Széchenyi Terv Plusz

Megújult a kavicsbányató környezete Magyarszecsődön

2018.08.06. Megosztom

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program turizmusfejlesztési pályázatán közel 110 millió Forint támogatást nyert el a „Horgászturisztikai fejlesztések a Vasi Vizeken” elnevezésű projektjével tavaly tavasszal. A támogatás sikeres felhasználásával a szervezet kezelésében lévő állóvizekből nyolc vízterület környezet újult meg idén nyárra, melyek közül most vasárnap a Magyarszecsődi-tó fejlesztéseinek átadásra került sor.

A vasárnapi rendezvényen elsőként Károlyi Gyula Magyarszecsőd polgármestere üdvözölte a megjelenteket. Köszöntőjében elmondta, hogy nagy öröm a település számára a Szövetség által most megvalósított fejlesztés, mely egy komoly alapot jelent a tó környékének további fejlesztésére is. Felajánlotta együttműködését minden olyan projekthez, mely a most megindult fejlesztések további folytatását jelentheti a jövőben. A polgármester a megjelenteket bevonta a távlati terveibe  és kérte a térség vezető politikusait, hogy támogassák a kezdeményezéseit, mert szeretné, ha a tó és környezet egy igazi közösségi hellyé válna mindenki számára.

A köszöntők sorát V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője folytatta, aki elmondta hogy a Kormány nagy figyelmet fordított az elmúlt években a horgászat fejlesztésére. Ha megvizsgálnánk, hogy egységnyi pénzből milyen elégedettséget, kedveltséget lehet elérni, akkor a horgászturisztikai beruházások a sor legelején állnának - méltatta V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége munkáját az elnyert 110 millió Forint támogatás felhasználása kapcsán. Örömtelinek nevezte, hogy számos kézzelfogható és emberek százainak örömet jelentő fejlesztések valósultak meg a vasi tavak partján. Végezetül gratulált a Vas Megyei Önkormányzatnak, hogy a megyei turisztikai fejlesztések tervezésekor kiemelt hangsúlyt fordítottak a horgászturizmus fejlesztésére is.  

Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, hogy a mostani átadáshoz és a teljes megyei horgászturisztikai projekt megvalósításához már négy évvel ezelőtt megindult az előkészítő munka a Szövetséggel, akik kitartóan hittek projekt javaslatuk megvalósulásában. Köszönetét fejezte ki minden fejlesztésben érintett szereplőnek, önkéntesnek az elvégzett munkájáért és sikerest fogást , valamint sok vendéget kívánt a megújított Magyarszecsődi tóhoz.

Seregi Miklós, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének elnöke köszönetét fejezte ki a nyújtott támogatásokért a Kormánynak és az Európai Uniónak. Kiemelte, hogy a Vas Megyei Horgász Szövetség arra törekszik a jövőben is, hogy a kezelésében lévő vízterületek természeti értékeit megóvja, fejlessze, bővítse, és a vasi horgászvizek kedvelt és a társadalom széles csoportja számára elérhető, halban gazdag horgász helyszínekké váljanak.

A sajtóesemény zárásaként Puskás Norbert, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke részletesen bemutatta a projektben elvégzett fejlesztéseket.  Tájékoztatásában elmondta, hogy a körmendi horgászok körében kedvelt és gyakran látogatott horgásztavon a korábbi évtizedekben önkéntes munkával készült néhány kisebb fejlesztést leszámítva nem történtek jelentős változások. A Szövetség felismerte, hogy a turizmus fejlesztése érdekében legnagyobb saját tulajdonú taván - a horgászati igények megfelelve- jóléti fejlesztéseket kell megvalósítani. A tó keleti végén található murvás utat felújították, a kátyúkat feltöltötték antigorit zúzalékkal, mintegy 750 m2-en. A horgászok tájékoztatása érdekében információs táblát helyeztek el, illetve biciklitárolót, így a kétkeréken érkezők is letehetik járművüket a központi pihenőhely mellett. A mozgáskorlátozott horgászok egy új, biztonságos stéget kaptak, amely három oldalról korláttal védett, illetve rámpán közelíthető meg. Fontos előrelépés, hogy összességében 50 horgász helyet alakítottak ki, törekedve a természetközeli állapot megtartására, és az egységes arculatra.

A meredek rézsűvonalon cserjeirtással, támfal építésével és lépcsők kialakításával tették biztonságossá a helyek megközelítését. A munkálatok célja volt, hogy a fejlesztés után a vízpart feleljen meg a biológiai, esztétikai és a horgászat funkcionális követelményeinek.  A tó egyes partszakaszait rendezték, kisebb felszínalakító munkálattal, fatuskók eltávolításával. Az aszfaltos út mellé rendezvényteret építettek, illetve kihelyeztek hulladékgyűjtőket és a pad-asztal garnitúrákat, valamint tábori wc-t is, hogy a családdal, baráti társasággal érkezők is komfortosan tölthessék itt szabadidejüket. A Szövetséggel partnerségben a Magyarszecsődi Önkormányzat is biztosította part menti ingatlanjait, útjait a projekt sikeréhez, illetve a kialakított közösségi tér mellett jelentős bozótolással, és parkolásra alkalmas teresedés létrehozásával tette szebbé a megújult környezetet. A horgásztó környéke 4 új tűzrakóhellyel bővült, ahol az előírásoknak megfelelően tudnak tüzet rakni a horgászok, akikből egyre a több van a vasi vizek partján. A parkosítási munkák részeként 15 darab fát is telepítettek a partra.

A horgászturizmus további növelése érdekében az elmúlt hónapokban a rendszeresen érkező haltelepítések mellett 100 db extra méretű, 5-12 kg közötti ponty is került a Magyarszecsődi kavicsbánya tóba. Ezen nagytestű pontyok elsődlegesen a halfogás élményével tudnak szolgálni a gasztronómiai élmények helyett, mert őket fogás –esetleg fotózás – után kíméletesen vissza kell engedni. Az ünnepélyes szalagátvágást követően a tavon evezős programok voltak a XII. Magyarszecsődi Fesztivál keretében.


 

Kapcsolódó képgaléria
Letölthető dokumentumok


Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

17.8°  Páratartalom: 72%