Széchenyi Terv Plusz

Nincs holtszezon a horgászvizek partján

2020.02.16. Megosztom

Nincs holtszezon a horgászvizek partján. Halőreink és önkéntes segítőink az állóvizek befagyásától függetlenül figyelemmel kísérik a horgászvizek állapotát, felmérve a vízparti növényzet és a saját vagy pályázati forrásból kihelyezett berendezések (asztalok, padok, horgászállások, szalonnasütők, stb.) állapotát.

Nincs holtszezon a horgászvizek partján

A folyóvizek mentén januárban sem pihentek a megrögzött pergető-horgászok, a csuka ívás tilalmáig többen látogatták az ígéretes szakaszokat, e mellett a megnövekedett kormorán jelenlét, illetve az állami horgászjegyek értékesítésének lebonyolítása is adott feladatot munkatársainknak, jegyértékesítőinknek. Összességében egy nagyon jó januári évkezdésen vagyunk túl kiváló munkát végző jegybizományosainknak és kollégáimnak köszönhetően. Az elmúlt hónapban 2 843 horgász újította meg állami jegyét, ami előző év ugyanezen időszakhoz viszonyítva 10 % feletti emelkedést jelent. - ismertette a téli aktualitásokat Puskás Norbert ügyvezető elnök

A Szövetség halászati őrei aktívan dolgoznak a tél folyamán is a vizek partján, hogy minél több horgásztavon lehessen kényelmesen és rendezett környezetben megkezdeni a pecázást idén tavasszal. A lelkes horgászaink és dolgozóink munkája nyomán az elmúlt időszakban a Gersekaráti Sárvíz-tó, a Magyarszecsődi kavicsbánya-tó, az Abért II. tó, a Kerkaszentkirályi Kerka-holtág, a Merseváti tőzegbánya-tó közvetlen vízpartján történt meg a sarjak visszavágása, a horgászatot akadályozó, vagy letörött ágak levágása, illetve a berendezések szükséges javítása.   Elmúlt hétvégén Konyher Tivadar halászati őr és Kádi Attila, valamint Tóth János répcelaki egyesületi vezetők irányításával a Csánigi tavon volt egy sikeres társadalmi munka. Az önkéntes bozótolás, tisztítás célja volt a tó körüli horgászhelyek és környezetének rendezése.

További tervezett munkáink február során a Vasvári és Püspökmolnári tavak téli karbantartása. Több horgásztó mellett a természetvédelmi hatóság és a vízügyi kezelő hozzájárulásával a lukácsházi Gyöngyös-szakasz menti Sebes-pisztráng Tanösvény karbantartását kívánjuk megvalósítani a Herman Ottó Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium erdész és vadgazdálkodási technikus tanulóinak szakmai gyakorlat keretében nyújtott segítségével. A téli jelentősebb nádvágásokra kizárólag a tavak lefagyása esetén kerülhet sor.

Állóvizeink partján a pályázati forrásból megvalósult kültéri elemek védelme mellett a parkosítás keretében ültetett faállomány védelme is külön feladatot jelent. A vizeink többségén állandóan jelen lévő, vagy alkalmanként megjelenő eurázsiai hód látványos és súlyos kártétele ellen jelenleg csak a fák egyedi dróthálós borítása ad megnyugtató védelmet, bár az élelmes és „szorgalmas” rágcsáló így is képes jelentős kárt okozni a fákban. A vasi folyóvizek mellett szép számmal látható hódrágta fák lassan a tavak mellett sem számítanak ritkaságnak, azonban a látogatottabb horgászvizek partján a pótlás költségei mellett a balesetveszélyt is csökkenteni szeretnénk. A vizeink megőrzése és vízpartjaink karbantartása érdekében végzett munka során külön köszönetünket fejezzük ki az illetékes természetvédelmi és vízügyi kezelőknek, hatóságoknak, és valamennyi önkéntes segítőnknek, valamint önkormányzati dolgozónak. - mondta el az ügyvezető.

A remélhetőleg közelgő tavasz várhatóan megélénkülő horgász-látogatottsággal együtt újabb tennivalókat ad halőreinknek és önkéntes segítőiknek, ezért is kell ezekre a munkákra ebben az időszakban fókuszálnunk.

Fotók: Kádi Attila - Répcelaki HE.



Horgászapró

Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

6.78°  Páratartalom: 88%