kellett három-három alkalommal dobni az Arenberg célponyvára. Az egyetlen különbség az volt, hogy most az időt is mérte a versenybíró. A szerelékkészítés során fonott és monofil zsinórt kellett összekötni, majd egy forgóba adott hosszúságú előkét hurkolni. Az íjászat korábban még nem szerepelt a feladatok között, de sokak tetszését elnyerte. A tippelős feladatban három ponty hosszát, körméretét és súlyát kellett megtippelniük a halőröknek úgy, hogy nem vehették ki őket a haltartóból. Az nyert, aki a legpontosabban meg tudta becsülni mindhárom hal méreteinek összegét.

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége halőri csapata az elméleti vetélkedőn a 3. helyet szerezte meg, melyet különdíjjal jutalmaztak. Összesítésben pedig a 14. helyen végeztek halőreink a majd 30 csapatot felvonultató mezőnyben.

A versenysorozat dobogósai összetettben:

I. Tolna Vármegyei Horgászegyesületek Szövetsége

II. NÉBIH Állami Halőri Szolgálat

III. Kaposvári Sporthorgász Egyesület

Gratulálunk minden résztvevőnek!

Forrás: mohosz.hu

 



Horgászapró

Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

17.08°  Páratartalom: 74%