Széchenyi Terv Plusz

Ökotárs projektzáró volt Pinkamindszenten

2013.09.30. Megosztom

Önkéntes munkával készült el a közösségi park

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége Pinkamindszent Község Önkormányzatával együttműködve elhatározta, hogy újjáéleszti a 170 lakosú Pinkamindszent település területén - az 1800-as években a vasút építésekor keletkezett - anyagnyerőhely környezetét, mely az 1980-as évekig kedvelt horgásztóként, pihenőhelyként működött.

 

További képek megtekinthetőek itt >>>  

A tó renaturálásával kellemes időtöltésre alkalmas, rendezett és gondozott környezetet alakít ki, mely a Pinka folyóval együtt méltóan szolgálja az itt élők és az idelátogató turisták és horgászok pihenését, aktív kikapcsolódását. A Vas Megyei Horgász Szövetség beszerezte a vízterület rehabilitációhoz szükséges vízjogi  engedélyeket és 2012. évben Szövetségi  és Önkormányzati finanszírozással megkezdődött a tó elmocsarasodásából eredő nád és iszap eltávolítása. Napjainkra sikerült eljutni arra a készültségi szintre, hogy létrejött egy kb.  1,5 ha-os vízterület rendezett vízparti padkával és rézsűvel. A gépi munkálatok után egy "holdbéli táj" maradt és a pihenő park kiépítésére már nem maradt pénzügyi erőforrás. A helyi közösség tervezésével 2013.évben elkészült egy önkéntes munkán alapuló parkosítási projekt, melynek megvalósításához az Ökotárs Alapitvány által kezelt MOL Zöldövezet Program biztosított pénzügyi támogatást. Tavasszal elültetésre kerültek a fák, cserjék, majd a nyár folyamán önkéntes munkával rönkfából a következő kültéri elemek készültek el: 1 db szalonnasütő rönkfa paddal, 3 db rönkfa asztal szett, 3 db rönkfa pad, 1 db rönkfa homokozó, 1 db rönkfa hinta, 1 db rönkfa kerékpártároló.

  

Múlt szombaton a helyiek és a park kialakításán dolgozó önkéntesek részvételével átadásra került a tóparti közösségi hely. Csiszár István, Pinkamindszent polgármestere beszédében röviden felvázolta a tó és környékének fejlesztése ügyében tett lépéseket és köszönetét fejezte ki a Vas Megyei Horgász Szövetségnek és az önkénteseknek a kitartó, fáradságos munkájukért. Puskás Norbert ügyvezető elnök a Szövetség képviseletében elmondta, hogy az Önkormányzat és a Szövetség további együttműködése szükséges a tó -és környezetének folyamatos fejlesztéséhez, szépítéséhez, melyhez minden nemű támogatást örömmel fogadnak. Az átadás zárásaként az önkéntes munkában résztvevőknek Puskás Norbert elismerő oklevelet adott át. A rossz idő ellenére a közösségi park avatását követően megtartották az első kültéri kultúrális programot, mely egy vásári komédia volt a Vasvári Színjátszók bemutatásában.

 

            

                                                   Ökotárs Alapitvány - Mol Zöldövezet Program



Horgászapró

Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

20.59°  Páratartalom: 67%