Széchenyi Terv Plusz

Legyesoktatás, pisztrángtelepítés

2007.05.12. Megosztom

 

Sebes pisztrángok a Gyöngyös patakban...

Az elmúlt csütörtökön a  Vas Megyei Horgász Szövetség  hagyományos pisztrántelepítést végzett a Gyöngyös patak lukácsházai szakaszán. Az idei évtől a kiemelt Gyöngyös  szakaszon minden halat vissza kell engedni a fogás után azonnal, tehát itt csak a sporthorgászat szenvedélyének lehet hódolni, de csak műcsalis módszerrel. A közel 5 km hosszú patakszakasz tovább fejlesztésére a tavalyi esztendőben Leader pályázatot nyújtott be a szövetség és a kiírok támogatták a elképzeléseket, így várhatóan évvégére elkészül Magyarország első sebes pisztráng tanösvénye. Az eddig is folyamatosan karbantartott kultúrszakasz sok horgásznak hozta meg az első pisztráng fogás élményét. A friss telepítésnek köszönhetően még nagyobb fogási eséllyel kecsegtet a terület, 200 kg  méretes 25-30 cm-es  sebes pisztráng várja a legyező és pergető horgászat kedvelőit. A Gyöngyös patakon is jól bevált legyező módszer ingyenes oktatására is vállalkozott a vasi szövetség. A tanulni vágyók most szombaton immárron másodszor  sajátíthatták el a sportág fortélyait Paskay Ernő ismert specialistától. A horgászok elméleti ismeretek bővítése után már gyakorlatban is kipróbálhatták a dobás nehézségeit. Az oktatásokon azon horgászok is részt tudtak venni, akik még nem rendelkeztek felszereléssel, mert a Szövetség az előadások idejére biztosít kezdő felszerelést. A "tanulók” egybe hangzó véleménye volt, hogy nagyon jónak tartják a kezdeményezést, mivel felkészült és gyakorlott előadótól számos új ismeretet tudtak elsajátítani rövid idő alatt.  A pisztrángtelepítések és az oktatások sem fejeződtek be, a jövő hétvégén a könnyű pergető módszerről tanulhatnak az érdeklődők 14 órától a vaskeresztesi horgászturisztikai központban.

                         

    A telepítésen és az oktatáson készült fényképek megtekinthetőek a galériában, vagy a képekre kattintva.

   

"Balatonfüredről jöttem, teljesen kezdő vagyok,  egy barátomtól hallottam az előadássorozatról..nagyon tetszik, és hasznos is, mert két hét múlva megyek Ausztriába és ott legyezve akarok már horgászni.már a Répcén régebben fogtam egy 60 dkg körüli pisztrángot...többször is ellátogatok a vasi vizekre.”

Csibai Zsigmond

"Egyszer kipróbáltam a legyezést Vasszécsenyben és sikerrel jártam, akkor elhatároztam, hogy megtanulok így is pecázni.az oktató nagyon jó, és praktikus tanácsokat mond, amit könyvekből csak lassan lehetne megtanulni..”

Tamási Zsolt



Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

26.7°  Páratartalom: 55%