Széchenyi Terv Plusz

Megújuló vízpartok és weboldal várja a horgászokat

2018.03.15. Megosztom

Az elmúlt hónapokban is folytatódtak a munkálatok a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program turizmusfejlesztési pályázatán elnyert közel 110 millió forint támogatással megvalósuló „Horgászturisztikai fejlesztések a Vasi Vizeken” elnevezésű TOP-1.2.1-15-VS1-2016-00001. számú projektben. Az országosan egyedülálló programban a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége Horgászturisztikai Központjának környékén kívül, még a szervezet kezelésében lévő állóvizekből nyolc vízterület a Magyarszecsődi-tó, a Gencsapáti kavicsbánya-tó, a vaskeresztesi Pinka-holtág, a Gersekaráti Sárvíz-tó, a Püspökmolnári Kavicsbánya-tó, a Csepregi Téglagyári-tó, a Pinkamindszenti bánya-tó, valamint a Merseváti-tó környezete újul meg idén tavaszra.

Megújuló vízpartok és weboldal várja a horgászokat

A tél folyamán folyamatosan zajlottak a kivitelezési munkák és a napokban a mozgáskorlátozott helyek kihelyezésével Vaskeresztesen, valamint a Csepregi Téglagyári-tónál be is fejeződtek a horgászturisztikai fejlesztések, melyek átadására néhány héten belül kerül sor. Az építési, területrendezési munkák mellett informatikai fejlesztéseket is végzett a horgászturisztikai pályázat keretében a Szövetség. A tizenegy éve indult internetes oldalukat bemutató www.vasivizeken.hu formájában és tartalmában is megújult.

Készül a vaskeresztesi mozgáskorlátozott horgászhely...
 

December és február hónap között az időjárási körülmények függvényében  zajlottak - a projekt helyszíneken - a tereprendezések és a természet közeli horgászhely kialakítások. A munkálatok célja volt, hogy a fejlesztés után a vízpart feleljen meg a biológiai, esztétikai és a horgászat funkcionális követelményeinek. Egyes helyeken kiemelten fontos feladat volt a partélet szegélyező vízoldali padka kialakítása, vízszintes felületképzéssel. A nagyteljesítményű lánctalpas kotrókkal a Püspökmolnári, - a Magyarszecsődi Kavicsbánya-tónál, a Gersekaráti Sárvíz tónál és a Merseváti Tőzegbánya-tónál részleges bozót- és cserjeirtás, valamint számos vízparti tuskó kiszedése is megtörtént a télen.

Püspökmolnári-tó területrendezése folyamatban…
 

A projekt részeként összesen 92 db különböző terepviszonyokhoz illeszkedő 5-18 m2 területű  horgászhely kialakítása is megvalósult. A kialakított horgászhelyek 10 cm vastagságban antigorit zuzalék terítést kaptak, azon helyek ahol a partoldal és a kialakított horgászhely közötti szintkülönbségek indokolták tereplépcső, és támfalak építésére is sor kerül a következő hetekben.

Seregi Miklós szövetségi elnök Horváth András helyi egyesületi elnökkel megtekintik 
a Magyarszecsődi-tavon megvalósult munkákat

A Gersekaráti Sárvíz-tónál korábban kialakított 58 horgászállásos versenypálya felújítása is nagyrészt megtörtént.  Az elnyert pályázati forrásból a horgászhelyek kialakítása és a partrendezések mellett lehetőség nyílt 363 m3 antigorit zuzalék felhasználásával 1200 m leromlott vízparti út megújítására, még hátra van Gencsapáti-tó melletti útszakaszok felújítása.

Gersekaráti munkaterületen Puskás Norbert ügyvezető elnök a dolgozókkal

 

A tavasz folyamán a tavak partján a projekt befejezéseként összességében kiépítésre kerül még 15 db fedett pad-asztal garnitúra, 57 db támlás rönkfa pad, 35 db rönkfa pad –asztal szett, 16 db szalonnasütő, rönkfából készült kerékpártárolók, szeméttárolók, információs táblák, szerszámtároló, valamint 6 db tábori illemhely.  Hiánypótló módon öt tónál kialakításra kerül egy-egy akadálymentes horgászhely is a mozgásukban korlátozott horgásztársak - biztonságos - kiszolgálása érdekében. A Püspökmolnári tónál - jelentős tereprendezésen átesett félszigeten - a kültéri fabútorok mellett a kis gyermekekkel érkező horgászcsaládok részére egy rönkfa homokozó is megépítésre kerül. Püspökmolnárihoz hasonlóan Gersekaráton is létesít homokozót a Szövetség, de ott lesz még rönkfa játszó elem is csúszdával, hintával. Gersekaráton a vízparti infrastrukturális adottságok miatt on-line turisztikai kamera rendszer kiépítése is megvalósul.  

Merseváti tónál új közösségi terület készül
Merseváti tónál új közösségi terület készül
 

Az építési, területrendezési munkák mellett informatikai fejlesztéseket is végzett a horgászturisztikai pályázat keretében a Szövetség. A tizenegy éve indult internetes oldalukat bemutató www.vasivizeken.hu formájában és tartalmában is megújult. Az okos telefonra optimalizált honlap a turisztikai célok kiszolgálása érdekében német és angol nyelven is elérhető lesz a következő hónapokban. A weboldalon részletesen bemutatásra került a Vas Megyei Horgász Szövetség kezelésben lévő minden vízterület és a közelében elérhető horgászbolt, egyesület, jegybizományosi hely, turisztikai szolgáltató.


Püspökmolnári félsziget kész állapotban új zuzalékos horgászhelyekkel, sétánnyal

Az új honlapon minden elérhető, ami horgásszá váláshoz, vagy pecásként kellhet a hétköznapokban: on-line regisztrációs felület horgászversenyekre, horgászvizsgákra, szabálysértési bejelentő, horgász hírek, telepítések, szervezeti információk, hírlevél rendszer. horgászati alapismeretek, tananyagok...stb. A megújult oldalon a hagyományos tartalmak mellett díjmentesen elérhetőek a horgászközösségi életet is erősítő újszerű funkciók: Ilyen például a "Gyere velem horgászni!", mely menüpontban a pecások közös horgásztúrákat szervezhetnek ezzel útiköltséget spórolhatnak, és egyben új horgászbarátokat is szerezhetnek! Az új oldalon egy gyors regisztrációt követően ingyenesen lehet hirdetni a használt horgászfelszereléseket, valamint néhány fogási adat megadásával megosztani a vasi vizeken fogott szép halak fényképeit

Vaskeresztesi mozgáskorlátozott hely készen

 

Letölthető dokumentumok


Horgászapró

Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

12.89°  Páratartalom: 57%