Széchenyi Terv Plusz

Tájékoztatás a horgászokat érintő hatályos változásokról 2021. március 08-tól

2021.03.06. Megosztom

A Magyar Országos Horgász Szövetség ma este közzé tette a hagyományos veszélyhelyzeti tájékoztatóját a hétfői naptól életbe lépő állami védelmi intézkedésekből eredő változásokkal aktualizálva. Sajnos ezúttal - az aktuális, jelenleg romló járványügyi adatok ismeretében - enyhítések nem kerülhettek bevezetésre és így még fokozottabb együttműködésre, óvatosságra kérjük a horgászokat és a horgászokat kiszolgáló szervezeteket, vállalkozásokat is.

Tájékoztatás a horgászokat érintő hatályos változásokról  2021. március 08-tól

A teljesség igénye nélkül az alábbi aktualitásokra hívjuk fel a figyelmet:

- A horgászat a 2021. március 8-március 29-ig terjedő időszakban egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen folytatható, azzal, hogy másoktól legalább 1,5 méter távolságot kell tartani. A horgászat során - a belterületek kivételével - nem kell a maszkot viselni.  Települések belterületen lévő horgászvizek esetében kötelező a maszkot viselni, amely az orrot és a szájat elfedi.

- Este 8 óra és reggel 5 óra közötti időben az éjszakai horgászat általánosan nem engedélyezett. Az éjszakai horgászat jelenleg csak saját, közvetlen vízparti ingatlanról, vagy lakóhajóról és ott is csak családi körben lehetséges.  A MOHOSZ ajánlása alapján a horgászvizek üzemeltetőinek javasolt az este 7 órai zárás, a horgászoknak pedig a horgászat kellő időben történő befejezése annak érdekében, hogy a kijárási tilalom kezdetéig biztonsággal haza lehessen érni.   A MOHOSZ a járványügyi helyzet javulását követően az éjszakai horgászat lehetőségének ütemezett visszavezetését támogatja, a tárgyban kidolgozott döntési alternatívákat 2021. február 25-én külön közleményben közreadta a www.mohosz.hu oldalon. (itt olvasható az éjszakai horgászatra vonatkozó közlemény: https://nyito.mohosz.hu/index.php/szovetseg/9-hirek/699-koezlemeny) Ismételten felhívjuk a figyelmet, hogy a 2021. március 22-i határnapot követő időszakra vonatkozó döntés nem a MOHOSZ, hanem a Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs, illetve a Kormány hatásköre.

- A horgászboltok kereskedelmi tevékenységet folytató üzletnek minősülnek, ezért azok országosan zárva tartanak.  Ha a horgászüzlet állateledelt, takarmányt is forgalmaz, akkor 2021. március 8-tól március 29-ig is nyitva tarthat.

- A horgászat, mint szabadidős sporttevékenység alapvető feltételeinek közfeladati támogatása érdekében a horgászati okmányokkal történő ellátás biztosítható olyan helyeken (Pl.: egyesületi ügyfélszolgálati iroda, üzemanyagtöltő állomás, napi fogyasztási cikket értékesítő élelmiszerüzletben, állateledelt és takarmányt forgalmazó üzletek), melyekre a  104/2021. (III. 5.) Korm. rendelete üzlet bezárásra vonatkozó előírásai nem terjednek ki. A területi jegyek kiváltása esetén - amely halgazdálkodási vízterületek esetén ez lehetséges - részesítsék előnyben a HORINFO szakrendszer által biztosított online jegyvásárlási lehetőséget a www.horgaszjegy.hu oldalon.

- Állami horgászvizsga 2021. március 8-tól március 29-ig nem lehetséges. A jelentkezőket a vizsgabizottságok lehetőség szerint kiértesítik, valamint a HORINFO szakrendszer e tárgyban 2021. március 19-én külön rendszerüzenetet is küldött ki.

- A tagszervezeti, egyesületi közgyűlések, küldöttgyűlések, értekezletek, horgász kiállítás és közönségtalálkozó megrendezése 2021. március 29-ig tilos. 

A teljes  MOHOSZ tájékoztató itt érhető el  >>>

Őszintén bízunk abban, hogy a hatékony járványügyi intézkedések, az egyre jobban tömegessé váló oltások eredményeként a jövőben újabb korlátozásokra, hosszabbításokra már nem kerül sor, s a valódi tavasz beköszöntével a horgászat teljes szabadsága is végre beköszönthet!

Vigyázzunk egymásra!

 



Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

32.89°  Páratartalom: 43%