Széchenyi Terv Plusz

Újra  fókuszban a Gersekaráti Sárvíz-tó  

2009.01.05. Megosztom

Országos horgászversenyek lesznek 2009. év tavaszi időszakában.

A tavalyi esztendő végén kapta meg Gersekarát Község Önkormányzatától 15 évig tartó időtartamra a Sárvíz-tó halászati-horgászati jogát a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége. A 36 ha-os horgászvízen 2009. január 1-től minden Vas megyei horgász jogosult  horgászni, aki az állami horgászjegye mellett rendelkezik általános vasi területi engedéllyel. A tó haszonbérleti szerződésének aláírása után azonnal neki látott a Szövetség a tóval kapcsolatos fejlesztési elképzelések tervezéséhez és megvalósításához. Első lépésben a Szövetség közreműködésével a településen újjászervezésre került a Sárvíz-tavi Horgász Egyesület. 

  

  

Tájékoztató fórumot tartottak a helyi horgászok számára a település kultúrházában, ahol a Szövetség részéről Csécs Sándor ügyvezető elnöke, valamint a Sárvíz-tavi Horgász Egyesület új elnöke Boros Zoltán és Garas Kálmán alelnök vett részt.  Az egyesület fontos küldetésének tartja, hogy a Szövetség tagjaként kivegye a részét a tóval kapcsolatos teendők ellátásban, mert a tó első hasznosítója is ők voltak és szeretnék, ha újra olyan fényében ragyogna a tó, mint akkoriban. Már az első tagtoborzó fórumon 27 helyi horgász vett részt.  Az elmúlt egy hónapban több más szakmai fórumon is fókuszba került a Gersekaráti-tó. A tagtoborzó fórum után a több mint 9000 tagot számláló 43 egyesületet tömörítő Zala Megyei Horgász Szövetség látta vendégül a Vas Megyei Horgász Szövetséget az év végi elnök-titkári ülésén.

                    

   

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége munkájáról és terveiről hallhattak információkat az ülésen megjelent egyesületi vezetők Csécs Sándor és Puskás Norbert előadása keretében. Gersekarát település és Zalaegerszeg közelsége révén nagy érdeklődést váltott ki tóval kapcsolatos új helyzet, valamint a vasi horgász szövetség kezelésébe kerül 4 zalai patak is (Cserta, - Kebele,  - Kerka, - és a  Lendva patak). A vasi szövetség a szomszédos társ szervezete felé a partnerség erősítése érdekében kizárólag a Sárvíz-tóra (14.000 Ft/év)  és 4 zalai patakra (4000 Ft/év) kedvezményes éves területi jegyféleséget bocsátott ki, melyhez kizárólag a Zala Megyei Horgász Szövetségnél és tagegyesületeinél lehet hozzájutni. Az üléseket követő napokban látogatást tett Vas megyében a Magyar Országos Horgász Szövetség versenyfelelőse Hajdú Lívia is, aki Magyar Szilárd válogatott versenyhorgász kíséretében megtekintette  a lehetséges országos versenyhelyszínként szolgáló vasi vizeket.

   

A terület bejárás a Gersekaráti-tavon kezdődött és nap folyamán még a Himfai -tavat, valamint a Rába folyó ikervári műcsatornáját tekintették meg. A bejáráson a vasi szövetség részéről Molnár Zoltán versenyfelelős és Csécs Sándor ügyvezető elnök, valamint Puskás Norbert vett részt. A találkozó sikerét mutatja, hogy a Magyar Országos Horgász Szövetség év végi versenybizottsági ülésén egyhangúan támogatta, hogy a Férfi Országos Bajnokság Nyugati Elődöntőjének és az azt megelőző országos Milo-Mahor Kupának a helyszíne a 2009.évben a Sárvíz-tó legyen. A vízparti környezet szakszerű rendbetételét tavasszal haltelepítés fogja követni a horgászok nagy örömére. A halőrzést sem bízzák a véletlenre a december hónap folyamán már négy helyi személy szerzett halászati őri vizsgát, akik közül hárman önkéntesként a negyedik fő pedig megbízási szerződéssel látja el a tevékenységet az év egészében a tó környékén.

A Sárvíz-tavon a pecásoknak az általános vasi horgászrend mellett alábbi szabályokat kell betartani: A tavon tilos a pergetés, a léki horgászat, a csalihalfogó háló használata. Kísérleti jelleggel a tavon mennyiségi korlátozás nélkül engedélyezett az ezüstkárász és a törpeharcsa elvitele.



Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

28.92°  Páratartalom: 47%