Széchenyi Terv Plusz

Rekord létszám, halasítás és jelentős fejlesztések a vasi vizeken....

2019.01.01. Megosztom

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége ismét egy mozgalmas, de eredményes évet tudhat magáénak. A tavalyi esztendőben a horgászvizek halgazdálkodási jogának megszerzésével kapcsolatos teendők már nem voltak jelen a Szövetség életében, mert minden korábban hasznosított vízterületen a Szövetség ismét elnyerte a horgászati célú hasznosítás jogát.

Tavalyi évben a kötelező feladatok mellett a legnagyobb kihívást a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program turizmusfejlesztési pályázatán támogatásban részesített „Horgászturisztikai fejlesztések a Vasi Vizeken” elnevezésű projekt megvalósítása jelentette. Az egyedülálló projektben a Vas Megyei Horgász Szövetség Horgászturisztikai Központjának környékén kívül még a Szövetség  kezelésében lévő állóvizekből nyolc vízterület (Magyarszecsődi-tó, Gencsapáti kavicsbánya-tó, a vaskeresztesi Pinka-holtág, Gersekaráti Sárvíz-tó, Püspökmolnári Kavicsbánya-tó, Csepregi Téglagyári-tó, Pinkamindszenti bánya-tó, Merseváti-tó) környezete újult meg és gyarapodott hiánypótló kültéri elemekkel.  A projekt eredményeként létrejött fejlesztéseket az alábbiakban látható „Horgászbottal a vasi vizeken” című kiadványba foglaltuk össze a vizeink iránt érdeklődőknek.

A fejlesztések mellett a Szövetség számára továbbra is a legfontosabb eredmény, hogy egyre többen szavaznak bizalmat a Szövetség horgászvizeinek és váltanak tagságot, területi jegyet a tagszervezetekben. A 2018-as esztendőben a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége 27 tagegyesületébe 9117 horgász lépett be, amely létszámadat 570 fővel haladta meg a 2017. évi 8547 fős rekord taglétszámot. Az elmúlt öt évben sikerült közel megduplázni a regisztrált horgászok számát a megyében, melynek következményeként folyamatosan nőtt a halasítás is a Szövetségi vizeken. Éves területi jegyet a felnőtt horgászok közül 2631 fő váltott, mely 207 fővel több, mint tavaly előtt.

Horváth Szováti András egy 10+-os Abért tavi csukával december 31-én  

A haltelepítések gyakorisága és mennyisége is meghaladta az elmúlt évek számait, köszönhetően a jegyváltások dinamikus emelkedésének. Összességében elmondható, hogy pontyból a tervezett 28.600 kg, helyett 48.016 kg, míg vegyes keszegből 5.400 kg helyett 16.613 kg került a vasi vizekbe. Tavalyi évben sikerült a ritkán beszerezhető őshonos halfajok fiatal egyedeit is kihelyezni a kezelt horgászvizekbe, mint például 3000 db compó és  a pergető horgászok egyik kedvencének számító balinból 25.500 db. talált új otthonra. Előnevelt halakból (sebes pisztráng, csuka, süllő, csapó sügér)  - 3-10 cm-es méretben-  összesen 239.100 darab hal kihelyezése valósult meg.

Horgászverseny az Abért tavon

A Szövetség életében a korábbi évekhez hasonlóan a rendezvényekből sem volt hiány. A horgászat és a halfogyasztás népszerűsítése érdekében ötödik alkalommal rendezte meg - a Szövetség fennállásnak 25 éves jubileumi ünnepségével egybekötve-   a Pinka-völgyi Halas Napot Vaskeresztesen, melyre ismét sok száz érdeklődő látogatott ki és kóstolhatott finom halételeket. A megyei versenyhorgászat biztosítása érdekében számos saját szervezésű – nevezési díj nélküli - versenyt is rendezett a szervezet a megyében és a kilencedszer megtartott „Vasi Vizek legjobb sporthorgásza” elnevezésű versenysorozatba tartozó kupákon összesen 144  horgász vett részt. Nagy népszerűségnek örvendett az előző évekhez hasonlóan- tizenharmadszor – megszervezett Vasi Vizek Általános Iskolai Horgászvetélkedő és a több évtizedes hagyománnyal bíró Vasi Vizeken Horgásztábor is.

Németh Balázs világbajnoki ezüstérmes feeder horgász
Suhai Benedekkel a horgásztáborban

A vaskeresztesi turisztikai fejlesztések eredményeként az év során számos általános iskolai csoport látogatott el a Szövetséghez és ismerkedett meg a horgászat alapjaival.

Oladi Általános Iskola diákjai imserkednek a halakkal Vaskeresztesen

A következő szezonra készülve, fontos tudnivaló, hogy a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) döntése és a vonatkozó törvényi rendelkezések módosításai miatt 2019. január 1-től a papír alapú horgászigazolványt a Magyar Horgászkártya váltotta fel. A 2019. évre érvényes állami horgászengedély kizárólag a Magyar Horgászkártya igénylését követően állítható ki. A horgászkártyának az igénylését a jegyváltás előtt mindenki otthon is eltudja végezni a www.mohosz.hu oldalon, ha rendelkezik bankkártyával és némi informatikai jártassággal. Természetesen azon horgászok, akik ezen adottságokkal nem rendelkeznek, azok az új horgászengedélyük kiváltáskor az egyesületi ügyintézők segítségével tudják a regisztrációt elvégezni.

Fontos, hogy az egyesületi ügyintézőknél a Magyar Horgászkártya regisztrációhoz feltétlen szükséges a korábbi horgászengedély megléte mellett az adókártya (olvasható nem sérült állapotban), a személyi igazolvány, valamint a lakcímkártya is. Amennyiben már elvégezte a regisztrációt, akkor a jegyváltásra hozza magával a horgászkártyáját, vagy az igényléskor kapott regisztrációs számot. A személyi igazolvány méretű horgászkártya nemcsak azonosításra, hanem később on-line horgászjegy vásárlására is alkalmas lesz. A horgászkártya birtokosai számára rendkívül kedvező mobiltelefon díjcsomagokat biztosít a  T-Systems, ráadásul az új dokumentum a horgászat időtartama alatt a MOHOSZ és a tagszervezetek vizein - az  Union Vienna Insurance Group Biztosító Zrt. által- balesetbiztosítást is nyújt a pecásoknak. (A horgászkártya regisztrációról részletes tájékoztatás itt olvashatóak >>>)

MOHOSZ által kiadott 2019.évi állami jegy mintája

Egyúttal emlékeztetni kívánjuk a horgásztársakat, hogy a 2018. évi  állami jegyek és a vasi éves területi jegyek 2019. január 31-ig érvényesek, ezért azokkal problémamentesen lehet horgászni még január hónapban. Előzetes információink szerint a 2019. évi állami horgászjegyek január közepétől lesznek elérhetőek országosan így a tagegyesületekben is. A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége hagyományos  éves  területi jegy akciója 2019. január 31-ig tart, hogy mindenki kényelmesen megvásárolhatja az új akciós területi jegyeket. Továbbra is elérhetőek lesznek a Szövetség megyei éves általános területi jegyei mellett – a öt éve bevezetett – és egyre kedveltebb horgászjegyféleségek. (folyóvízi, 3 tó+ folyóvizek..stb.) Az előző években megszokott telepítési mennyiségeket a Szövetség a jövőben is szeretné tartani, lehetőség szerint növelni, viszont a folyamatosan emelkedő halbeszerzési árak és az egyéb gazdasági változások miatt, ez sajnos elkerülhetetlenül jegyáremelkedést is vont maga után az idei évben. A napi horgászjegyek árai nem emelkednek, de az éves jegyek ára jegytípustól függően 10-19 % közötti mértékben nőnek összhangban a várható halárakkal és egyéb személyi és vízterület fenntartási költségekkel.

A jövőben az éves darabszám korlátozások mellett egy felnőtt éves területi jeggyel max. 80 kg nemes hal lesz megtartható. Az egyesületi horgászvezetők őszi ülésükön egyértelműen kifejezték azon szándékukat, hogy ilyen magas halárak és a 20-40.000 Ft közötti éves területi jegyárak  mellett  mindenkinek el kell fogadni, hogy maximum 100-150 ezer értékű hal tartható meg egy éves engedéllyel, ami így is két-háromszorosa a befizetett összegnek. Új jegyféleségként jelenik meg - a korábbi sporthorgásztavakra (Abért, Répcelak, Pinkamindszent) szóló éves horgászjegyet felváltó -  a C&R éves sporthorgászjegy, mellyel az összes Szövetségi folyóvízen, valamint a Lukácsházi Abért I- II. tavon, a Pinkamindszenti tavon és a Répcelaki-tavon lehet horgászni.  A területi jegy ára felnőtteknek 19.000 Ft, míg az ifjúsági -és kedvezményezetteknek 9.500 Ft lesz. Ezt a "Fogd meg és engedd el" típusú horgászjegyet kizárólag a Szövetség tagegyesületeiben tagsággal rendelkező pecások vásárolhatják meg, akik az előző évben (2018. évben) 20 kg-nál kevesebb halat tartott meg Szövetségi vízterületeken.

Gyermek horgászok igényeivel összhangba a horgászrendi változások közül másik jelentős változás, hogy 2019. évtől a gyermek éves területi engedéllyel bármilyen horgászmódszerrel (Pl.: fenekezés, legyezés...stb) lehet horgászni a szövetségi vizeken. 

Mozsár Gábor és Garamvári Sándor  a Gersekaráti
Sárvíz-tó csodálatos pontyaival

A nagy testű pontyok védelme érdekében az állóvizeken az orrcsúcstól a faroktőig mért 60 cm-nél nagyobb pontyot megtartani TILOS! A felső méretkorlátozást meghaladó pontyot a horgász köteles (az esetleges gyors fotózást követően) haladéktalanul és kíméletesen visszaengedni.

MOHOSZ-FM-Kormány közfeladat ellátási megállapodásának aláírása decemberben Budapesten

A horgászközösség életét nagyban meghatározó törvényi és jogszabályi módosítások is történtek elmúlt év decemberében, melynek eredményeként 2019. január 1-től a Magyar Országos Horgász Szövetség és tagszervezetei sokkal nagyobb felelősséget viselnek, mert országos sportági szakszövetségként, gazdálkodó szervezetként és horgászturisztikai szolgáltatóként közfeladatokat vállalnak át az állami szervezetektől és hatóságoktól. A feladatokkal párhuzamosan a horgászat további dinamikus fejlesztése és a közfeladatok magas szintű ellátásához jelentős mértékű pénzügyi fedezetet is biztosítja a Kormányzat a Magyar Országos Horgász Szövetségnek. Ezen előre mutató változások és a közfeladat elllátást kiszolgáló új informatikai rendszer bevezetése miatt átmenetileg lassabb lehet az idei jegyek kiadása, ezért kérjük a horgásztársakat, hogy türelemmel legyenek a jegyek megújításakor. Horgászokat érintő országos változás, hogy a 2019.évtől a horgászvizsga díjmentes lett és a 70 éven felüli horgászoknak már nem kell MOHOSZ ESZH díjat (1000 Ft) fizetni az állami jegyük megváltásakor. 

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége ezúton kíván Egészségben és Horgászélményekben Gazdag Új Esztendőt minden horgásztársának! A Vas megyei horgászati lehetőségekről részletes információ kérhető a 06-94/ 506-835-ös telefonszámon, valamint a  tavalyi évben szintén  megújult www.vasivizeken.hu weboldalon!

Letölthető dokumentumok


Horgászapró

Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

5.67°  Páratartalom: 96%