Széchenyi Terv Plusz

Sebes pisztráng telepítés történt a vasi patakokon

2024.04.22. Megosztom

Mint korábban már többször jeleztük, a pontyfélék folyamatos telepítése és a békés halas horgászok kiszolgálása mellett Szövetségünk célja a természetes vizek őshonos állományának fejlesztése, illetve a pergető, könnyű pergető (UL) és műlegyező lehetőségek bővítése a vasi folyóvizeken is. A döntő többségében békéshalas pecások mellett a vármegyében is folyamatosan emelkedik a kispataki cserkelő horgászat és a kifinomult műcsalis pecázás szerelmeseinek a száma, így a sebes pisztráng számára még megfelelő élőhelyet biztosító és ehhez kellő víztesttel rendelkező patakjainkon fenn kívánjuk tartani a minden évben végrehajtani a sebes pisztráng telepítés lehetőségét.

Sebes pisztráng telepítés történt a vasi patakokon

Ennek jegyében, összhangban a vízterületek halgazdálkodási tervével a pénteki nappon egynyaras, 8-9 dkg átlagsúlyú sebes pisztrángokat helyeztünk ki a Pinka-patak, a Gyöngyös-patak és a Répce-folyó több szakaszán, összesen 75 kg mennyiségben, ami közel 900 db sebes pisztráng kihelyezést jelent.

A pisztrángokat a Vaskeresztesi Pisztrángtelep (Pinka Fish Vaskeresztes) biztosította, a telepvezetője, Kállai Csaba személyesen is segítette a telepítést megelőző mérést és felrakodást. Az értékes haltétel szakszerű szállításában a szombathelyi Halászmester KFT. ügyvezetője, Balassa Péter és munkatársa működött közre és segítette a Szövetségünk kollégáit. Nekik, illetve Monos Tibor műlegyező szakírónak ezúton is szeretnénk megköszönni a telepítés során nyújtott segítséget. 

A telepítésekre a vízfolyások átjárhatóságát figyelembe véve több szakaszon, általában a vízből, vagy közvetlen vízpartról került sor, több helyen, kisebb mennyiségekben. Bízunk abban, hogy a vízfolyások természetes haltáplálék-ellátottságától és a vízminőségtől függően a telepített halak jövő tavaszra akár a fogható méretet is elérhetik. Ezzel együtt kérünk minden jóérzésű horgászt, hogy a telepített növendék pisztrángokat az esetleges akasztást követően rendkívül kíméletesen szabadítsák meg a horogtól, illetve bocsássák vissza a vízbe. 


 



Horgászapró

Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

20.01°  Páratartalom: 64%