Széchenyi Terv Plusz

Újabb rekord létszámmal és eredményekkel zárta az évet a vasi horgászközösség

2022.12.31. Megosztom

Minden évben az év utolsó napjaiban igyekszünk átgondolni és értékelni a magunk mögött hagyott esztendőt. Ez most sincs másként és a következőkben ismertetjük, hogy milyen volt az idei év, hogyan tudtunk megfelelni az általunk képviselt horgászközösségnek.

Az idei évben lassan talán már lecsengő, alattomos járvány nehézségeit a szomszédunkban zajló háború és annak súlyos gazdasági hatásai váltották fel. A horgászatot és a halgazdálkodási ágazatot drasztikusan nehéz helyzetbe hozta az elmúlt két év aszályos időjárása, amelynek eredményeként az év második felére közel a duplájára emelkedtek a halárak.  Az általános működési költségeink más gazdálkodó szervezethez hasonlóan az egekbe szöktek és az eddig elért és biztosított horgásztatási színvonal fenntartása is jelentős kihívás elé állotta szervezetünket.  Mivel a problémákat és a nehezékségeket mindenki tudná hosszasan sorolni egy ilyen év után, ezért inkább most azt foglalnánk össze, hogy mire jutottunk a vasi vizekkel ezen a nehezített pályán az elmúlt 365 napban.

A tavalyi rekord -11.524 fős - felnőtt és gyermek horgász létszámunkat a 2022. évben soha nem látott magasságba sikerült tovább növelnünk 12.002 főre. Nagy öröm számunkra, hogy ezen taglétszámból a gyermek állami jegyet váltó pecásaink száma is tovább nőtt 1.833 fő volt, mely 52 fős növekmény a 2021. évi 1.781 fő gyermek létszámhoz viszonyítva. A horgásztagság gyarapodása mellett kiemelt célunk, hogy az általunk hasznosított horgászvizekre egyre többen váltsanak területi horgászjegyeket.  A bevezetett áremelkedések ellenére a felnőtt horgászok közül összesen 3534 felnőtt találta meg a kikapcsolódási lehetőségét a vasi vizek partján, ami 42 fővel több, mint a 2021. évi 3.492 felnőtt létszám.  A gyermek horgászok tekintetében is örömteli tény, hogy a korábbi 784 db-os éves jegyváltási számot sikerült a 2022. évre 811 főre növelnünk. Halászati őr kollégáink segítségével az év elején még jelen lévő járványhelyzet ellenére folyamatosan tartottunk vizsgákat, melyeken 2022. évben sikeresen vizsgázó horgászok száma 515 fő volt. Fontos megemlíteni, hogy az ingyenes horgászvizsga lehetősége nem jelenti azt, hogy felkészületlenül érkező horgászjelöltek minden esetben horgászvizsga bizonyítvánnyal is távoztak a 2022. évben, sajnos 76 fő sikertelenül teljesítette az első horgászvizsgáját és így pótvizsgázni kényszerült.

Ezen eredmények a sok munka mellett nem jöhettek volna létre, ha a horgászaink és kollégáink, önkénteseink nem működnek együtt és segítik egymást, valamint a Szövetség munkáját. Mielőtt tovább lépnénk az egyéb eredményeink ismertetésére szeretnénk megköszönni horgászainknak, hogy közösségünket választották és szabályosan végezték szabadidős tevékenységüket a vasi vizek partján. Rendkívül büszkék vagyunk jegyértékesítőinkre, munkatársainkra, önkénteseinkre, halászati őreinkre, horgászboltosokra, partnereinkre és Mindenkire, akik ismét azon dolgoztak velünk együtt, hogy a horgászat szabályosan és ebben a folyamatosan fejlődő, változó környezetben gyakorolható legyen.

A korábbi évektől eltérően már év elején látszott, hogy a rendkívüli mértékben megemelkedett halárak költségnövekedéseit már csak részben fedezte a 2022. évi horgászengedély árak emelései. Így a legfontosabb cél a fogható méretű halakból a haltelepítések szinten tartása és azok folyamatos beszerzésének és kihelyezésének biztosítása. Az idei évben eljutott oda az aszály miatt a halgazdálkodási ágazat, hogy a legnépszerűbb halból, a pontyból is az év egyes időszakaiban már az is eredmény volt, ha a szükséges mennyiséget tudták biztosítani egy adott horgászszervezetnek. A Halgazdálkodási hatóság által jóváhagyott halgazdálkodási tervekkel és a horgászok igényeivel összhangban, a legnagyobb mennyiségben a fogható méretű ponty került telepítésre idén is a horgászvizekbe. A 2022. évben 59.218 kg ponty mellett kihelyezésre került 14.516 kg keszegféle, továbbá fogható méretű 1418 kg ragadozó hal (csuka, harcsa, süllő). Különösen nagy öröm számunkra, hogy a halgazdálkodási nehézségek ellenére a kihelyezett pontyokból 9955 kg extra méretű 5 kg-8 kg közöttiek voltak, mely különösen nagy horgászélményt jelentett sok horgásztársunknak az év során. A fogható méretű ragadozó halak különösen nehezen szerezhetőek be és rendkívül drágák (4000-6000 Ft/kg), de sikerült közel megduplázni az elmúlt két év kihelyezési mennyiségeit.   Előnevelt és növendék halakból (Pl.: kecsege, compó, sebes pisztráng…stb) az idei évben  nem történt kihelyezés, hogy stabilan biztosíthatóak  legyenek a horgászati szempontból releváns halak kihelyezési mennyiségei. Tájékoztatásul jegyezzük meg, hogy az Agrárminisztérium őszi döntése értelmében az extrém aszály miatt a halgazdálkodásra jogosult szervezetek felmentést kaptak az idei évre a korábban elfogadott halgazdálkodási tervek teljesítése alól, így az előzőekben ismertetett kisebb előnevelt halasítási elmaradások pótlása is nem hatósági kötelezettség szervezetünk számára, hanem a horgászati igények jövőbeni magasabb szintű kiszolgálása miatt fontos. Az idei eredményes halasítási tevékenységünket a MOHOSZ által kiírt ÁPFE-IV/4/2022. “Standard és preferált őshonos halfajok telepítése, visszatelepítése” elnevezésű pályázat közel 2 millió Forinttal támogatta és több tagegyesületünk is a hozzá közeli horgászvizek halasításához járult hozzá, ami az idei évben különösen nagy segítség volt. Ezúton is köszönjük támogatást a Magyar Országos Horgász Szövetségnek és a támogatásban részt vett egyesületeknek.

Halőreink több alkalommal társadalmi halőrökkel közösen tartottak csónakos rábai és összehangolt csoportos ellenőrzéseket, a havi vezénylés alapján történő ellenőrzéseik mellett a halállomány védelme érdekében. A haltelepítések mellett kiemelten fontos feladat a halőrzés biztosítása a növekvő kapcsolódó költségek ellenére is. Halőreink a telepítési napokon rendszeresen részt vettek a szállított haltételek helyszíni mérésének ellenőrzésében a halszállítmány kísérésében és/vagy helyszíni telepítésében.  A halőrzési feladatok mellett a hivatásos halőrök végzik az vízterületek rendszeres vízpart-karbantartási, fűkaszálási munkálatait.  A halőrzésben és vízpartkarbantartásban résztvevő aktív társadalmi halőröknek és társzervezeteknek köszönjük az egész évi munkáját és a jövőben is számítunk a segítségükre. A halőrök mellett külső vállalkozók bevonásával igyekeztünk folyamatosan karbantartani a horgászvizek mellett létrehozott jóléti infrastruktúrákat is, melyek állag megőrzésében minden horgásztársra számítunk.

 Az elmúlt években Szövetségünk átlagosan 15-20 rendezvénynek volt fő, vagy társrendezője a horgász versenysport területén. A 2022.évben ezúttal is bőségesen volt lehetőségük megmérettetni magukat a pecásoknak. A Szövetség által rendezett versenyek szinte mind telt házzal valósultak meg és a horgászok visszajelzései alapján, magas színvonalon kerültek megrendezésre.  A TackleBait Horgászbolt és állateledel kereskedéssel és a Garbolino Nagykereskedelemmel a korábban kialakított kiváló partneri kapcsolatunk tovább erősödött az év elején.

A tizenharmadik alkalommal megtartásra került „Vasi Vizek Legjobb Sporthorgásza” versenysorozatunknak új, névadó szponzoraként üdvözölhettük a Garbolino - TackleBait céget az idei évtől. A Szövetség utánpótlás-és ifjúsági, valamint fogyatékkal élő horgászoknak szóló programjainak kiemelt támogatója a 2022.évben a Decathlon Szombathelyi Sportáruház volt, aki a Szövetség horgászközösségi eseményeit évek óta jelentős mértékben támogatja. Ezen világmárkák támogatása megyei szintű szponzorációja is jelzi, hogy a vasi horgászközösség tagjai nagy számban és aktívan vesznek részt a versenyeken, megmérettetéseken.

A országos versenysport legnépszerűbb szakága a Method Feeder, melynek országos bajnokságán közel 400 induló vett részt az idei évben. Szövetségünket az megtiszteltetést érte, hogy ezen szakág Országos Bajnokságának döntőjére Vas megyében került sor az Abért tavon. Vas megyében országos egyéni bajnokság döntőjének megrendezésére még nem volt példa a Szövetség történetében, ezért is különösen nagy elismerés volt számunkra a verseny megrendezésének lehetősége.  A szeptemberi három napos versenyen változékony időjárás tette próbára a pecásokat, de a tó megmutatta szokásos arcát, és szépen adta a halat: több mint 3 tonnát sikerült szákba terelni az ország legjobb 40 feederesének.

Útjára indítottuk tavasszal a XVII. Vasi Vizeken Általános Iskolai vetekedőnket 14 csapattal 56 indulóval. A megyében öt horgászszakkört működtetünk az általános iskolákban önkéntesek segítségével, mely több mint 100 gyermek horgászati oktatását eredményezte szerte a megyében. Nyár elején az ifjúsági korú pecásoknak megtartottuk a Vasi Vizeken Ifjúsági Horgászviadalt, melynek helyezettjei a MOHOSZ Országos Horgásztáborában tartott döntőn vehettek részt. Július végén Vaskeresztesen a horgásztáborunkban 30 gyermek vett részt - kedvezményes áron - bentlakásos és napközis rendszerben a megye minden részéből. Az ifjúsági programjaink a MOHOSZ Horgász Utánpótlás-nevelési és Oktatási Program részbeli támogatásával valósult meg.

Immár nyolcadik alkalommal került megrendezésre a Pinka-Völgyi Halas Nap Vaskeresztesen, az Alpesi Fogadó és Horgászturisztikai Központban 2022. július 9-én, melyre korábbi évekhez hasonlóan kb.1200-1500-an - látogattak ki. Októberben integrált horgászversenyt szerveztünk, ahol a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft. fiataljai töltöttek el egy ismét szép közös barátságos horgászdélutánt a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége horgászaival a Szombathelyi Csónakázó-tónál. A meglévő horgászvizeink fejlesztései is kiemelt feladatunk, mely célunk megvalósításában évek óta kiemelt partnerünk a Vas Megyei Önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében. Korábban mát többször beszámoltunk róla, de idei évben sikerült véglegesen befejeznünk és átadnunk a TOP-1.2.1-15-VS1-2019-00009. számú "Horgászturisztikai fejlesztések Vas megyében című pályázatunk keretében az Abért-tavak, a Máriaújfalui Hársas-tó, a Vasvári Csónakázótó és a Celldömölki tó megújult környezetét. A fejlesztések lezárultával elmondhatjuk, hogy az elmúlt 5 évben 12 horgásztavunk környezete korszerűsödött, ami soha nem látott léptékű horgászati infrastruktúra fejlesztés a megyében.

Az előzőekben felsorolt fejlesztéseken túl a 16 éves Vaskeresztesi Horgászturisztikai Központunkban megtalálható szövetségi iroda berendezéseit is megújítottunk a „Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége ügyfélszolgálati irodájának fejlesztése” című Leader projekt keretében. Továbbá egy sikeres Magyar Falu Civil pályázat keretében a megvásároltuk a Szövetség központja melletti 3000 m2-es területet, melynek szakszerű körbekerítését is a pályázat támogatta. Szövetségünk komplex feladatellátása révén és a tizenöt év vidékfejlesztési tapasztalatait magába gyűjtve lehetőséget kapott a „Helyi értékek és élmények promóciója a Pannon Térségfejlesztő Egyesület területén” című projekt megvalósítására, amely 2023. június 30-án zárul. A projekt egyik kiemelt célja a térségbe látogató turisták, valamint a Vas megyei lakosok körében a horgászat mellett a helyi értékek, élmények fontosságának fókuszba helyezése. A projekt keretében létrehozásra és folyamatos működtetésre került egy térségi Facebook és Instragram oldal „Pannon Élmény” címmel, valamint 2022. évi térségi PANTER naptár és turisztikai kiadvány is készült. Továbbá jelen voltunk a térségi közösségi, önkormányzati eseményein, melyekről rendszeresen tudósítunk.

A 2022. év nyár elején benyújtásra került a Helyi és térségi turizmusfejlesztés c. felhívására a TOP_PLUSZ 1.1.3-21-VS1-2022-00005 azonosítószámmal nyilvántartott támogatási kérelmünk konzorciumi formában három vízhasznosító horgász egyesületünk együttműködésével. A projekt keretében a Vas Megyei Területfejlesztési Stratégiával összhangban a Büki horgásztó, a Kőszegi Csónakázó-tó, a Kőszegi téglagyári tó, a Vassurányi tó, a Rábasömjéni horgásztó, a Rába folyó ikervári szakasza és a Vasvári II-es horgásztó turisztikai infrastruktúra fejlesztését terveztük el. A Szövetség képzeletbeli karácsonyfája alá nagy örömünkre a Magyar Kormány és az Európai Unió támogatásával az 199.915.797 Ft támogatás jóváhagyásáról szóló értesítés került december végén, így jövőre megnyílik a lehetőség a vasi vizek további töretlen fejlődésére. Az előzőekben felsorolt tavakon, illetve folyószakaszon és közvetlen környezetükben a kisléptékű infrastrukturális beavatkozások elősegítik az érintett településkép javítását, valamint a térségben élő lakosság és az oda érkező turisták rekreációs lehetőségeit is bővítik. A tervezett fejlesztések eredményeként a felsorolt horgászvizek mellett utak, parkolók, rézsűk, horgászhelyek, valamint padok, pihenő helyek, mozgáskorlátozott horgászhelyek, tábori illemhelyek, rendezvényterek, szalonnasütők, információs táblák és további jóléti fejlesztések történnek.

Ezúton is köszönjük a Magyar Országos Horgász Szövetség, valamint Vas Megyei Önkormányzat és a térség országgyűlési képviselőinek, polgármestereinek aktív támogatását, közreműködését fejlesztési céljaink elérésben.

Programjainkról, aktualitásainkról rendszeresen és részletesen beszámolt a Szövetségünk kiemelt médiatámogatója a Vas Népe, mely napilapban kétheti rendszerességgel olvasható horgászoldal a vasi vizek történéseiről. A Szombathelyi Televízió is minden fontosabb eseményünkről, aktualitásunkról szintén tudósított és a felvételek honlapunk videó galériájába elérhetőek. Összességében elmondható, hogy a szervezeti életünk szempontjából színes, tartalmas, legtöbb területen rendkívül eredményes évet tudhatunk magunk mögött, mely természetesen a jövőre nézve is még tartogat sok megoldandó feladatot és kihívást. 

Zárszóként emlékeztetni kívánjuk a horgásztársakat, hogy a 2022.évi állami jegyek és a vasi éves területi jegyek 2023. január 31-ig érvényesek, ezért azokkal problémamentesen lehet horgászni a következő év elején. A 2023.évi állami horgászjegyek minden tagszervezetünknél már elérhetőek és reményeink szerint a területi jegyek akciós megvásárlása is gördülékenyen megkezdődhet januárban. Előzetesen tájékozódjanak az egyesületek ügyfélfogadási rendjéről és szigorúan tartsák be a jegyértékesítő helyek egyedi előírásait.

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége ezúton kíván Egészségben és Horgászélményekben Gazdag Új Esztendőt minden horgásztársnak!

További hasznos információk a 2023.évi jegyváltással kapcsolatban:

🐟  Éves állami -és területi horgászjegy forgalmazási pontok elérhetősége>>>

🐠 Jegyárak 2023. január 01-től>>> 

🐟 Szövetségi területi jegy vásárlás SZÉP kártyával >>>

🐠 Engedélyét akár már házhoz is rendelheti>>>

🐟Horgászrend módosítások 2023.január 01-től>>>

🐠Horgászrend egységes szerkezetben 2023. január 01-től >>>

A Szövetség vaskeresztesi ügyfélszolgálati irodájában a személyes ügyintézés (Pl.: jegyváltás, horgászkártya igénylés…stb.) lehetősége előzetes időpont egyeztetéssel biztosított 2023. január 03-tól.

Időpont kérhető telefonon a +36 94-506-835; +36 70 3399 703-as telefonszámon, vagy e-mailben az info@vasivizeken.hu címen. Időpont egyeztetés követően a kollégák továbbra is az alábbi ügyfélszolgálati rendben állnak a horgásztársak rendelkezésére a 2023.évben:

  • Hétfő: 8:15 – 15:45 óra;
  • Kedd: 8:15 – 15:45 óra;
  • Szerda: 8:15 – 15:45 óra;
  • Csütörtök: 8:15 – 15:45 óra;
  • Péntek: 8:15 – 14:45 óra;
  • Szombat-vasárnap: nincs ügyfélszolgálat.

Reméljük a 2023.évben továbbra is vizeinket, közösségünket választják!

 

 

 

 

 

 



Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

8.9°  Páratartalom: 82%