Széchenyi Terv Plusz

Rendkívüli, de rekord eredményeket hozott a 2020-as év

2020.12.31. Megosztom

Az év utolsó napjaiban a korábbi évek szokásaihoz hasonlóan ismét átgondoljuk, értékeljük, hogy milyen volt az idei év, hogyan tudtunk megfelelni az általunk képviselt közösségnek. Az idei év senkinek sem volt könnyű, próbára tette a világban és hazánkban is az egyének, közösségek alkalmazkodóképességét.

A járványügyi helyzet és annak intézkedései a horgászatot, mint egyéni szabadidős sportot hazánkban nem lehetetlenítették el. Így az idei év első hónapjaiban már érzékelhető dinamikusan emelkedő horgászjegy váltási kedv a vasi vizekre mindössze csak egyetlen hónapban – márciusban -  csökkent a 2019.évi szint alá, majd egyre csak fokozódott a pecázás iránti kedv Vas megyében is. Az év végi pontos létszám adatok ismeretében örömmel jelenthetjük, hogy a horgászlétszám vonatkozásában a 2019-es  10.217 fős rekord évünket sikerült 865 fővel meghaladnunk, így a 2020.évben a szövetségünk tagegyesületeiben regisztrált horgászok létszáma elérte a 11.082 főt.

A horgásztagság gyarapodása mellett a legfontosabb célunk, hogy az általunk hasznosított horgászvizekre egyre többen váltsanak horgászjegyeket.  A 2019.évben a felnőtt horgászok közül 2755 fő vásárolt éves jegyet a vasi vizekre, míg a 2020.évben már 383 fővel többen, azaz összesen 3138 felnőtt pecás szavazott bizalmat horgászvizeinknek éves jegyváltással. A gyermek horgászok tekintetében is örömteli tény, hogy a korábbi 599 db-os éves jegy váltási számot sikerült a 2020.évben 735 főre növelnünk.

A pandémia nehézségei ellenére – kisebb megszakításokkal – az állami horgászvizsgákat is megtartottuk, melyre szükség is volt, mert a vizsgázók száma is meghaladta az évvégre az 500 főt, mely a korábbi években átlag 300-350 fő volt. Ezen eredmények a sok munka mellett nem jöhettek volna létre ilyen rendkívüli évben, ha a horgászaink és kollégáink, önkénteseink nem működnek együtt és segítik egymást. Mielőtt tovább lépnénk az egyéb eredményeinkre, ismételten szeretnénk megköszönni horgászainknak, hogy az év során türelemmel, másokra odafigyelve és mindannyiunk biztonságát szem előtt tartva vásárolták meg engedélyeiket és végezték szabadidős tevékenységüket a vasi vizek partján. Rendkívül büszkék vagyunk jegyértékesítőinkre, munkatársainkra, önkénteseinkre, halászati őreinkre, horgászboltosokra, partnereinkre és mindenkire, aki ezen kihívásokkal teli évben azon dolgozott, hogy a horgászat, mint egyéni szabadidős tevékenység szabályosan gyakorolható legyen és hozzájárult a rekord eredményeink eléréséhez.

Természetesen a horgászlétszám és engedélyváltások növekedése plusz bevételeket is eredményezett, mely növekményt az egyik legfontosabb tevékenységünkre a haltelepítésekre fordítottuk. A kiemelkedő horgászengedély váltásokat összességében 122.389 kg fogható, míg 476.000 db előnevelt haltelepítési mennyiséggel igyekeztünk megköszönni a horgászközösségünknek. A hatóság által jóváhagyott halgazdálkodási tervekkel és a horgászok igényeivel összhangban a legnagyobb mennyiségben a fogható méretű ponty került telepítésre, melyből rekordmennyiség, összesen közel 85 tonna került a vizekbe.  A pontytelepítéseket értékelve ki kell emelni, hogy ebből a rendkívüli mennyiségből 22,5 tonna a COVID-helyzet miatt a hazai haltermelői ágazat megsegítésére létrehozott állami haltelepítési program keretében a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) közreműködésével  az Agrárminisztérium támogatásával került a vasi vizekbe, illetve több horgászvíz telepítését a helyi horgászegyesület is részben támogatta az év során. 

Hazánkban és Vas megyében is jellemző pontydominancia mellett törekedtünk más őshonos halfajok minél nagyobb arányú telepítésére is. Továbbá a vadvízi horgászok igényeinek kielégítésére is próbáltunk jobban fókuszálni, így a Rába folyón tavasszal 4000 db előnevelt kecsege, nyáron 40.000 db sügérivadék, 10.000 db előnevelt kősüllő és 10.000 db balin telepítése történt, míg a Gyöngyös, a Pinka és a Répce pedig patakonként 400-450 db fogható méretű sebes pisztránggal lettek gazdagabb.  

Nyáron 10.000 db előnevelt compót telepítettünk a Marcal folyóba és a Celldömölki, Nagypiriti, Merseváti tavakba, illetve 42.000 db előnevelt keszeget helyeztünk ki a Herpenyőn, a Pinka-holtágon, a Perenyei és Pinkamindszenti tavon, a Szombathelyi Horgásztavon, valamint a Vaskeresztesi Pinka-holtágon.  A pontyok mellett a horgászokat leginkább érdeklő keszeg és fehérhalak telepítése szinte a vízterületek mindegyikén történt, melynek összmennyisége több mint 35 tonnát is meghaladta. A horgászok másik kedvence a süllő, melynek I. és II. nyaras korosztályából évvégéig több mint 1076 kg (kb 5500-6000 db) sikerült a vasi vizekbe kihelyeznünk.

Ezúton is kérünk minden horgásztársat, hogy kiemelten vigyázzanak az elmúlt időszakban betelepített növendék halakra, hogy a Szövetség állománypótlási törekvései már a következő években elérjék céljukat. Sajnos a járvány helyzet miatt az idei Pinka-völgyi Halas Napot törölni kellett Szövetségi programnaptárból és az évindító Kéthatár-tó Kupát is, de lényegében programokból még így  sem volt hiány. Május hónapban számos országos feeder verseny volt az Abért tavon, majd kezdetét vette a Decathlon - Vasi vizek Legjobb sporthorgásza versenysorozat is.

A nevezési díj nélküli versenysorozatban továbbra  is szép számmal vettek részt a versenyzők, az egyes fordulók során átlagosan 50 fő indult, a teljes versenysorozatban 100-nál is több horgász vett részt. Több alkalommal a versenyek meghirdetését követően már le kellett zárni az előzetes regisztrációt a túljelentkezések miatt.  Nyáron megtartottuk a XV. Vasi Vizeken és Földeken Általános Iskolai vetélkedőnk döntőjét és az idén először „Gyermeknapi Horgász suli-és barátságos horgászverseny” is volt, valamint a megyei ifjúsági viadalt is újraindítottuk.

Augusztus első hetében közel 40 fős horgásztábor került megrendezésre a Szövetség központjában. Az utánpótlás nevelési programokat a MOHOSZ és különböző vidékfejlesztési pályázatok is támogatták. Programjainkról rendszeresen és részletesen beszámolt a Szövetségünk kiemelt médiatámogatója a Vas Népe, melyben kétheti rendszerességgel olvasható horgászoldal a vasi vizek történéseiről. A Szombathelyi Televízió is minden fontosabb eseményünkről, aktualitásunkról szintén tudósított és a felvételek honlapunk videó galériájába elérhetőek.

Szövetségünk több pályázaton is eredményesen indult a 2020.évben. Az év elején a  Magyar Országos Horgász Szövetség által kiírt és elnyert „Vízparti természeti környezet fenntartását támogató technikai eszközök beszerzése és használata” c. pályázat eredményeként 1 db nagy teljesítményű AS Motor 1040 YAK 4WD típusú mulcsozó kistraktor, 1 db AS-Motor AS 63 2T ES önjáró mulcsozó gazvágó gép, 3 db nagy teljesítményű HUSQVARNA 545 RX benzinmotoros fűkasza és 3 db nagy teljesítményű HUSQVARNA 545 Mark II benzinmotoros láncfűrész beszerzésére került sor. A beszerzett eszközök bruttó összértéke 9 399 778 Ft volt, melyből a MOHOSZ, illetve az „Állami halgazdálkodási feladatok támogatása” elnevezésű fejezeti kezelésű Agrárminisztériumi előirányzat biztosított 6.134.986 Ft támogatást. Ezt követően tavasszal kezdetét vette egy helyi leader program, mely 14,8 millió forint  támogatást biztosított a Horgászturisztikai Központ Szolgáltatásfejlesztése Megújuló Energiákkal című projekthez.

Az elnyert pályázat keretében a Szövetség  vaskeresztesi központja egy  42,0 KWp teljesítményű - 124 db (340 WP) napelemből álló okos  - napelemes rendszert kapott  8 db nagy teljesítményű split klíma és egy új energiatakarékos 300 literes hőszivattyús használati meleg víztartály beépítésre mellett. Továbbá a projekt őszi zárásaként a horászturisztikai és egyéb rendezvények tartásához szükséges 150 db szék beszerzése is megvalósult. Az év második felében a MOHOSZ következő eszközpark fejlesztési pályázatán is sikerült eredményesen szerepelni és elnyerni egy Suzuki Vitara Hybrid AllGrip típusú ügyviteli személygépjárművet a Szövetségnek.  A halőrzési jármű flotta is tovább bővült 2 db egyedi kialakítású, kiegészítőkkel felszerelt, a terepen is jól használható Piaggio Typhoon típusú halőri robogóval, valamint egy nagyméretű utánfutóval és két Toyota Hilux jármű felépítménnyel.

Ősszel ünnepélyes keretek között jelenthettük be a Vas Megyei Önkormányzattal közösen, hogy a  TOP-1.2.1-15-VS1-2019-00009. számú "Horgászturisztikai fejlesztések Vas megyében című pályázatunk 136 millió forint támogatásban részesült, melynek keretében az Abért-tavak, a Máriaújfalui Hársas-tó, a Vasvári Csónakázótó és a Celldömölki tó környezet tud megújulni a 2021-es évben. A vízpartok horgászturisztikai fejlesztése érdekében az utak, parkolók, rézsűk, sétányok karbantartására, valamint padok, pihenőhelyek, információs táblák elhelyezésére is sor kerül. A projekt tervek alapján összesen 162 db kültéri elem lesz kihelyezve a tavak partjára és mintegy 6-7 ezer négyzetméternyi partszakasz kerül megújításra a tervek szerint. Az előzőekben felsorolt fejlesztéseken túl jelenleg is még további vidékfejlesztési, környezetvédelmi projekteken dolgozik a Szövetségi Iroda, hogy minél magasabb színvonalú vízparti környezet váljon mindenki számára elérhetővé a vasi vizek partján. Ezúton is köszönjük a Magyar Országos Horgász Szövetség, valamint Vas Megyei Önkormányzat és a térség országgyűlési képviselőinek aktív támogatását, közreműködését fejlesztési céljaink elérésben. 

Összességében elmondható, hogy a szervezeti életünk szempontjából színes, tartalmas, legtöbb területen rendkívül eredményes évet tudhatunk magunk mögött, mely természetesen a jövőre nézve is még tartogat sok megoldandó feladatot és kihívást.  Emlékeztetni kívánjuk a horgásztársakat, hogy a 2020.évi  állami jegyek és a vasi éves területi jegyek 2021. január 31-ig érvényesek, ezért azokkal problémamentesen lehet horgászni a következő év elején. A 2021.évi állami horgászjegyek minden tagszervezetünknél már elérhetőek lesznek január elején, és reményeink szerint minden területi jegy akciós megvásárlása is gördülékenyen megkezdődhet várhatóan 2021. január 11-től. A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége tagegyesületeinek ügyfélszolgálati/horgászjegy értékesítési rendje az új típusú koronavírus okozta járványhelyzet, mint veszélyhelyzet időszakában  itt érhető el összegyűjtve >>> 

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége ezúton kíván Egészségben és Horgászélményekben Gazdag Új Esztendőt minden horgásztársnak!

Vigyázzunk egymásra!

 

A 2021.évi jegyárak itt elérhetőek >>>

A MOHOSZ ESZH. díja (2000Ft) és  az állami horgászokmány  ára továbbra is változatlan marad. A Szövetség Intéző Bizottsága még összel megtartott ülésén több napirendi pont között elfogadta a jegyárak mellett a 2021. évi horgászrendet is.  A 2021. január 01-től életbe lépő  horgászrend az idei évihez képest kis mértékben módosult, mely változások összefoglalva  itt olvashatóak >>>

A Vas megyei horgászati lehetőségekről részletes információ kérhető a 06-94/506-835-ös telefonszámon, valamint az info@vasivizeken.hu e-mail címen kérhető. A Szövetség vaskeresztesi ügyfélszolgálati irodájában a személyes ügyintézés (Pl.: jegyváltás, horgászkártya igénylés…stb.) lehetősége előzetes időpont egyeztetéssel biztosított 2021. január 11-től az alábbi ügyfélfogadási rend szerint:

  • Hétfő-kedd-szerda-csütörtök: 8.30 óra – 15.00 óra között
  • Péntek: 8.30 óra-13.30 óra között
  • Szombat-vasárnap: nincs ügyfélszolgálat

 

 



Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

6.22°  Páratartalom: 83%