Széchenyi Terv Plusz

Ökológiai katasztrófa érte a Marcal folyót

2010.10.18. Megosztom

Az Ajkai Timföldgyár vörösiszap-tározójának átszakadt az egyik gátja és a benne található vörös iszap elöntötte Kolontár és Devecser települést október 4-én.  Az emberi életeket követelő szörnyű tragédia természeti katasztrófaként gyűrűzött tovább a gátszakadást követően. Az igen erős lúgos kémhatású 13,5-es PH értékkel bíró vörös iszap először a  Torna-patakba folyt bele, melynek élővilága azonnal elpusztult, majd a szennyezés áradat elérte másnapra a Marcal folyót.

   

A  Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei kezelésében lévő Marcal folyó szakasz 43 ha, melynek teljes egészét két nap leforgása alatt "halálra lett ítélte" a szennyezés. A vörösiszap-tározó gátjának átszakadásának délutánján a várható egészségügyi kockázatok miatt a Vas Megyei Horgász Szövetsége - a halászati hatóság utasítására - azonnal horgászati tilalmat rendelt el a Marcal folyó vasi szakaszán, valamint a Kodó és a Cinca patakon. A vízügyi és környezetvédelmi hatóságok szakemberei megpróbálták savazással és gipsszel csökkenteni az igen erős lúgos kémhatást a Marcal folyóba, minden erőfeszítés ellenére sajnos nem sikerült megakadályozni az ökológiai katasztrófát.  A folyóban megtalálható halfajok száma 23 db volt a Szövetség adatai szerint, ezek közül jellemző halfaj volt a nyurgaponty, a csuka,  a keszegfélék és  a domolykó. A folyó nagypiriti, bobai, merseváti szakaszai látogatott horgászhelynek számítottak szennyezés napjáig. Minden természetjáró -és szerető embereknek szörnyű volt látni az évről-évre egyre jelentősebb természeti értékkel bíró Marcalnak az esélytelen küzdelmét a lúgos mindent elpusztító vörös zaggyal szemben. A halak a partszéléhez húzódva csoportokba verődve próbálkoztak, de sajnos eredménytelenül.  Szomorú és döbbent arcú helyi lakosok, horgászok nézték a hidakról az utolsó pillanatait élő szeretett folyójukat, melynek fajgazdagságát visszaállítani nagyon komoly szakmai feladat lesz.  A pontos kárfelmérést követően is egy biztos, hogy rövidtávon fogható méretű halfajok azonnali visszatelepítése értelmetlen feladat. A folyó teljes ökoszisztémájának kell ismét felépülni, ahhoz, hogy bármilyen mesterséges revitalizáció kezdetét vegye. A Marcal folyó közvetlen környezetében található - a Vas Megyei Horgász Szövetség tulajdonában lévő - két horgászati hasznosítású tó, az egyik a Nagypriti Kavicsbányató, a másik a Merseváti tőzegtó. Mindkét tavat sikerült megmenteni a pusztító vörösiszap szennyezés bemosódástól. Öröm volt látni, hogy az első hívó szóra a természeti értékek megóvása mennyi embert késztetett segítésre. A tavakat a helyi önkormányzatok (Mersevát, Boba, Nagypirit) hathatós segítségével helyi önkéntesek, horgászok bevonásával, valamint a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és a  Katasztrófavédelem szakmai támogatásával sikerült  megmenteni a tragédiától.  A védelmi munkálatokban kiemelkedő feladatot vállaltak a helyi Tűzoltóság és Rendőrség munkatársai is. A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége ezúton is köszöni minden segítőnek a védekezésben önként vállalt szerepét. A területileg illetékes halászati felügyelő Mesterházy József is folyamatosan jelen volt a Marcal folyót ért szennyezés Vas megyei helyszínein és aktív irányításával közreműködött az előzőekben említett tavak védekezésben. Az esetleges későbbi bemosódás kockázata miatt mindkét tóra teljes halászati és horgászati tilalmat  rendelet el a halászati hatóság 2010. október 06. 9.00 órától visszavonásig.

 

A Merseváti-tó élővilágának védelmében segítséget nyújtó önkéntesekről készült képek megtekinthetőek itt >>>

Sajnos jelen sorok írásakor - a szennyezést követően tíz nappal -  a Marcal folyó PH értéke még mindig a normális mértéket meghaladó 8,5-es átlagértéket mutat és a folyó élettelen medre tragikus látványt nyújt. A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége a folyó természeti értékeinek visszaállítása érdekében folyamatosan együttműködik a szakhatóságokkal és a szennyezés által érintett horgászati-halászati károsultakkal. Zárszóként Müller Péter közismert író gondolataira szeretném felhívni a tisztelt olvasó figyelmét a vörös iszap katasztrófa nyomán, mely óva int mindenkit a további környezet szennyezéstől. "Az egységet meg lehet bontani - de törvényszerűen helyreállítja magát. Jó példa erre a mai ökológiai helyzet - mohó, önző, szeretetlen célból ki lehet rabolni a Természetet - csakhogy ennek a következménye, hogy a Természet a lázadó embert visszarántja. A víz elnyeli, a tűz elégeti, szomját nem oltja, mérgezett levegőjével beteggé teszi. Minden önző tettünk, amellyel megsértettük a szeretet egységét, visszahatást szül...”

KÖSZÖNJÜK A SEGÍTSÉGET!

Fényképeket készítette: Konyher Tivadar halászati őr



Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

31.22°  Páratartalom: 42%