Nyolc és félezernél is többen pecáznak már a vasi vizeken! Köszönjük!

2017.12.29. Megosztom

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége ismét egy mozgalmas, de eredményes évet tudhat magáénak. A korábban hasznosított 1373 hektár vasi vízterület közül mindössze egyetlen állóvíznek - a Csánigi-tónak- a halgazdálkodási jogáért kellett már csak az idei évben pályázaton indulni a Szövetségnek.

Nyolc és félezernél is többen pecáznak már a vasi vizeken! Köszönjük!

A Répcelak térségében élő horgászoknak is megmaradhatott újabb 15 évre a kedvelt horgásztavuk a Szövetség eredményes pályázatának köszönhetően. Sőt még az ősz folyamán a Répcelak mellett található horgászatra alkalmas közel egy hektáros tó halgazdálkodási jogát is sikerült egy másik pályázaton elnyerni, így januártól egy újabb vízterület várja a vasi pecásokat.

Csánigi-tó
Csánigi-tó ősszel...
 

A horgászvizek megtartása és megszerzése mellett a Szövetség számára továbbra is a legfontosabb eredmény, hogy egyre többen szavaznak bizalmat a Szövetség horgászvizeinek és váltanak tagságot, területi jegyet a tagszervezetekben. A 2017-es esztendőben a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége 27 tagegyesületébe 8547 tag lépett be, amely létszámadat 568 fővel haladta meg a 2016. évi 7979 fős rekord taglétszámot. Az elmúlt öt évben sikerült közel megduplázni a regisztrált horgászok számát a megyében, melynek következményeként folyamatosan nőtt a halasítás is a vasi vizeken. Éves területi jegyet a felnőtt horgászok közül 2423 fő váltott, mely 98 fővel több, mint előző év ugyanezen időszakában.

Tóth Emil és Sipos Károly halászati őrök süllő kihelyezés közben...
 

Összességében elmondható, hogy pontyból a tervezett 28.600 kg, helyett 42.222 kg, míg vegyes keszegből 5.400 kg helyett 18.220 kg került a vasi vizekbe. A fogható méretű halak mellett 377.000 db őshonos előnevelt 4-5 cm-es halat (sebes pisztráng, csuka, süllő, harcsa, keszeg) helyeztek ki a horgászvizekbe. Késő ősszel sikerült még 15.000 db egynyaras 10-15 cm közötti süllőt is telepíteni a vasi horgászvizekbe a ragadozó állomány erősítése érdekében. ​

Puskás Norbert ügyvezető elnök egy Magyarszecsődre telepített ponttyal
 

December közepén a Magyarszecsődi kavicsbánya-tóba 72 db extra méretű (7-12.5 kg egyedsúlyú) ponty is érkezett. Ezúton is felhívja a Szövetség a horgásztársak figyelmét, hogy a Magyarszecsődi tavon - a telepítést követően - minden 5 kg-nál nagyobb pontyot a fogás után kíméletesen vissza kell engedni a tóba. A Szövetség reméli, hogy a telepítéssel és tilalom bevezetésével a tavat látogató horgászok tulajdonosi szemlélete is erősödik, valamint a halászati őrök mellett minden pecás kiemelt figyelmet fog fordítani a nagytestű pontyok kíméletes visszahelyezésére a jövőben. A Szövetség és a tagszervezetek vezetői a Magyarszecsődi tavi kihelyezést követően közösen értékelik - a 2018-as horgászszezon végén - a tapasztalatokat és döntenek a szabályozás további vízterületekre történő kiterjesztéséről, valamint további extra méretű pontyok telepítéséről a vasi vizekbe.

Mesterházy Mihály egy ponttyal Vaskeresztesen
 

Az előző évekhez hasonlóan tizenkettedik alkalommal rendezte meg a Szövetség a Vasi Vizek Általános Iskolai Horgászvetélkedőjét és a több évtizedes hagyománnyal bíró Vasi Vizeken Horgásztáborát a gyermek horgászok nagy örömére. A megyei horgász versenysport biztosítása érdekében tíz saját szervezésű versenyt is rendezett a szervezet a megyében és a nyolcadszor megtartott „Vasi Vizek legjobb sporthorgásza” elnevezésű versenysorozatba tartozó kupákon összesen 150 fő horgász vett részt. A horgászat és a halfogyasztás népszerűsítése érdekében negyedik alkalommal került megrendezésre Vaskeresztesen a Pinka-völgyi Halas Nap, melyre sok száz érdeklődő látogatott ki és kóstolhatott finom halételeket.

Sipos Dániel szákolás közben a Vasi Vizeken Kupán...
 

A halasítás és a programok mellett hazai és EU-s támogatások felhasználásával jelentős fejlesztések is történtek a Vas Megyei Horgász Szövetség életében. A Magyar Országos Horgász Szövetség a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége és halgazdálkodó tagszervezetei részére 5 773 894 Ft értékben egyenruhákat és halőrzési eszközöket biztosított a rendészeti vizsgát tett halászati őrök részére feladataik ellátásához.

Halőri egyenruhák átaádasát követően készült csoportkép
 

Másik fontos eredménye volt, hogy megkezdődtek a munkálatok a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program turizmusfejlesztési pályázatán elnyert közel 110 millió Forint támogatással megvalósuló „Horgászturisztikai fejlesztések a Vasi Vizeken” elnevezésű projektben. Az országosan egyedülálló programban a Vas Megyei Horgász Szövetség Horgászturisztikai Központjának környékén kívül még a szervezet kezelésében lévő állóvizekből nyolc vízterület (Magyarszecsődi-tó, Gencsapáti kavicsbánya-tó, a vaskeresztesi Pinka-holtág, Gersekaráti Sárvíz-tó, Püspökmolnári Kavicsbánya-tó, Csepregi Téglagyári-tó, Pinkamindszenti bánya-tó, Merseváti-tó) környezete újul meg a következő tavaszra.

Seregi Miklós  szövetségi elnök és Horváth András egyesületi elnök megtekinti a munkákat  Magyarszecsődön
 

A projekt keretében összességében 250-nél is több kültéri elem kerül kihelyezésére, valamint a horgásztavak partrendezése révén több ezer négyzetméter természet közeli horgászhely, partszakasz megújítása is megvalósul, valamint zárásként kiépítésre kerül hét mozgáskorlátozott horgászhely is. A vízpartok mellett a Szövetség tizenegy éve indult internetes oldala a www.vasivizeken.hu is megújul januártól. A horgászok részére a virtuális világban az általános információ szolgáltatás mellett – díjmentesen - elérhetőek lesznek a horgászközösségi életet is erősítő menüpontok, melyek segítségével a pecások közös horgásztúrákat szervezhetnek, vagy megoszthatják szép fogásaikat, illetve megunt horgászfelszereléseiket hirdethetik meg eladásra.

Mozsár Gábor egy szép csukával Gersekaráton
 

A következő szezonra készülve, fontos tudnivaló, hogy továbbra is megmaradtak a Szövetség megyei éves általános területi jegyei mellett – a négy éve bevezetett – és egyre kedveltebb horgászjegyféleségek (folyóvízi, 3 tó+ folyóvizek, sporthorgász tavakra szóló jegyek..stb.). A horgászengedély árváltozásánál népszerű lett volna az előző évekhez hasonlóan a felnőtt éves területi jegyek árának 500 Ft-os emelését elfogadni, de sajnos a külső tényezők változása miatt ez most nem volt lehetséges. Az új vasi területi engedélyek ára átlagosan 10 %-ot emelkednek. Tájékoztatásul jegyezzük meg, hogy a halárak az elmúlt egy évben 15-20 % nőttek, a kötelező minimálbér emelések hatása és a vízparti karbantartási költségek növekedése is jelentősen érinti a Szövetségünk által nyújtott szolgáltatásokat. Továbbá megfogalmazódott azon cél is, hogy a ponty kihelyezés mellett a jövőben még jobban törekedni kell a keszegfélék és a ragadozó halak állományának további erősítésére is a Szövetségi vizeken. Fontos változás az éves jegyekhez kapcsolódóan, hogy az új éves területi jegyeknél a nemeshalból megtartható éves fogási kvóta 5 db-al emelkedik (Pl.: 35 db-os megyei jeggyel 40 db. lesz a megtartható), valamint napi szinten az egyéb halból az eddigi 3 kg, helyett 5 kg lesz elvihető. Ezúton is emlékeztetni kívánjuk a horgásztársakat, hogy a 2017.évi állami jegyek és a vasi éves területi jegyek 2018. január 31-ig érvényesek, ezért azokkal problémamentesen lehet horgászni a következő év elején. A 2018.évi horgászjegyek már minden tagszervezetünknek elérhetőek így azok akciós megvásárlása is gördülékenyen megkezdődhet januárban.

Az új horgászjegyekkel párhuzamosan néhány horgászrendi változást is hoz az újesztendő 2018. február 01-től, mely szabályokat természetesen minden horgász nyomtatott formában is megkapja a megújított engedélye mellé. A műcsalis horgászat (pergetés, legyezés) tilalma feloldásra került a Gersekaráti Sárvíz-tavon, a Pinkamindszenti tavon és a Kerkafalvi Kéthatár tavon is. Vízminőség védelmi okok miatt az eddigi tavak mellett a Nagypiriti tavon, a Celldömölki tavon, a Püspökmolnári-tavon is tilos lesz a szoktató etetés. A csalogató etetés (Pl.: etetőkosár, csúzli, egykezes gombóc) engedélyezett marad, de a felsorolt vízterületeken horgászatra kész állapotban max. 2 kg etetőanyagot tarthat magánál egy horgász.  A Kerkafalvi Kéthatár-tavon az amur elviteli tilalom eltörlésre került a helyi horgászok kérésével összhangban.

Horváth Róbert egy gyönyörű Rábai ponttyal
 

A szabályok mellett az előző évhez hasonlóan a Szövetség továbbra is horgászjegy kedvezménnyel is ösztönözni kívánja a sporthorgászatot. Azon pecások, akik példamutató módon a Szövetség által működtetet „Fogd meg és engedd el” programba regisztrálják a kifogott és kíméletesen visszaengedett nagytestű halaikat horgászjegyre beváltható ajándékutalványt kapnak. Például aki egy 11 kg-os pontyot vissza enged olyan vasi vizen, ahol ez nem előírás és azt fényképekkel dokumentáltan beküldi a Szövetség részére az 5000 Ft-tal olcsóbban vásárolhatja meg a következő évi horgászengedélyét. A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége ezúton kíván Egészségben és Horgászélményekben Gazdag Új Esztendőt minden horgásztársának! A Vas megyei horgászati lehetőségekről részletes információ kérhető a 06-94/ 506-835-ös telefonszámon, valamint a megújult www.vasivizeken.hu weboldalon!

                                                    

 Pinka patakon készített csodálatos fotó Farkas Attila horgásztársunktól


Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

-1°  Páratartalom: 92%