Széchenyi Terv Plusz

Tízezer feletti horgászlétszám, elismerések, fejlesztések a vasi vizeken

2019.12.30. Megosztom

Az év utolsó napjaiban az előző évek hagyományaihoz híven átgondoljuk, értékeljük, hogy milyen volt az idei esztendő, hogyan tudtunk megfelelni az általunk képviselt közösségnek. Örömmel nyugtázhatjuk, hogy a horgászlétszám vonatkozásában ismét egy rekord évet tudhatunk magunk mögött a tavalyi 9117 fő létszámot sikerült 1100 fővel növelnünk, így napjainkra a szövetségünk tagegyesületeiben regisztrált horgászok létszáma elérte a 10.217 főt.

Ami különösen nagy eredmény abban az évben, amikor a horgásztársadalom egységének erősítése, valamint a hiteles elektronikus horgásznyilvántartás megteremetése érdekében bevezetésre került a Magyar Horgászkártya és az új központi on-line horgásznyilvántartás. Kiemelt köszönet illeti a horgászregisztrációban résztvevő egyesületi önkénteseket, megbízottakat, akik az év eleji horgászjegy megújítással párhuzamosan sikeresen teljesítették a digitális átállásból eredő új feladatokat.

Egy vízhasznosítással is foglalkozó  megyei horgász szervezet, mint a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége életében a másik eredményességi mutató a kezelésében lévő horgászvizekre váltott éves-napi horgászengedélyek alakulása. Összességében elmondható, hogy éves területi jegyet a felnőtt horgászok közül  2755 fő váltott ki, mely 64 fővel több, mint az azt megelőző évben. A napi jegy váltások száma a jelenlegi adatok alapján is jelentős mértékben meghaladta a tavalyi értékesítési számokat. Az elmúlt időszakban pályázati támogatással megújított horgászvizek (Magyarszecsődi-tó, Gencsapáti kavicsbánya-tó, a vaskeresztesi Pinka-holtág, Gersekaráti Sárvíz-tó, Püspökmolnári Kavicsbánya-tó, Csepregi Téglagyári-tó, Pinkamindszenti bánya-tó, Merseváti-tó) továbbra is egyre vonzóbbak a megyei és a vendég horgászok körében.

A fejlesztések tovább folytatódtak a 2019.év tavaszán elnyert Vas-hegy menti ökoturisztikai fejlesztések elnevezésű projekt révén. Pályázati támogatással a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége a tulajdonába lévő vaskeresztesi "Alpesi horgásztó" bővítését végezte el. A kicsi, de annál kedveltebb horgásztó bővítésének célja volt, hogy még több családi pecázásnak,   ifjúsági horgászprogramnak és  barátságos horgászversenynek adjon otthont a tó és a Szövetség Központjának környéke.  A tó méret növelését követően is minden pecás ingyenesen horgászhat az Alpesi tavon, aki rendelkezik a Szövetség bármelyik vízterületére érvényes napi-heti-éves területi jeggyel és betartja a tóra vonatkozó egyedi előírásokat. Az előzőekben említett pályázat a tóbővítése mellett számos kis-léptékű turisztikai fejlesztést tett lehetővé a konzorcium tagjainak. A Szövetség tábori sátrakkal, matracokkal, kerékpárokkal, kerékpáros szervizponttal gyarapodott, míg Narda Község Önkormányzatnak a meglévő tava mellett - ivókúttal, napelemes kandelláberrrel, szalonnasütővel, fitness elemekkel - rekreációs övezetet alakított ki.  Vaskeresztes Község Önkormányzata a Pinka holtág és a mellette található horgászturisztikai létesítmények megközelítését szolgáló 314 m-es útszakasz teljes felújítását végezte el, valamint a fejlesztés során még pihenő hely, kerékpáros megálló kialakítására került sor, valamint az ehhez kapcsolódó eszközök - szalonnasütő, ivókút, kerti fa építmények, asztal, pad, szeméttároló – beszerzésére is sor került. 

Továbbá térségek közötti leader támogatás segítségével sikerült megújítanunk a Szövetségi irodánk informatikai eszközeinek egy részét, illetve a helyi leader pályázati forrásból a VI Pinka-völgyi Halas Napunk is részesült vidékfejlesztési támogatásban.

A Vaskeresztesen hagyományosan megrendezett Halas Napon közel 1000 fő látogatott ki és kóstolhatott finom halételeket és vehetett részt a színes programokon. A Szövetség életében a korábbi évekhez hasonlóan egyéb rendezvényekből sem volt hiány. A megyei versenyhorgászat biztosítása érdekében számos saját szervezésű – nevezési díj nélküli - versenyt is rendezett a szervezet a megyében és a tizedszer megtartott „Vasi Vizek legjobb sporthorgásza” elnevezésű versenysorozatba tartozó kupákon összesen 138  horgász vett részt.

Immáron tizennegyedik alkalommal megrendezésre került, az általános iskolás gyermekek számára kiírt horgászvetélkedőnk, melyre a 2019.évben  - rekord számú - 32 csapat adta be nevezését. Az utánpótlás nevelés érdekében több alkalommal tartottunk – egyesületek bevonásával - bemutató horgászatot általános iskolásoknak, illetve  a több évtizedes hagyománnyal bíró Vasi Vizeken Horgásztábort is megrendeztük a nyár folyamán.

Ősszel négy általános iskolában a horgászszakkörök is elindultak, melyet a horgásztáborhoz hasonlóan pénzügyileg is támogatott a Magyar Országos Horgász Szövetség utánpótlás nevelési programja.  Októberben integrált horgászversenyt szerveztünk, ahol a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft. fiataljai töltöttek el egy szép közös barátságos horgászdélutánt a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége horgászaival Vaskeresztesen.

A pontytelepítések gyakorisága és mennyisége is meghaladta ismét az elmúlt évek számait, köszönhetően a jegyváltások emelkedésének. A két-háromnyaras pontyokból, valamint az év elején kihelyezett extra méretű 5 kg feletti egyedekből összesen 60.082 kg ponty érkezett a vasi vizekbe. Vegyes keszegből és dévérkeszegből az év során 13.850 kg valósult meg, míg előnevelt halakból (sebes pisztráng, csuka, harcsa, compó)  - 4-10 cm-es méretben-  összesen 58.500 darab hal kihelyezése valósult meg.

Az idei évben beszerzési lehetőségek hiányában dévérkeszegből és egynyaras süllőből nem tudtuk teljesíteni az általunk remélt mennyiségeket. Ezen ok miatt is megfogalmazódott azon cél is, hogy a napjainkra 60 tonnát meghaladó ponty kihelyezés mellett a jövőben törekednünk kell a keszegfélék és a ragadozó halak állományának erősítésére is a Szövetségi vizeken. Az idei haltelepítést közel négy millió forinttal a Magyar Országos Horgász Szövetség „standard és preferált őshonos halfajok telepítése, visszatelepítése 2019." program is segítette, melyre az elmúlt évtizedekben nem volt példa.

A haltelepítések mellett kiemelt szerepet kapott a halőrzés, halvédelem fejlesztése is. Nyár elején beszerzésre került egy korszerű csónak a szükséges tartozékaival, és ezzel egy új korszak vette kezdetét a Rába folyó halőrzésében. A nyári és őszi időszakban a teljes Vas megyei Rába szakasz ellenőrzését célzó intézkedés-sorozat részeként a hivatásos halőrök a rendőrséggel közösen folyamatosan hajtottak végre komplex ellenőrzéseket az értékes őshonos halállomány védelme érdekében. Szövetségünk halőri és halvédelmi törekvéseit - hetven százalékos pályázati támogatás keretében - a  Magyar Országos Horgász Szövetség korszerű hőkamerával  és az ősszel átadott négy halőri terepjáró beszerzésével is segítette. A halőrzésben résztvevő aktív társadalmi halőröknek és társzervezeteknek köszönjük az egész évi munkáját és a jövőben is számítunk a segítségükre.

A 2019.évben Szövetségünk új támogatókkal, partnerekkel is bővült, mely reményeink szerint bizonyítja, hogy jó úton haladunk céljaink megvalósítása felé. Kiemelt partnereink között köszönthettük az idén Garbolino és a Spottedfin Hungary vezérképviseletet, a Decathlon Szombathelyi Áruházát, valamint a Vas Népe megyei napi lapot is.

Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy a Szövetségünk által az elmúlt egy évben megújított www.vasivizeken.hu oldal az Év Honlapja Minőségi díjban részesült a Magyar Marketing Szövetség és az Internet Marketing Tagozat által szervezett szakmai megmérettetésen, melyre összesen 183 pályamű érkezett.

December hónapban az év zárásaként a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége ügyvezető elnökét, Puskás Norbertet választották a Magyar Országos Horgász Szövetség tisztújító választmányi ülésén az  - 550 ezer horgászt összefogó - országos szervezet egyik alelnökének, mely szintén rendkívül nagy elismerés a Szövetségünk számára is.

Összességében elmondható, hogy a szervezeti életünk szempontjából színes, tartalmas, legtöbb területen eredményes évet tudhatunk magunk mögött, mely természetesen a jövőre nézve is még tartogat sok megoldandó feladatot és kihívást. Szövetségünk a jövő évben is arra törekszik, hogy a kezelésében lévő vízterületek természeti értékeit megóvja, fejlessze, bővítse, és folyamatosan növelje az ismeretségét hazánkban és külföldön egyaránt. Azon dolgozunk kollégáinkkal, hogy a vasi horgászvizeink kedvelt és a társadalom széles csoportja számára elérhető, halban gazdag sporthorgász helyszínekké váljanak, ezáltal kellemes, kulturált kikapcsolódást nyújtsanak minden természetszerető horgásztársnak és családjának. 

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége ezúton kíván Egészségben és Horgászélményekben Gazdag Új Esztendőt minden horgásztársnak! A Vas megyei horgászati lehetőségekről részletes információ kérhető a 06-94/ 506-835-ös telefonszámon, valamint a  www.vasivizeken.hu weboldalon!

 



Horgászapró

Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

5.67°  Páratartalom: 88%