Széchenyi Terv Plusz

Októberi halőri tapasztalatok a vasi vizeken

2021.10.31. Megosztom

A megyében zajlott éjszakai ellenőrzéseket követően halőreink ismét vízre szálltak október közepén. A csapadékmentes időjárást követő szerény csapadék mennyiség ismét „hajózhatóvá” tette a Rábát, így reggel órákban már a hullámok nyaldosták a halőri csónak oldalát. A remek őszi idő ellenére csónakos horgásszal nem találkoztak halőreink, de a partról horgászó személyek közül többet meglepett a vízről érkező halőri ellenőrzés.

Októberi halőri tapasztalatok a vasi vizeken

A horgászoktól eltérő halfogási tapasztalatokat kaptak halőreink, hiszen volt aki horgászat során 8 kg-os pontyot is tudott fogni, másokat megtréfált a Rába folyó szeszélye, így zsákmány nélkül távoztak. Az ellenőrzés alá vont pecások közül valamennyien betartották a vízterületre vonatkozó szabályokat, így halőreinknek nem kellett figyelmeztetni, illetve feljelentést tenni az ellenőrzés során. Az Ikervári ellenőrzést követően a Nicki Rába-szakasz került a célkeresztbe, azonban október 22-én a délutáni órákat választották halőreink.

Porteleki Gábor társadalmi halőr és egyben egyesületi elnök a hivatásos halőr kollégáinknak segített a Rába duzzasztott szakaszának feltérképezésében. Az indulást követően hamarosan egy csónakos horgásszal találkoztak halőreink, akinek aznapi eredménytelensége ellenére a fogási naplója szép fogásokról tanúskodott, igazolva, hogy a Rába nicki szakasza még bővelkedik ragadozó halakkal is.

Az alacsony vízszint és a hódok által bedöntött fák miatt a korábbiakhoz képest jelentősen korlátozottak voltak a csónakkal való haladás lehetőségei, így a tervezettnél korábban ért véget a halőri ellenőrzés. A kikötőbe visszatérve a szürkületi órában további két horgásszal találkoztak halőreink, akiknél szerencsére mindent rendben találtak.

Az ellenőrzés során tapasztalt alacsony vízállás és ezáltal szerény horgász-látogatottság ellenére Szövetségünk továbbra is kiemelt feladatának tekinti a vadvizek minél nagyobb mértékű ellenőrzését, elsősorban az őshonos ragadozó-fajok védelme érdekében. A Rába folyó frekventált szakaszai mellett a horgászok által látogatottabb vízfolyások őszi ellenőrzésére is folyamatosan sor kerül a november-december havi halőri vezénylés alapján, így horgászaink számíthatnak hivatásos halőreink megjelenésére a folyóvizek partján. Elmúlt pénteken a kedvelt vasi horgásztavak környékén zárult a közös ellenőrzések sora, a hétköznapokban megszokott, vezénylés szerinti önálló ellenőrzések mellett.

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége vízterületein a jogsértő halgazdálkodási cselekményt elkövető horgászok az az itt elérhető nyilvános listában is olvashatóak >>>

Továbbra is kérjük a T. Horgásztársakat, hogy amennyiben szabálytalanságot tapasztalnak horgászatuk során, forduljanak bizalommal halőreinkhez, Szövetségünk irodájához, súlyosabb esetben a rendőrséghez. Az anonim on-line szabálysértési bejelentőnk ide kattintva érhető el.

(Megjegyzés: A fényképek nem szabálysértő horgászokról készültek, hanem kizárólag az ellenőrzési cselekmények szemléltetése céljából)



Horgászapró

Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

21.68°  Páratartalom: 64%