Széchenyi Terv Plusz

Megérkeztek az első keszegek a Rába folyóba

2009.03.17. Megosztom

Teljes pénzügyi állami támogatással 82 mázsa folyami keszeg érkezik az évtized folyójába az idén

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége a tavalyi esztendőben kérelemmel fordult a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM)  Halászati Főosztályához annak érdekében, hogy a folyamatosan szennyezett Rába folyó drasztikusan lecsökkent halállományát szakszerű pótlással segítse elő. Az állami haltelepítési program ügyében javaslatot tevő Vas Megyei Halászati Bizottság végül 82 mázsa folyami keszeg telepítése mellett döntött 100 % állami támogatással a Rába folyó alábbi szakaszaira a következő megoszlásban:

  • Alsószölnöki duzzasztó:          3000 kg folyóvízi vegyes keszeg
  • Szakonyfalu térsége:             2000 kg folyóvízi vegyes keszeg
  • Csörötnek-kikötő:                  2000 kg folyóvízi vegyes keszeg
  • Sótony- Herpenyő torkolat:     1200 kg folyóvízi vegyes keszeg

A Magyar Állam képviseletében a szarvasi Halászati és Öntözési Kutatóintézet (HAKI) végzi az állami halasítási programban megítélt halak beszerzésével és ellenőrzésével kapcsolatos feladatok ellátását a Vas Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal halászati felügyelőjének, Mesterházy Józsefnek közreműködésével. A HAKI 2008. november elején Közbeszerzési Törvényben rögzítetteknek megfelelően ajánlattételi felhívást tett közzé, melynek eredményhirdetésére 2009. januárjában került sor. A Vas Megyei Horgász Szövetség kezelésébe tartozó Rába-folyó állami keszegtelepítésének elvégzésére a sikeresen lebonyolított közbeszerzési eljárás eredményeként a Közép-dunai Hal Kft. lett kijelölve. Az állami halasítási program napjainkra elérkezett a konkrét megvalósítás fázisába, amikor a kijelölt halászati vállalkozás a halak befogását és a Rába folyóba történő szakszerű betelepítését végzi.

 

Az elmúlt években szebb napokat is megélt évtized folyója  életében fontos pillanat jött el 2009. március 11-én, amikor az állami halasítási program keretében megérkezett az első 12 mázsa folyami keszeg. Az 1-1,5 kg átlagsúlyú folyami keszegek kiváló egészségi állapotban érkeztek meg új "otthonukba”. A keszegek mellett néhány darab nagyméretű márnával, balinnal is gazdagodott Rába élővilága az első telepítéskor. Továbbá jó hír, hogy a most betelepített őshonos halfajok a folyó egész szakaszán érezhető lökésszerű ipari terhelés megszűnésével jó eséllyel tudnak már az  idén tavasszal szaporodni. A Rábán egyre ideálisabbá váló körülmények az új jövevényeknek és utódaiknak hosszú távon kiváló természetes környezetet biztosítanak, mely megalapozza a folyó teljes revitalizációját. A hiányzó 70 máza dunai keszeget több részletben szigorú ellenőrzés mellett szállítja a Közép-dunai Hal Kft. a közel jövőben a Rába folyóba. A legutolsó információk szerint a Rába-folyóba történő keszegtelepítés következő 1800 kg-os részletére 2009. március 19-én csütörtökön kerül sor. A horgászok több évig türelmesen tűrték a Rába folyó folyamatos szennyezéséből eredő fogási esély csökkenést, de ennek ellenére a Szövetség kéri a horgásztársakat, hogy saját önmérsékletükkel még az idei évben segítsék elő a betelepített keszegek sikeres szaporodását. Egy eredményes ívás során az anyaállatok 100-300 ezer ikrát raknak le az áprilistól-júniusig tartó időszakban az ívóhelyekre.  A horgászok felelősségteljes gondolkodása révén a telepített keszeg mennyiség most sokszorosára megnőhet, ha a szaporodni készülő keszegek a megfogás után nem halászlében végzik, hanem kíméletesen módon visszahelyezésre kerülnek a folyóba. 

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége a Pannon Egyetem Georgikon Kar Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszékkel történő sikeres szakmai együttműködése eredményeként Dr. Bercsényi Miklós egyetemi docens felajánlásának köszönhetően Magyarországon kuriózumnak számító menyhal (Lota lota) telepítést is fog végezni 2009. márciusában a Rába -és a Marcal folyón, valamint a Kerka-patakon. A vadvizek szerelmeseinek örömhír, hogy a Rába folyón bekövetkező pozitív események mellett a Marcal folyó is térítésmentesen kapott az állami halasítási programban 640 kg két nyaras pontyot, valamint a tavalyi évben a Vas Megyei Horgász Szövetség kezelésbe került Zala megyei patakok ( Kerka, - Lendva, - Cserta patak) is 100 % állami támogatással összesen 2000 kg folyami keszeget kapnak több részletben.



Horgászapró

Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

14°  Páratartalom: 82%