Széchenyi Terv Plusz

Tizedik Pinka-völgyi Halas Nap volt Vaskeresztesen

2024.07.15. Megosztom

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége immár tízedik alkalommal rendezte meg a Pinka-völgyi Halas Napot, ami a kezdetekkor egy halételek fogyasztását népszerűsítő programnak indult, de mára igazi gasztronómiai különlegesség a megye programpalettáján.

Tizedik Pinka-völgyi Halas Nap volt Vaskeresztesen

Kulturális és gyermekeknek szóló programjaival az egyik olyan rendezvény, ami valóban mindenkinek szól, és évről évre tud újat, színesebbet mutatni az előzőnél. Ez idén sem volt másként. Szombaton korán reggel a horgászverseny sorsolásával kezdetét vette a 10. Pinka-völgyi Halas Nap. Három kategóriában (hobbi, versenyző, ifi) mérték össze tudásukat és szerencséjüket a horgászok. Puskás Norbert, a Sporthorgász Egyesületek Vas megyei Szövetségének ügyvezető elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd Tóth Milán ismertette a szabályokat, és felhívta a figyelmet a legfontosabb tudnivalókra.

A három helyszínen (Vaskeresztesi Pinka-holtág, Önkormányzati tó, Alpesi Horgász-tó) két-két halászati őr figyelte a verseny sportszerűségét, és minden versenyzőnek, ha úgy adódott, segítségére volt. Kilenc óra előtt tíz perccel dudaszó jelezte, hogy megkezdődhet a beetetés, ahol volt, aki előre elkészített etetőanyagot, volt, aki saját keveréket használt, bízva abban, hogy minél több halat csal horogra. Tíz perccel később egy második dudaszó után mindenki bedobhatta a horgot, és megkezdődött a feszült várakozás, esetleg átszerelés, kapás után sikeres horogszabadítás, majd szépen gyűltek a halak a szákokban. A jubileumi rendezvényhez méltón a szervezők változatos halételekkel várták a Vaskeresztesre látogatókat: az ételeket támogatói jegy vásárlása ellenében lehetett megkóstolni.

 

A változatosságot jól szemlélteti, hogy Karácsonyi Tamás és csapata angolnapörköltet készített hagyományos bonyhádi lábosban, Konyher Tivadar pedig rántott pontyot, afrikai harcsát és amurt sütött, utóbbit saját zöldfűszereiből álló keverékkel gazdagított panírmorzsába forgatta. Érdemes volt megkóstolni Porteleki Gábor és párja „füstölt harcsa friss bagetten édes gyümölcsökkel” fantázianevű ételét, amit borókabogyós bükkfán füstöltek, és ez az étel egyik évben a főzőversenyen halétel kategóriában a legjobbnak bizonyult. A Pinka Fish sátránál Kállai Csaba és Ákos várta a vendégeket, ők saját nevelésű füstölt pisztráng filét kínáltak parázs burgonyával és zöldfűszeres krémsajttal. Ezt az étket a kisgyermekek is szívesen kóstolták, hiszen a garantáltan szálkamentes ételt bátran ehették, és ismerkedhettek a halas íz világgal.

Schvets Zsolt és Horváth Árpád a Püspökpusztai Csukapörkölt főzők sátránál hagyományos bajai halászlét, valamint csukapörköltet készített, míg a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. szakácsai, Fodor Ferenc, Molnár Imre és Jankovics Zoltán irdalt pontyból készült halászlevet főztek bográcsukban. A főzőcsapatok sem maradtak el az íz világot illetően: készült többek közt halburger, harcsapaprikás juhtúrós sztrapacskával, halfasírt, bakonyi halgombóc, tócsni harcsával és friss zöldségekkel, vagy épp csicseriborsós paradicsomos mediterrán halétel. A felhasznált halak tekintetében is széles volt a paletta: a hagyományos harcsa, ponty, keszeg mellett márnát, süllőt is használtak a csapatok.

Tizenhárom órakor a zsűri asztalára ízléses tálalással kerültek az elkészült ételek: a bíráknak ebben az évben is nagyon nehéz dolga volt. Nem úgy a horgászverseny mérlegelőinek, hiszen ott egyetlen dolog számított: a horogra csalt halak súlya. A gyerekek szákjaiból szép számmal kerültek elő a nagyobbnál nagyobb halak, az izgatott tekintetek pedig alig várták, hogy a mérleg beálljon, és kiderüljön, milyen összsúlyú halat sikerült fogni. Itt már kiderült az eredmény, hiszen a végére egész gyerekcsapat követte a mérlegelőket, és latolgatta, hogy a saját neve mellé beírt összsúly hányadik helyezésre lesz elég. Az Alpesi-Fogadó és Borház rendezvényterének színpadán elsőként a Vaskeresztesi Hagyományőrzők léptek fel, a legkisebbek – mondhatjuk – szinte a szemünk láttára nőnek fel, hiszen évről évre biztos fellépői a Halas Napnak.

Látjuk, hogy cseperednek, ügyesednek, és egyre bátrabbak a fellépés alatt. Az eredmények megléte után Seregi Miklós, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének elnöke köszöntötte a résztvevőket. „Tíz évvel ezelőtt kezdtük el a Halas Napot, mint rendezvényt, amivel a horgászat mellett a halfogyasztást szerettük volna népszerűsíteni. Úgy gondolom, hogy ez sikerült, hiszen egyre többen látogatnak el hozzánk.” – kezdte a köszöntőjét Seregi Miklós, majd hozzátette: évről évre egyre színesebb az az íz paletta, amit a főzőcsapatok a zsűri asztalra tesznek, és látszik, hogy már túlmutatunk a halászlén és a sült keszegen. „Sok mindent megéltünk az elmúlt években, volt covid, gazdasági válság, de a regisztrált horgászok száma egyre nő Vas megyében. A TOP-os fejlesztések kapcsán megszépültek tavaink, és számos olyan elemmel bővültek a partok, aminek hatására a tizenkétezer horgász mellett negyven-ötvenezer tavakhoz kilátogató rekreációs tevékenységéhez járulunk hozzá.” – tette hozzá, majd a nap további részéhez jó szórakozást kívánt mindenkinek.

Majthényi László, a Vas vármegyei közgyűlés elnöke arra emlékezett, hogy kilencedik alkalommal vesz részt a Pinka-völgyi Halas Napon, amely megmutatta, hogy nem is olyan nehéz jó hagyományt teremteni. „Kell hozzá egy jó ötlet, aktív résztvevők, aktív támogatók, polgármesterek, sportszövetségi vezetők, és a színpadon álló támogatók, szponzorok. Az, hogy a tízedik Halas Napra harminc főzőcsapat nevezett, megmutatta, igény van erre a rendezvényre.” – mutatott rá Majthényi László, majd megköszönte Seregi Miklós elnök úrnak, Puskás Norbert ügyvezető elnök úrnak, a szövetség tagjainak azt, hogy az elmúlt években a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban ilyen aktív volt a szövetség. „Számos horgászvíz újult meg az elmúlt években, és jelenleg is folyik a TOP Plusz keretében a harmadik komplex pályázatnak a végrehajtása, amelynek eredményeként vármegyénk horgászai, és az ide látogató horgászok megújult minőségi horgászhelyeket vehetnek igénybe.” – mondta el, majd megköszönte azoknak, akik ebben a munkában részt vesznek. A mai versennyel kapcsolatban elmondta, nem ismeri az eredményeket, de gratulál mindazoknak, akik ebben az embert próbáló időben odaálltak a gázlángok mellé, odaálltak a bográcsok mellé, és vállalták azt, hogy az ide kilátogatóknak olyan ételt készítenek, aminek a megkóstolásával egy élményt vihetnek haza.

Dr. Németh István a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke a főzőverseny zsűritagjaként a halételekkel kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg. Ő is gratulált mindenkinek, aki ebben a melegben odaállt a bográcsok mellé, és ezzel is népszerűsítették a halételeket. Rámutatott arra, hogy a zsűrinek nem volt egyszerű dolga: „Nagyon nehéz különböző ételeket összehasonlítani. A halászlevet a halászlével talán könnyebb, de a vegyes étel kategóriában, ahol a sült halat kellett összehasonlítani esetleg a kukoricaprószás, különleges káposztás halakkal, azzal kapcsolatban bátran állíthatjuk: ez nagyon nehéz dolog. Próbáltunk objektívek maradni, de a szubjektivitás ebben a kategóriában kivédhetetlen. Összességében elmondhatom, hogy tíz év alatt egy nagy fejlődési íven mentek keresztül a csapatok, évről évre jobbak a halételek, és mi ezt őszinte örömmel vesszük.” – mondta el, majd hozzátette: „Azt kívánom önöknek, hogy fogyasszanak rendszeresen hazai előállítású édesvízi halat, és leljék örömüket a halételek készítésében. Gratulálok mindenkinek, aki főzött, mindenki kiválót készített, és a legjobbak közül a legjobbakat fogjuk díjazni.” – zárta gondolatait Dr. Németh István.

Az eredmények kihirdetése előtt Puskás Norbert, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy immár tízedik éve valósul meg a rendezvény. „Fontos a szövetség, fontosak a polgármesterek és a partnerek, viszont az, hogy a rendezvény a tízedik évét meg tudta élni, azt a kollégák és a munkatársak, az önkéntesek, a főzőcsapatok, és azok, akik itt vannak velünk az elmúlt tíz évben minden egyes alkalommal, ők tették lehetővé. Rájuk minden alkalommal számíthattunk, és róluk mindenképp meg kell emlékeznünk a mai napon.” – mondta el, majd külön köszönetet mondott azoknak a szervezeteknek, akik anyagilag is hozzájárultak a munkájuk, vagy az együttműködésük mellett a rendezvénysorozat létrejöttéhez, majd a közös munkát, a segítséget névre szóló borral köszönte meg.

Horgászverseny, versenyző kategória: 

​​

  1. hely: Kádi Szabolcs (Elektromosok SHE)
  2. hely: Sipos Dániel (Körmendi Munkás HE)
  3. hely: Kádi Attila (Répcelaki HE)

 

Felnőtt hobbi kategória:

  1. hely: Nagyné Skrapits Mónika (Sárvíz-tavi HE.)
  2. hely: Horváth László (Körmendi Munkás HE.)
  3. hely: Sántáné Tóth Andrea (Körmendi Munkás HE.)

 

Ifjúsági kategória:

  1. hely: Soós Dániel Sándor (Pannónia HE.)
  2. hely: Verasztó Krisztofer (Vassurányi SHE.)
  3. hely: Bálint Dávid (Körmendi Munkás HE.)

 

A főzőversenyen halászlé kategóriában a bírák a Tógazda Marcali csapatának halászlevét ítélték a legjobbnak, a másodikak a Püspökpusztai Csukapörkölt főzők lettek, míg a dobogó harmadik fokára a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. csapata állhatott. Halételkészítő kategóriában szintén helyezést, méghozzá az elsőt érdemelte ki a Püspökpusztai Csukapörkölt Főzők csapata, a második a Tógazda Zalaszentgrót, míg a harmadik a Berek-völgye Vadásztársaság lett.

A Megyei Szövetség két különdíjat is kiosztott, a Karajtépők és a Melluszony csapata is ajándékcsomaggal lett gazdagabb.

Barabás Attila felajánlásából a Pinka-Fish halétele ért százezer forintos utalványt a Pannonhalmi Pálinkáriumba, a MAHAL különdíjasa pedig Májki Szaky Konyhája lett: ennek eredményeként részt vehet a 48. Országos Halfőző versenyen.

Az eredményhirdetés után a gyerekeknek szóló programokat a Csokigyáros édességosztó show vezette fel a színpadon, emellett, mint minden évben, most is egész játékbirodalom várta a gyermekeket az Alpesi Fogadó játszótere mögötti részen. Ugrálóvár, népi játékok, arcfestés szórakoztatta a legkisebbeket, a lufibohóc pedig egész délután hajtogatta a kiskutyát, cicát, kardot. Remek hangulatot teremtett a rendezvénytérben a Körmendi Fúvószenekar, akik többek közt Jakob de Haan, Herzog, Roland Kernen illetve Max Leeman műveiből hoztak ízelítőt.

Őket a gyerekek kedvence, Brandnyúl követte, akinek produkciója előtt egy tűt sem lehetett volna a színpad előtt leejteni, hiszen a gyerekek már jóval a show előtt a legjobb helyeket szerették volna elfoglalni.

Akinek szerencséje volt, lepacsizhatott Brandnyúllal, aki egy közös vonatozás erejéig bejárta a gyerekekkel a játszótér környékét is. A tombolasorsoláson idén is értékes nyeremények találtak gazdára, ami után a Sary Lilyum hastánccsoport varázsolta el a nagyérdeműt.

Őket követte Sövegjártó Áron önálló estje, a „Vers mindenÁron”, ami egy igazi, szórakoztató, helyenként komoly, sokszor humoros előadás volt, amiben a Madách Színház színésze énekelt, verset mondott, közönséget bevont, „szerelmet vallott”, és mindezt szinte egyszerre.

A Halas Nap előtti beszélgetésünkkor azt vallotta: „igazi klasszikus, régimódi színésznek tartom magam, akinek kötelessége, hogy a telefonkönyvet is izgalmasan mondja el”, és ez a Halas Napon – bizton állítjuk – sikerült is neki. Ahogy ígérte, humoros oldalról közelítette meg az irodalmat, és talán azt is sikerült megértenie, miért jó hajnalban felkelni, összepakolni, elmenni egy tóhoz, majd nagy sokára horogra csalni a halat, amit aztán egy fotó után visszaengedünk.

A napot a „Ne játssz a tűzzel” tűzzsonglőr műsor zárta, és biztosan mondhatjuk: aki kilátogatott a Halas Napra, annak része volt változatos gasztronómiai élményekben és sokszínű színpadi produkciókban egyaránt. Reméljük, hogy ez a sorozat jövőre folytatódik, és még sok jubileumot megélhetünk együtt Vaskeresztesen.

Szívből szeretnénk köszönetet mondani Mindenkinek, aki hozzájárult a tizedik Pinka völgyi halas nap sikeres előkészítéséhez és megszervezéséhez. Külön köszönjük a kilátogatóknak, akik jelenlétükkel és támogatásukkal hozzájárultak ahhoz, hogy ez az esemény ilyen emlékezetes legyen. A sok pozitív visszajelzés, amit kaptunk, igazolja, hogy közösen valami igazán különlegeset hoztunk létre, melyből napjainkra egy hagyomány lett.


Továbbbi képek itt érhetőek el:
1. Nagy Georgina képei (199 db) >>>
2. Varga Martina képei: (210 db) >>>

 


 

 

Kapcsolódó képgaléria
Letölthető dokumentumok


Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

22.33°  Páratartalom: 99%