Széchenyi Terv Plusz

Tavaly ismét jó évet zárt a közel 8000 horgásztagú Vas Megyei Horgász Szövetség

2017.05.06. Megosztom

Kitüntetés, beszámoló és jelölő bizottsági tagválasztás is volt...

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége Vaskeresztesen tartotta hagyományos évértékelő Küldöttgyűlését szombaton, melyen a Szövetség vezetői beszámoltak az elmúlt év történéseiről és az idei év terveiről.  A  Szövetség elnöke Seregi Miklós az ülés kezdetén köszöntötte a megjelent vendégeket és a horgászegyesületi  küldötteket. Az ülésen részt vett vendégként Mesterházy József a Vas Megyei Kormányhivatal Szombathelyi Járási Hivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztályának halgazdálkodási felügyelője.

 

Seregi Miklós az ülés első hivatalos és egyben hagyományos napirendi pontjával a kitüntetések átadásával kezdte meg az évértékelő küldöttgyűlést. Elmondta, hogy a Szövetség Intéző Bizottságának megbízásából a kiemelkedő munkát végző horgásztársaknak, aktíváknak megyénk legmagasabb horgászati elismerését a „Vas megye Horgászatáért” kitüntetést az idén Szekér Ferenc a Szentgotthárdi HE leköszönő titkára, valamint  Konyher Tivadar hivatásos halászati őr, a Rábapaty és Vidéke HE tagja kapta. A kitüntetetteknek a gratuláció mellett Seregi Miklós elnök és Puskás Norbert ügyvezető elnök adta át az elismerő díszoklevelet és a kitüntetéshez járó emléktárgyat.

A díjak átadása előtt elhangzott, hogy Szekér Ferenc a Szentgotthárdi HE titkárja, jegyértékesítője, a Hársas-tó szerelmese, aki több mint 16 éve látja el kiválóan munkáját az egyesületi horgásztagság gyarapítása érdekében.  Rendkívül precíz és igényes, áttekinthető elszámolásokkal, adminisztrációval segíti és segítette az egyesület, valamint a Szövetség működését. Az új horgászvizsgáztatási rendszer bevezetése óta folyamatosan figyelt az utánpótlás horgászok Szentgotthárdon történő vizsgáztatásának biztosítására, valamint több helyi jegyforgalmazó bevonásával igyekezett a horgászok igényeit minél jobban kiszolgálni.  

Konyher Tivadar a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége hivatásos halászati őre, aki 1987. augusztus 01. óta, azaz 30 éve látja el feladatát a vasi vizeken. A halászati őri munkájában mindig az elsődleges szempont volt a környezet védelme, tisztelete. Az általa ellenőrzött területen a 30 éves pályafutása alatt az örömök mellett sok embert próbáló helyzettel is szembe kellett néznie, melyekben mindig lehetett rá számítani. A Marcal folyó többszöri szennyezéséből eredő halpusztulások, halmentések, visszatelepítések során is aktívan munkaidőt nem nézve tette kötelességét. Szigorú, szabálytisztelő és követelő halászati őr, aki az ellenőrzési feladatok mellett a vízparti munkákban is élen jár, legyen szó faültetésről, munkaszervezésről, kaszálásról. Mindezen érdemek mellett Tivadar kiváló halételek, receptek tudója és készítője, melyet napjainkra sok ezer halfogyasztó ember tud alátámasztani különböző horgász programokon.

A kitüntetések átadását követően a megjelentek elfogadták a  Felügyelő Bizottság 2016. évi  jelentését, valamint a  2016. évi szervezeti élet és működési tevékenységről, gazdálkodásról szóló beszámolót. A küldötteknek előzetesen írásban rendelkezésre bocsátott részletes beszámolókból kiderült, hogy Vas megyében a Szövetség kezelésében maradt minden horgászvíz, melyet az elmúlt évtizedekben is kezelt. A korábban meglévő horgászvizek mellett a tavalyi évtől a Szövetség által kiadott területi jegyekkel horgászhatóvá vált a Celldömölki tó és a Rába folyó nicki gát alatti szakasza is a Rábakecöl-Kenyeri között található közúti hídig, utóbbi területre évtizedeket kellet várni a vasi horgászoknak. A tavalyi év másik fontos eredménye, hogy folytatva az előző évek tendenciáját tovább nőtt a horgászlétszám, valamint a vasi vizekre is egyre többen váltottak területi jegyet a tagszervezetekben. Puskás Norbert ügyvezető elnök beszámolójából kiderült, hogy a 2013. évben még 4.512 tagjuk volt, míg 2014-ben 4.886 –an lettek, a 2015.évet már 5624 fővel zárták, a tavalyi évben rekord létszámot könyvelhettek el a 7.982 fős pecás tagsággal. Éves területi jegyet a felnőtt horgászok közül 2325 fő váltott, mely 293 fővel több, mint az előző évben.  A tavalyi év szakmai és pénzügyi anyagaiból is tényszerűen látható volt, hogy a tagság és a jegyváltók számának az emelkedése a vízterületek halasításának növekedését is eredményezte. Pontyból tavaly a tervezett 28.200 kg helyett 41.610 kg került a vizekbe, vegyes -és dévérkeszegből 5.400 kg helyett 12.130 kg.

A fogható méretű halak mellett 296.500 db őshonos előnevelt 4-6 cm-es halat (sebes pisztráng, csuka, ponty, keszeg) került kihelyezésre a vasi vizekbe. A Szövetségi Iroda hatékony munkáját bizonyítja, hogy az előző év végén közel 110 millió forint pályázati támogatást nyert el a szervezet a vasi horgászvizek fejlesztésére, mely projekt 2017-2018.évben valósul meg. Puskás Norbert ügyvezető elnök köszönetét fejezete ki a Szövetség minden önkéntesének és munkatársának, hogy aktív munkájukkal elősegítették a Szövetség eredményes működését. A Vas Megyei Horgász Szövetség költségtakarékos és eredményes gazdálkodásának köszönhetően 3.732 ezer forint elért eredménnyel zárta az évet, mely Lukács Zoltánné gazdasági vezető beszámolójából volt megismerhető. A beszámolók után elfogadásra került a 2017. évi programnaptár, munkaterv és a költségvetés is.  Döntés született több turisztika szervezetbe történő belépésről, mely az elnyert TOP turizmusfejlesztési projekt sikeres megvalósításához feltétlen szükséges.

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége készülve a jövő évi tisztújítására Jelölő Bizottságot állított fel, melynek tagjai a következő személyek lettek: Cziráky László elnök, Pajtli Ferenc, Adorján Jenő, Garas Kálmán, Csupor Mihály tagok.  A megnövekedett horgászlétszám miatt a Magyar Országos Horgász Szövetség Választmányában is már két fővel vehet részt a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége. A szombati küldöttgyűlés döntése értelmében az országos választmányba Puskás Norbert ügyvezető elnök mellett Cziráky László a Szentgotthárdi HE elnöke vehet részt, akit akadályoztatás esetén Tóth Milán a Szövetségi Iroda munkatársa helyettesíthet. A különfélék részben a Szövetség halasításairól, a hód és kormorán problémákról, valamint egyéb horgászati kérdésekről volt szó.



Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

6.22°  Páratartalom: 77%