Széchenyi Terv Plusz

Vasi Vizeken Horgásztábor volt Vaskeresztesen

2020.08.13. Megosztom

Augusztus 02-án vette kezdetét a hat napon át tartó horgásztábor Vaskeresztesen, az első este a központi eligazítás után vacsorával folytatódott, majd előkerültek a botok, csalik, etetőanyagok, és éjszakába nyúló pecázás következett.

A tábornak remek otthont adott az Alpesi Fogadó és horgászturisztikai Központ, melynek emeleti szobáiban, illetve a fedett rendezvényterében felállított sátrakban kaptak szállást a gyerekek. A szervezők a szükséges sátrakat, hálózsákokat is biztosították a gyerekeknek, és természetesen a horgászathoz szükséges etetőanyagot, csalit, kukoricát is kaptak. 

A fogadó csak pár lépésre van a horgásztótól, így a gyerekek minden időt ki tudtak használni arra, hogy akár hosszabb, rövidebb időre, de felszereljék botjaikat, és próbálkozzanak a halfogással. A táborban segítőkkel beszélgetve kiderült: a gyerekek ezt ki is használják, hiszen már reggel korán, néha már hat óra előtt a tó mellett ülnek kapás reményében.

- Hosszú évek óta kerül megrendezésre a tábor, Vaskeresztes pedig immár ötödik éve szolgál kiváló helyszínül – mondta el Kovács Ákos, a tábor vezetője, majd hozzátette: mindig telt házzal táboroztatnak, a helyek hamar betelnek a 10-15 éves korosztállyal, bár idén a 8-9 évesek is vannak a gyerekek közt. A táborozók Mesterházy József jóvoltából a halvédelemről hallhattak előadást, ahol a vadászati-halgazdálkodási szakügyintéző beszélt többek között a kíméletes horog eltávolításról, a halak élő és ívóhelyeiről is.

A gyerekek – bár a jókedvből nincs hiány – igyekeznek mindig tisztán elhagyni a horgászhelyeket, vigyáznak a tó körüli rendre. Öröm volt látni, hogy egyik nap az e-sport bemutató után, - amit Halmos Máté, az eSport Szombathely Sportegyesület vezetője tartott - amikor választani lehetett, hogy ki marad a teremben játszani a számítógépekkel, és ki megy horgászni, a gyerekek több, mint háromnegyede azonnal a horgászatot választotta. Fontos ez a mai rohanó világban, amikor minden arról szól, milyen gyorsan áramlik az információ, hogy a gyerekek tanuljanak meg leülni, a természetben lenni, türelmesnek lenni, hiszen a horgászat erre is megtanít – tette hozzá Kovács Ákos ifjúsági felelős.

 

A táborban természetesen nem maradhattak el a különböző versenyek sem, így tartottak célbadobó versenyt, volt csapatos, illetve egyéni horgászverseny is.

A táborba érkezett Németh Balázs a Trabucco Feeder Team tagja, világbajnoki ezüstérmes versenyhorgász is, aki izgalmas előadást tartott a feederezésről, így a gyerekek elleshettek néhány hasznos dolgot egy igazi bajnoktól.

A hét folyamán a lukácsházi Abért tóra is tettek kirándulást, ahol természetesen pecázás sem maradt el. Szép számmal fogtak amúrt, pontyot, kárászt és törpeharcsát is. A tábort az eredményhirdetés zárta, ahol a legtöbb érmet, kupát és ajándékot Linter Hunor kapta, aki egyéni horgászatban és célbadobó versenyben, valamint összetettben is a legeredményesebbnek bizonyult. Hunort a horgászatról, és a táborról is kérdeztük.

- Óvodás korom óta horgászok, főként apukámtól tanultam, amit tudok. Legtöbbször a Győr-moson-sopron megyei cséri tavaknál, illetve Répcelakon szoktunk pecázni. Ez a második éve, hogy részt veszek a táborban, nagyon tetszik a hangulat, mindenki nagyon kedves, és a legjobb, hogy csak pár lépésre van a tó, és este is lehet horgászni. - mondta el Hunor, majd hozzátette, sokat versenyzik. - Szinte minden hétvégén valamilyen verseny van, legutóbb Bükön a Répce kupán voltam, legközelebb pedig Újkéren fogok versenyezni. Legjobban úszózni szeretek, a legnagyobb fogásom pedig egy tizenegy kilós ponty volt, amit a csepregi Boldogasszony tónál sikerült megakasztani. Mikor arról kérdeztük, mi a legnagyobb vágya, hova menne legszívesebben horgászni, gondolkodás nélkül jött a válasz: - Az Ebro folyóra mennék harcsázni.

Közben Monos Tibor és Karácsonyi Tamás jóvoltából itt is elkészült a kukoricalisztbe forgatott – igaz, nem az Ebro folyóról való – harcsafilé. Elköszöntünk, és jó étvágyat kívántunk hozzá. Még a kocsiból visszanézve elégedetten láttuk: egyik gyerek kezében sem volt mobiltelefon, de mindenki úgy helyezkedett a harcsával teli tányérral, hogy rálásson a botra. Hátha most lesz kapás.

 A tábor a LEADER Helyi Akciócsoportok együttműködési tevékenységeinek előkészítése és megvalósítása című, VP6-19.3.1-17 kódszámú felhívás keretében a Pinkától a Rábáig - a hal mint helyi termék című projekt és a MOHOSZ Horgász Utánpótlás-nevelési és Oktatási Program pályázati támogatásával valósult meg! Köszönjük a támogatást .

Szerző: Nagy Gina (DGH Bt.)

További képek itt is elérhetőek >>>

 

Kapcsolódó képgaléria


Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

4°  Páratartalom: 85%