Széchenyi Terv Plusz

Nutria jelenlét Vas vármegyében

2024.02.08. Megosztom

A nutria Dél-Amerikában őshonos, invazív faj, amelynek gyérítése, illetve kiirtása az egész országban kiemelt feladat. Az az eddigi tapasztalat, hogy ahol élnek nutriák, ott a horgászok, halőrök tudnak a jelenlétükről, mivel a hódokkal ellentétben ez a faj nappal is gyakran mozog. Előző évben a felső-Rábán végzett Czabán Dávid nutria felmérést és csapdázást, amit idén is tervez folytatni. Vas vármegyében eddig elég szórványos az előfordulása, de addig szeretnék megfogni a terjedést, amíg alacsony az egyedszáma.

Nutria jelenlét Vas vármegyében

A magyarlaki duzzasztó felvízi részén elég nagy nutria állomány él, amelynek a gyérítése tavaly már elkezdődött. Sajnos van már adat Szombathely környékéről , valamint a Marcal mellől is. Győr-Moson-Sopron vármegyében már szinten minden vízfolyásban jelen vannak a nutriák, ezért várható, hogy észak felől egyre gyakrabban jelennek majd meg egyedei. A nutriák legjellemzőbb felismerési bélyege, hogy az orr körüli szőrzet, valamint a bajusszálak mind fehérek (a hódoké fekete). A farkuk pedig hengeres, patkányszerű. Mérete a nutriának, pedig nagyobb nyúlhoz mérhető, kb 6-7 kg. A csatolt fényképeken láthatóak, ami a felső-Rába környékén készült.


Ezúton kérjük a horgásztársakat, hogy aki látott a horgászatai során nutriát, az vegye fel a kapcsolatot Czabán Dávid biológussal és
pontos helyszín megjelöléssel segítse a munkáját!
(Tel.:+3620/522-4504; E-mail: david.czaban@gmail.com)

Segítségüket előre is köszönjük!
 



Horgászapró

Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

13.44°  Páratartalom: 66%