Széchenyi Terv Plusz

Nagy kárókatona van most a célkeresztben január végéig

2020.01.21. Megosztom

Szövetségünk részére érkező bejelentések alapján, - a korábbi évekhez hasonlóan – ismét felvettük a kapcsolatot a vizeink körül illetékes vadászatra jogosultakkal, mivel az állóvizek befagyásával párhuzamosan a hazánkba látogató nagy kárókatonák többsége a folyóvizekre, megyénkben főleg a Rábára húzódott.

Nagy kárókatona van most a célkeresztben január végéig

A természetes vízi halállomány védelme érdekében végzett tevékenység, illetve a nagy kárókatona halállományban okozott kártételének formáit és jelentőségét nem is kívánjuk részletezni, azonban ezúton is szeretnénk megköszönni horgászaink jelzését a Rábán megjelent kormoránokról.

A vonatkozó jogszabályok és hatósági engedély alapján a halakért aggódó hivatásos és sportvadászok mellett hivatásos halőreink is részt vettek a Rába különböző szakaszain végzett gyérítésben. A megfigyeltek alapján ismételten megállapítható, hogy az éber és eszes madár riasztása sem könnyű, elejtése viszont kifejezetten próbára teszi a résztvevők türelmét és ügyességét.

A december óta zajló egyéni, helyi próbálkozásokat követően elmúlt csütörtök-pénteken szervezetten, a Rába Nick és Ikervár feletti szakaszán, vasárnap a Pinka-patak Horvátlövő és Vaskeresztes közti szakaszán igyekeztek csökkenteni a vermelő halállományt károsító madarak számát az arra jogosultak.

A riasztás mellett a változó nagyságú kormorán csapatokból összesen 11 db elejtésére került sor, azonban, - mivel többségük a folyóban landolt – begyűjtésükre nem volt lehetőség.

A nagy kárókatona gyérítését lehetővé tevő rendelet alapján a tevékenység január 31. napjáig tarthat, mely során a folyó több szakaszán is megjelennek halőreink és a helyi vadásztársaság aktív tagjai.

Ezúton is köszönjük a segítséget valamennyi, a tevékenységben részt vevő, illetve azt elősegítő, bármilyen módon támogató horgászunknak, vadásznak, vadásztársaságnak.



Horgászapró

Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

2.89°  Páratartalom: 93%