Széchenyi Terv Plusz

Megújult a Püspökmolnári-tó környéke is

2018.04.06. Megosztom

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program turizmusfejlesztési pályázatán közel 110 millió Forint támogatást nyert el a „Horgászturisztikai fejlesztések a Vasi Vizeken” elnevezésű projektjével tavaly tavasszal. Az országosan egyedülálló programban az elmúlt napokban átadták már a vaskeresztesi és a csepregi fejlesztéseket, most pénteken a Püspökmolnári-tó avatására került sor. A megyei horgászszervezet kezelésében lévő állóvizekből még a Magyarszecsődi-tó, a Gencsapáti kavicsbánya-tó, a Gersekaráti Sárvíz-tó, a Pinkamindszenti bánya-tó, valamint a Merseváti-tó környezete újul meg idén tavaszra. A bruttó 9.391.650 Ft támogatás felhasználásával elkészült pályázati projekt többek között Püspökmolnári Önkormányzatának partnerségével valósult meg.

Megújult a Püspökmolnári-tó környéke is

 

A pénteki rendezvényen elsőként Rodler Csaba Püspökmolnári polgármestere üdvözölte a megjelenteket. Köszöntőjében elmondta, hogy nagy öröm a település számára a Szövetség által most átadott fejlesztés, mely gondos tervezésnek és igényes megvalósításnak köszönhetően sok embernek lesz kiváló kiránduló helye a jövőben. V. Németh Zsolt a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára, a térség országgyűlési képviselője a hazai horgászközösség dinamikus növekedését emelte ki, melynek eredményeként hazánkban tavaly már 444.000 pecás volt. A Kormány kiemelt figyelmet fordított az elmúlt években a horgászat fejlesztésére, valamint a hal, mint egészséges élelmiszer fogyasztásának népszerűsítésére. A természetes vizeken a horgásztársadalom elvárásaival összhangban megszűnt a halászat, bevezetésre került a Minőségi Magyar Hal védjegy, horgászturisztikai fejlesztések indultak, hungarikum lett a bajai halászlé és még több területen történt pozitív előre lépés. Ha megvizsgálnánk, hogy egységnyi pénzből milyen elégedettséget, kedveltséget lehet elérni, akkor a horgászturisztikai beruházások a sor legelején állnának – méltatta a beruházást V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője. Végezetül gratulált a Vas Megyei Önkormányzatnak, hogy a megyei turisztikai fejlesztések tervezésekor kiemelt hangsúlyt fordítottak a horgászturizmus fejlesztésére is.

Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, hogy az eddig átadott fejlesztéseket további öt vasi horgásztó követi még a tavasz folyamán. Elismerően szólt a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége, mint projektgazda tevékenységéről és köszönetét fejezte ki minden fejlesztésben érintett szereplőnek az elvégzett munkájáért.Seregi Miklós, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének elnöke hivatalos elfoglaltsága miatt nem tudott jelen lenni az eseményen, de hivatalos levél útján üdvözölte a megjelenteket.  (A rendezvényen ismertetett levél itt olvasható.) Puskás Norbert, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke részletesen bemutatta a projektben elvégzett fejlesztéseket. Elmondta, hogy a nagy teljesítményű lánctalpas kotrókkal a Püspökmolnári-tónál részleges bozót- és cserjeirtás, valamint számos vízparti tuskó kiszedése valósult meg.

A tó körül harmincnál is több, a terepviszonyokhoz illeszkedő 5-18 m2 területű horgászhely kialakítása is megvalósult. A kialakított horgászhelyek 10 cm vastagságban antigorit zúzalék terítést kaptak, azon helyek, ahol a partoldal és a kialakított horgászhely közötti szintkülönbségek indokolták tereplépcső építettek. Kialakítottak akadálymentes horgászhelyet, így a mozgáskorlátozottak is biztonságos körülmények között hódolhatnak szenvedélyüknek a tó elején. A fejlesztésnek köszönhető a rendezett félszigeten kialakítottak a komfortosabb megközelítés érdekében egy zúzalékos sétány a horgászok és kirándulók részére. A tó mentén, illetve a félszigeten összesen 9 db fából készült pad-asztal garnitúrát, 2 db fedett beülőt és 11 db padot helyeztek ki, valamint új tűzrakókat is kialakítottak, így a baráti társasággal, családdal érkezők is kényelmesen eltölthetik szabadidejüket. A félszigeten a horgászcsaládok fiatalabb gyermekeit immár homokozó is várja. Kialakítottak egy tábori illemhelyet és több hulladékgyűjtőt is az infrastruktúra nélküli területen.

Az ünnepélyes szalagátvágást követően a Szövetség fennállásának 25 éves jubileuma alkalmából és a horgászati élmények fokozása érdekében – a hagyományos tavaszi haltelepítést megelőzően - 25 db extra méretű, 5 kg feletti ponty kihelyezése is megtörtént a tóba. A telepítés után általános horgászati tilalmat nem rendelnek el. Mindössze annyi változás történt a Püspökmolnári-tó helyi horgászrendjében, hogy a nagy pontyok védelme érdekében, az 5 kg feletti példányokat a kifogásukat követően azonnal vissza is kell engedni a tóba.

A Szövetségi galérián kívűl további képek a vaol.hu oldalon is láthatóak itt >>>

Kapcsolódó képgaléria
Letölthető dokumentumok


Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

5.67°  Páratartalom: 92%