Széchenyi Terv Plusz

Megérkeztek a menyhalak a Kerka patak

2009.03.23. Megosztom

A héten érkezik még menyhal a Rába - és a Marcal folyóba is

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége, mint a Zala megyei Kerka vízfolyás (127 ha) halászatra jogosult szervezete 2009. március 19-én 50 darab I. nyaras menyhal telepítését végezte el a vízfolyás kerkaszentkirályi szakaszán. A kihelyezett halakat Bercsényi Miklós, a Pannon Egyetem keszthelyi Georgikon Kar egyetemi tanára bocsátotta a Szövetség rendelkezésére, akinek hallgatói sikeresen szaporították és nevelték ezt az őshonos, fenéklakó ritka halfajt.  A haltelepítésen jelen volt Ernszt Tamás, a Zala megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal halászati felügyelője, aki elmondta, hogy az elmúlt másfél évtizedben több alkalommal történt a térségben halfaunisztikai vizsgálat, mely e vízrendszerben a tőkehalfélék családjába tartozó menyhal jelenlétét igazolta. A kihelyezett halak révén a meglévő állomány várhatóan növekedni fog a jövőben. A menyhal a hazai halfaunánk egyik értékes, különös faja. Családjának, az elsősorban tengerekben élő tőkehalféléknek, egyetlen hazai képviselője.  Kedveli a hűvösebb vizeket, még a mélyebb vizű pisztrángos szakaszon is megtalálható. Tavakból ritkábban kerül elő. Húsa kitűnő, szálkátlan, a mája pedig nagy és ízre közel áll a libamájéhoz. Ellentétben a közismert ponttyal, amelyik télen elvermel, ez a hal nagyon aktív a leghidegebb időkben is. Ezt az is mutatja, hogy szaporodása télen a leghosszabb éjszakák idején 2-5 oC-os vízhőmérsékleten történik. A menyhal a kövek között vagy a part üregeiben bújnak meg, akár a 40-50 cm-es nagyságot is elérik.   A horgászok sokra értékelik a menyhal fogást, téli horgászata pedig egészen különleges élményt nyújt. Horgász újságokban érdekes, tartalmas cikkek jelentek meg az utóbbi években ennek a halnak a fogásáról. A Pannon Egyetem Georgikon Karán, Keszthelyen, a halas érdeklődésű hallgatók a tógazdaságokban tenyésztett halak mellett megismerkednek a folyókban élő, ökológiai, vagy horgászati szempontból értékes más fajokkal is.

 

                                                       Dr. Bercsényi Miklós és a szaporított menyhalak

Ennek része, ilyen fajok szaporítása és nevelése, laboratóriumi körülmények között. Az elmúlt évben a vasi horgászvizekből fogott menyhalat szaporítottak és neveltek a diákok. Kipróbálták azt is, hogy ez a hal hogyan nevelhető tápon, és hogyan érzi magát különféle vízhőmérsékleteken. Meglepő módon azt találták, hogy az egynyaras menyhal ivadék még 22 oC-on is legalább olyan falánk, mint a hűvösebb, 10-15 fokos vizekben.

A Pannon Egyetem Georgikon Karának együttműködésével a héten tovább folytatódnak a Vas Megyei Horgász Szövetség kezelésében lévő horgászvizek menyhallal történő telepítései. 2009. március 25-én szerdán a Rába folyó szentgotthárdi szakaszán  talál új otthonra 70 db előnevelt menyhal, illetve a Marcal folyóba kerül 30 db e kiváló őshonos halfajból.

 

 Menyhal telepítés a Kerka patakon a Vas és Zala megyei halászati felügyelő közreműködésével

Menyhal telepítés képei megtekinthetőek itt >>>



Horgászapró

Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

20.11°  Páratartalom: 59%