Széchenyi Terv Plusz

Szeméttelepi tóból répcelaki „vizes álom”

2018.03.03. Megosztom

Elnyerte 15 évre a Szövetség a Répcelaki-tó halgazdálkodási jogát, közösségi munkában már megkezdődött a tó környékének kitisztítása. A helyi önkormányzat anyagiakkal is támogatni kívánja, hogy a régi szeméttelepi területből tó legyen, hiszen a vízminőség ellenőrzésekor kiderült, minden környezeti feltétel adott ehhez.

Szeméttelepi tóból répcelaki „vizes álom”

A vízzel telt egykori agyaggödör a város és az M86-os út között helyezkedik el – fogalmazott Puskás Norbert, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke. A tó természetes utánpótlása esőből, illetve a talajvízből származik, átlagmélysége: 1,5-2,5 m. A tóban az évtizedek alatt kialakult egy alapszintű halállomány. A helyi horgászok elmondása alapján: vannak itt keszegfélék, van ezüstkárász, harcsa, van csuka. A szövetség ügyvezetője szerint az elsődleges cél a vízterület ökológiai állapotának javítása, ezzel párhuzamosan a jellemzően őshonos halfajok telepítése és védelme, szaporodási lehetőségeik biztosítása. A másodlagos cél – a természeti értékek megőrzése mellett – a horgászat feltételeink minél magasabb színvonalú megteremtése.

Februárban már két hétvégén is a Répcelaki HE önkéntesei, vezetőségi tagjai  az új tavacska partján végeztek bozótálást, vízparttakarítást. Az előkészítő munkálatok célja, hogy tavaszra jelentősebb fejlesztések nélkül is már látogatható legyen a „Fogd meg és engedd el” elven működő horgásztó. A közösségi munkákra kilátogatott Szabó József, Répcelak város polgármestere és Puskás Norbert ügyvezető elnök is, akit Hegedüs Eszter tájépítész is elkísért​

A területbejáráson a jelenlévő önkéntesek bevonásával megkezdődött a tóval kapcsolatos jövőbeni álmok, célok, tervekké és munkafeladatokká történő formálása is.  Tudatos fejlesztést szeretnénk végrehajtani, ezért a parkosításról tervet készítünk, amint ez megvan, tavasszal – kora nyáron kezdődhetnek a munkák. A horgászegyesületi közösségi munkán felül szervezünk majd néhány napot, amikor közösen – természetesen az önkormányzat gépeinek segítségével – tovább szépítjük a területet. Azt szeretném, ha sokan jönnének segíteni, hogy sok ember érezhesse magáénak a tavat és környékét. A répcelaki horgászok régi álma válik valóra, hiszen végre lesz egy olyan horgászható vízfelület, amely biciklivel mindössze két percre van a várostól – fogalmazott Szabó József polgármester. 

 

 

Szövetségünk ezúton is köszöni minden horgásztársnak, önkéntesnek, aki részt vett az eddigi közösségi munkában. Az tóba az első haltelepítés várhatóan március hónapban lesz.

 

Kapcsolódó képgaléria


Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

7.33°  Páratartalom: 82%