Széchenyi Terv Plusz

Nyári halőrzési tapasztalatok a vasi vizeken

2021.08.17. Megosztom

A tavalyi évben tapasztaltak alapján joggal tartottak halőreink az idei nyár kihívásaitól, elsősorban a lelkes, de sok esetben a helyi horgászrendben tájékozatlan horgászok miatt. Ehhez képest jóval kevesebb intézkedésre és figyelmeztetésre volt szükség a nyár folyamán, annak ellenére, hogy halőreink rendszeresen látogatták a feladatukként kiadott vízterületeket.

Nyári halőrzési tapasztalatok a vasi vizeken

A rendszeres, munkáltatói vezénylés által előírt ellenőrzések mellett halőreink a nyár folyamán eddig 3 alkalommal hajtottak végre csónakos, 12 alkalommal közös, ebből 6 alkalommal éjszakai ellenőrzést. Halőreink 21 alkalommal vettek fel helyszíni jegyzőkönyvet, és megközelítőleg 150 esetben alkalmaztak írásos figyelmeztetést, mely az állami horgászjegybe is bejegyzésre került. Az ellenőrzések nyomán Szövetségünk 10 esetben tett feljelentést az illetékes halgazdálkodási hatóságnál, mely eljárások többsége még folyamatban van.

Örvendetes, hogy szigorodott a halvédelmi és halgazdálkodási bírságok mértékéről rendelkező kormányrendelet, így a jövőben az állami horgászjegy és területi jegy nélkül horgászók minimálisan 30.000 + 25.000, azaz 55.000.-Ft halvédelmi bírságot kötelesek megfizetni, melyet természetesen jelentősen emelhet az egyéb horgászati szabályok (alkalmazott eszköz, méret, mennyiségi korlátozás, tilalmi idő) megsértése. A halvédelmi bírságot meg nem fizetés esetén az adóhatóság hajtja be.
Halőreink beszámolója szerint szerencsére azért a legtöbb horgász szabálykövető, sőt örül a rendszeres halőri felügyeletnek (néha még kevesli is a jelenlétet), így egyéb halgazdálkodással kapcsolatos munkájuk mellett, - mint a vízpart-karbantartás, telepítés – gyakran a horgászok tájékoztatása, útba igazítása tölti ki idejüket.

Új problémaként jelezték halőreink a külföldi vendégmunkások minden személyi és halfogásra jogosító okmány nélküli megjelenését egy-egy frekventáltabb vízterületünkön, aminek egyre többször rendőri intézkedés a vége.
Tájékozatlanságból, nemtörődömségből az alapvető szabályokat figyelmen kívül hagyva, C&R vizeken halat megtartva horgásztak, azonban a jelen lévő horgásztársak szerencsére értesítették hivatásos halőreinket, akik végül kénytelenek voltak rendőri segítséget kérni. Itt szeretnénk megköszönni és a továbbiakban is kérni horgásztársainkat, hogy hasonló esetben szíveskedjenek halőreinknek haladéktalanul jelezni a szabálysértést, vagy az arra utaló magatartást, mivel a távolságtól függően hosszabb idő is eltelhet a hivatásos halőr kiérkezéséig.

Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a vízparti tűzrakó helyek nem hulladékgyűjtők így oda ne szórjanak hulladékot a sütögető, pihenő horgásztársak és nem horgászó turisták sem.

Felhívjuk minden horgásztársunk figyelmét, hogy az Abért II. tó mellett létrehozott horgászati parkolóban szabályosan és díjmentesen parkolhatnak az Abért tóra érvényes horgászengedéllyel rendelkező pecásaink, de a tó töltésére szigorúan Tilos felhajtani és a tó mögötti utak használatára kizárólag rendezvények előtt van mód behajtani írásos eseti engedély birtokában.

Vigyázzunk együtt vizeink értékes halállományára!

(Megjegyzés: A fényképek nem szabálysértő horgászokról készültek, hanem kizárólag az ellenőrzési cselekmények szemléltetése céljából)



Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

31.22°  Páratartalom: 42%