Széchenyi Terv Plusz

Szoros küzdelemben magyar győzelem az osztrák-magyar horgászversenyen

2018.08.17. Megosztom

Ausztriában tavaly megtartott verseny után idén a lukácsházi víztározón rendezte meg a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége és a Burgenlandi Horgász Szövetség a hagyományos közös horgászversenyét, immár X. alkalommal.

2006 óta minden évben egyszer horgászversenyt szervez a burgenlandi és a Vas megyei szövetség a barátság és együttműködés jegyében. 2017-ben Ausztriában hazai győzelem született, idén az Abért-tavon gyűltek össze a pecások, hogy megküzdjenek a legjobb fogásokért. A reggeli regisztráció után Puskás Norbert ügyvezető elnök és a burgenlandi szövetség képviseletében Herwig Dorner, Farkas Attila sporttárs tolmácsolásában köszöntötte a versenyre meghívott pecásokat. A rövid szabályismertetést követően kezdetét vette a sorsolás. Két szektorban összesen 21 fő osztrák és 24 fő magyar horgász igyekezett minél jobb eredményhez segíteni csapatát. A nagy meleg és a fülledt időjárás igencsak rányomta bélyegét a 4 órás versenyre. A halak nem nagyon ettek, így hiába próbálkoztak többféle módszerrel is a résztvevők. Az előző Abért-tavi versenyekhez képest meglehetősen kevés halat sikerült horogra csalni a versenyzőknek, de azért akadt egy-két szép fogás.

A pontyok, amurok és kárászok helyett most a törpeharcsa dominált, melyek természetesen nem nyerték vissza szabadságukat a mérlegelést követően. Legtöbben a rakós módszert választották. A meleg nem kedvezett a halak kapókedvének, ezúttal elmaradtak az Abért-tónál megszokott nagy fogások, de így is horogra akadt néhány szép ponty és amur.

A versenyre a Szombathelyi Televízió tudósítói is kilátogattak, akik az M4 Pecatúra műrorának is készítettek képi anyagot.


Az interaktív anyagban több résztvevőt is megszólaltattak. Elsőként Herwig Dorner – ügyvezető elnököt, a Burgenlandi Horgász Szövetségtől kérdezték.
„Az utóbbi években egyszer nyertünk, egyszer veszítettünk. A verseny elsősorban a barátságról szól, a győzelem másodlagos dolog. Természetesen előzetesen tréningeztünk a tavon, informálódtunk, milyen halakat lehet fogni, milyen etetőanyagot érdemes használni. Reméljük, tavalyhoz hasonlóan idén is sikerül hazavinnünk a vándorkupát.”

Az interjúk sora Puskás Norberttel – a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége ügyvezető elnökével folytatódott:
„A burgenlandi horgászoknak adunk ki burgenlandi partnerjegyet, amit Ausztriában tudnak megvásárolni éves területi jegy formájában, ez is a partnerség része, osztrákok rendszeresen látogatnak az Abért-tóra, Gersekarátra is.”
 
Végül néhány versenyző is elmondhatta véleményét a versenyről.

Kádi Szabolcs:
„Eléggé halszegény a pálya, nem nagyon mozog a víz, ez nem jó a halak táplálkozásának. Nekem eddig szerencsém volt, ez volt a második nagy pontyom, remélem, jó helyen fogok vele a mezőnyben végezni.”


 
Josef Summer:
„Nehezen ment ma, nem evett jól a hal, az utolsó két órában jöttek jobban, kárászok, pontyok. 8 kilót sikerült fogni összesen.”


 
A nap vége felé teljes talány volt mindenki számára, hogy melyik csapatnak sikerült jobban a halfogás. Nagyon szoros eredmények alakultak ki a mérlegelést követően. Az összesítésnél végül kiderült, hogy ha egy hajszállal is de jobb átlagfogással ezúttal a magyarok nyerték a csapatversenyt.

A vasárnapi napon 3098 gr/fő átlagfogással a magyar csapat nyert el a vándorserleget. Az osztrák sporttársak átlaga 2933 gr/fő lett a mérlegelést követően. 

Összetett egyéniben Gerhard Puschitz végzett az élen.


 
A versenyen az alábbi végeredmények születtek:


Magyar egyéni eredmények:

1. hely: Kádi Szabolcs 1 hsz-11.300 gr.

2. hely: Horváth Zsolt 1 hsz-4.950 gr.

3. hely: Borsos Tamás 2 hsz.-11.050 gr
 
Osztrák egyéni eredmények:

1. hely Gerhard Puschitz 1 hsz-12.410 gr.

2 hely: Josef Summer 1 hsz. 8640 gr.

3. hely: Siegfried Strauss 2. hsz - 6750 gr
 
Összesített egyéni eredmények:

1. hely:Gerhard Puschitz

2. hely:Kádi Szabolcs

3. hely: Borsos Tamás

4. hely: Horváth Zsolt

5. hely: Török Zoltán

6. hely:Günter Feix

Harmadik győzelmével a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének csapata itthon tarthatta a vándorserleget. Gratulálunk minden pecástársnak az idei és előző évekbeli eredményes versenyzéshez!

Jövő évben Ausztriában találkozunk és reméljük az új vándorserlegre elsőként a magyar csapat neve kerül fel!

Kapcsolódó képgaléria
Letölthető dokumentumok


Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

6.78°  Páratartalom: 58%