Széchenyi Terv Plusz

Szombaton ünnepélyes keretek között adták át a Celldömölki-tó fejlesztéseit

2022.03.14. Megosztom

A Celldömölki tó körüli fejlesztések ünnepélyes átadására 2022. március 12-én szombaton került sor. Szép, derűs, de hideg idő ellenére rengetegen kilátogattak az eseményre. A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége nevében Perlaki Nóra köszöntötte a vendégeket: Ágh Pétert, a térség országgyűlési képviselőjét, Majthényi Lászlót, a Vas Megyei közgyűlés elnökét, Fehér Lászlót, Celldömölk város polgármesterét, megjelent horgásztársakat, a projektben résztvevő partneretek, tervezőket, celldömölki lakosokat, önkormányzati képviselőket, egyesületi tisztségviselőket, és minden kedves érdeklődőt.

Ezután felkérte Ágh Pétert, mondja el köszöntőjét. „Gratulálni szeretnék a celldömölki horgászoknak, hiszen egy nagyon szép hellyel gazdagodott a város, és talán a legnagyobb érdeme ebben Önöknek, a celldömölki horgászoknak van, akik élettel töltötték meg ezt a helyet.” – kezdte köszöntő szavait Ágh Péter, majd elmondta: gratulál a megyei közgyűlésnek is, hiszen az elmúlt időszakban nagyon sokat tettek azért, hogy a TOP-os forrásokból a celldömölkihez hasonló fejlesztések tudjanak megvalósulni, szerte Vas megyében. „12 helyszínt érintett olyan jellegű fejlesztés, ami Celldömölkön is történt. Azt gondolom, hogy ez mindenhol hozzájárult ahhoz, hogy a horgászok szebb környezetben tudják kifogni a halakat, másrészt ahhoz, hogy az adott települések szebb és jobb helyszínekkel bővülhessenek. Így van ez itt is: a város egyik éke lett ennek a tónak a környéke. Bízunk abban, hogy valóban élettel tud megtelni a jövőben is, amihez minden adott: itt vannak játszótéri eszközök, különböző pihenőhelyek. – mondta el a térség országgyűlési képviselője, majd rámutatott: ez a helyszín is bizonyíték arra, hogy az elmúlt években eredményes közös munka volt mind a megyei, mind a helyi önkormányzatok részéről annak érdekében, hogy lépésről lépésre egyre jobban fejlődni tudjon Celldömölk.
 

Majthényi László arra emlékezett: 2015 augusztusában Puskás Norbert a kollégáival elkészített egy fejlesztési anyagot arra vonatkozóan, hogyan lehetne Vas megye horgászvizeit fejleszteni. „A Vas Megyei Településfejlesztési Operatív Program keretein belül elkezdődött öt évvel ezelőtt ennek a programnak a megvalósítása, és kettő lépcsőben újultak meg, illetve újulnak meg horgászhelyek, horgászvizek. Nagyon örülök annak - és köszönöm szépen a megyei sporthorgászoknak, a helyi sporthorgászoknak, és a celldömölki önkormányzatnak, - hogy sikerült megteremteni ehhez a pályázathoz a sikeres megvalósítás alapjait."  – idézte fel Majthényi László, majd hozzátette: az igazi eredményeit ennek a fejlesztésnek azok fogják élvezni, akik eddig is és ezután is kijárnak ide horgászni. „Nagyon remélem, hogy egyre többen tudnak úgy kijönni a tó környékére, hogy az nem csak horgászat, hanem családi program is lehessen: itt ennek a feltételei megteremtődtek.” – mondta el, majd megköszönte mindenkinek a munkáját, aki a projekt megvalósításában részt vett.
 
 
Fehér László, Celldömölk város polgármestere köszöntötte a vendégeket, a sporthorgászokat, a beruházásban részt vállalókat, mindazokat, akik közreműködtek abban, hogy a celldömölki tó és környéke megszépüljön. „Van egy mondás, miszerint aki kijelenti, hogy pénzért nem lehet boldogságot vásárolni, még sohasem vett magának horgászbotot. Nevezhetjük ezt a helyet így a boldogság egy szigetének, hiszen kikapcsolódni, szenvedélyüket megélni járnak ide a horgászok. Az elmúlt évtizedben sokan jöttek ide pecázni, családon belül is öröklődött a szenvedély. Többen futni jártak a tó környékére, korábban kutyafuttató is volt a tó mellett.” – mondta el Celldömölk város polgármestere, majd rámutatott arra: mindig különleges volt a 1,5 hektár területű tó, amelynek mélysége helyenként a négy métert is eléri. Örömét fejezte ki arra vonatkozóan, hogy a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége a 136,5 millió forintos EU-s projektben a három másik tó mellett a celldömölki horgásztavat is megújította. Megköszönte a megyei közgyűlés munkáját, hiszen nélkülük a fejlesztés nem valósulhatott volna meg.  „Minden horgász hatalmas pontyokat fog, többnyire akkor, amikor azt senki sem látta.” – idézte Fehér László, majd hozzátette: rövid időn belül ponty telepítés kezdődik a tónál, így ebben a tóban biztosan lesz erre lehetőség. Köszöntője befejezéseként mindenkinek jó időtöltést kívánt a tó környékén.
Seregi Miklós a vendégek, egybegyűltek köszöntése után örömét fejezte ki arra vonatkozóan, hogy a megye horgászlétszáma folyamatosan nő, s a tavalyi évben immár tizenegyezer-ötszáz horgász tagot regisztráltak. „Ha a horgászokkal kilátogatnak a tavak környékére családtagjaik, akkor megyei szinten negyven-ötvenezer Vas megyei polgár rekreációs térségéért vagyunk immár felelősek. Ez elég súlyos társadalmi felelősségvállalást ró a vállunkra, és meghatározza évről évre a teendőinket, az éves projektjeinket.” – kezdte gondolatait a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének elnöke, majd hozzátette: „Hiába vagyunk a megye legnagyobb szervezete, a horgászok tagdíjából befolyt összegből ilyen fejlesztésekre nem lennénk képesek. Ahhoz, hogy ilyen gyönyörű tavakat és környezetet tudjunk varázsolni, erre igenis szükség van Magyarország Kormányának a támogatására, szükség van arra, hogy a Vas Megyei Közgyűlés, illetve országgyűlési képviselő úr tényleg tevékenyen részt vegyen ebben, és támogassa a Vas megyei horgászokat. Ezt szeretném megköszönni Vas megye összes horgászának a nevében”. – mondta el Seregi Miklós, majd reményét fejezte ki arra vonatkozóan, hogy ahogy az előző négy évben együtt dolgoztak, úgy a következő négy évben is együtt folytatódna a munka, és sok ilyen avatóünnepség kerülhetne megrendezésre, hiszen ez mind az adott város horgászainak, és természetkedvelő közönségének a javát szolgálja.
Végezetül mindenkit arra kért: akik itt töltik el szabadidejüket, óvják is meg ezt a szép környezetet. Puskás Norbert köszöntötte a megjelenteket, és külön köszöntötte a rendezvényre kilátogatott gyermeket is. „Vas megyében a TOP-os projekt keretében először nyolc horgásztó tudott megújulni, ennek folytatása lett 2020-ban a beadott új TOP projektünk, a Horgászturisztikai fejlesztések Vas megyében címmel, melyben a Celldömölki tó, az Abért tó, a Máriaújfalui Hársas tó, valamint a Vasvári tó készült el, és összesen 136,5 millió forint támogatásban részesült 2020. évben. Mai napon a Celldömölki tóparton átadhatjuk azt a fejlesztést, amiben szerepet kapott 4 db zsindelytetős rönkfa pad-asztal garnitúra, 6 db pad-asztal garnitúra, 10 db támlás pad, 1 db rönkfa játszó csúszdaállvány hintával, 5 db hulladékgyűjtő, 3 db tűzrakó került kihelyezésre. Továbbá a zúzalékos parkoló felújítás történt 500 m2-en és a tó körüli sétány 500 m-es hosszúságban újult meg, valamint 3 db falépcső is kiépítésre került. A tó környékén 30 db zuzalékos horgászhely váltja a régi nád nyiladékokat. Csatornázottság hiányában a területen létrehoztunk egy tábori illemhelyet is. A beruházás bruttó költsége 21,06 millió Forint” – ismertette a projekt részleteit a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke, majd rámutatott arra: Nem öncélúak ezek a fejlesztések, hiszen a már felújított tavaknál láthatták, hogy ahova eddig csak horgászok jártak, oda akár több ezren is kilátogatnak egy év során, olyanok is, akik nem horgászok. „Horgászainkkal együtt felelősek vagyunk azért, hogy környezettudatosan rekreációs helyszíneket hozzunk létre mindenki számára.  Köszönjük Magyarország Kormányának, az Európai Uniónak, illetve a helyi önkormányzatnak is ehhez a támogatást. Külön köszönjük a a helyi horgászegyesületnek, a helyi horgászoknak a közösségi munkában végzett eddigi segítségüket. A celldömölki egyesületnek gratulálni szeretnék, hogy ezen beruházás folytatásaként a mellettünk lévő kis tavat teljesen megújítják és rendbe teszik, és ez a kettő tó megújult formában még jobban fogja a horgászoknak az igényeit kiszolgálni.”
 
 
A köszöntő beszédek után ünnepélyes szalag átvágás következett, majd a horgászidény szimbolikus elindítása érdekében először 250 kg extra méretű, 5-8 kg egyedsúly közötti ponty ünnepélyes elengedése, azt követően pedig 300 kg, 1,3-3 kg-os három nyaras ponty telepítése történt meg a Celldömölki tóba. Ezúton is sikeres horgászévadot kívánunk minden horgásztársnak!

Fotó: Nagy Gina - Lendesign
Kapcsolódó képgaléria


Horgászapró

Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

4°  Páratartalom: 89%