Széchenyi Terv Plusz

Közeli és távlati célok a vasi vizeken

2019.07.10. Megosztom

Öt-hat éves kora óta pecázik, nyolc éve ügyvezető elnök. Igazi sporthorgász, kedvenc vasi tava a gersekaráti, és fontos számára a környezetvédelem. Puskás Norberttel, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének ügyvezető elnökével a Vaskeresztesen megrendezésre kerülő Halas Nap kapcsán beszélgettünk.

Közeli és távlati célok a vasi vizeken

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke - úgy gondolom - csak halakat, horgászatot szerető ember lehet. Mikor találkoztál először ezzel a sporttal? Emlékszel az első horgászélményedre?

A horgászat szenvedélye kb 5-6 éves koromban fertőzött meg. Nagypapám testvérének segítségével kezdtem el pecázni a szombathelyi Csónakázótavon. A horgászat szeretete általában apáról-fiúra száll, én kivétel vagyok, mert nálunk apukám, nagypapám sem pecázott soha. Első horgászegyesületem a Spartacus HE volt, majd azt követően az Elektromosok SHE-ben folytattam a pecás pályafutásomat. Akkoriban sokkal nagyobb közösségi élet volt az egyesületekben és sokat lehetett tanulni egymástól, horgászbarátoktól. Kb. 11 éves koromtól már versenyszerűen horgásztam. Gyermekkoromban minden szabadidőmet a vízparton és horgászszakkönyvek olvasgatásával töltöttem. Évente átlag 150-180 napot pecáztam, ma már ez sajnos évi néhány alkalomra zsugorodott. Első élményeim közé tartozott, amikor az akkori TV-Shopban megrendelte édesapám az első orsós botomat és a Csónakázótavon az első pecázás alkalmával nagyon sok keszeget fogtam. Nekem rengeteg szép élményt adott a pecázás, még a két csodálatos kislányom édesanyját, feleségemet is egy horgásztábor alkalmával ismertem meg... 

Fel tudod idézni, milyen tervekkel indultál az első napodon ügyvezető elnökként? Mi az, ami ezekből megvalósult?

A horgászszervezeti pályafutásom már 15 évvel ezelőtt kezdődött, amikor önkéntesként dolgoztam az Elektromosok HE-ben, majd a Szövetségben megyei ifjúsági felelős lettem a 2004-es évben, ezt követően a főiskola tanulmányaim mellet - tíz évvel ezelőtt - részmunkaidőben kezdtem dolgozni a Szövetségnél. Az ügyvezetői tisztségre 2011. júliusában választottak meg, akkoriban nyertük el a Lukácsházi Abért-tavak halgazdálkodási jogát. Ennek a tónak sporthorgász vízzé fejlesztése volt az egyik célom akkoriban. Sokan ellenezték, hogy a Szövetség kereti között ez a tó "Fogd meg és engedd el" vízterület legyen, de az élet szerintem napjainkra engem igazolt. Legfőbb célom mindig az volt, hogy munkatársaimmal közösen a vasi vizek halállományát és a vizeink környezetét minél magasabb szintre emeljem. Vannak még feladataink bőven, de reményeim szerint az elmúlt 5 évben duplájára emelkedett közel 10.000 fős vasi horgászlétszám és a folyamatosan növekvő halasítási mennyiségek, valamint a  pályázatok segítségével megvalósított vízpart megújítások a kitűzött célok megvalósítását igazolják. Fontos megemlítenem, hogy a Szövetség jelenlegi működési feltételeit jól megalapozta a korábbi szövetségi elnökök, ügyvezető elnökök, egyesületi vezetők szintén aktív és elkötelezett munkája a horgászközösségért.

A szövetség háza táján folyamatosak a fejlesztések, vannak tervek, amik még megvalósításra várnak?

Természetesen, mindig több tervünk és célunk van, mint forrásunk, de nagyon dolgozunk rajta, hogy minden "álmunk" megvalósuljon. Jelenleg éppen fut egy új projektünk Vashegy-menti Ökoturisztikai fejlesztések címmel. A projekt a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége, Vaskeresztes Község Önkormányzat és Narda Község Önkormányzat konzorciumi együttműködésében valósul meg. Ennek keretében a vaskeresztesi alpesi horgásztavunk bővítésére, a Pinka-holtághoz vezető út felújítására, és a Nardai Önkormányzati-tó melletti fitneszpark kiépítésére kerül sor, több pihenőhely és eszközök beszerzése mellett. Még fut egy térségek közötti pályázatunk is, melyben a szövetségi iroda infrastruktúra-fejlesztésre és számos horgászprogram (versenyek, táborok, vetélkedők...stb) megszervezésére nyertünk el konzorciumban támogatást. Terveinkről nem szeretek előre beszélni, de annyit elmondhatok, hogy célunk további horgásztavak környezetének rendezése, megújítása, valamint a halasítások további növelése a horgászok elvárásaival összhangban. Nagyon összetett és igazán nagy kihívást jelentő feladatunk - a legnagyobb vízterületünk - a Rába folyó halállomány-védelmének és pótlásának megerősítése.

A Pinka-völgyi Halas Nap hatodik éve kerül megrendezésre, mondhatjuk, hogy immár hagyomány. Mi volt az alapötlet, amiből ez a remek rendezvény kinőtte magát?

Egyik célunk azzal függ össze, hogy Vaskeresztes, Horvátlövő, Pornóapáti, Szentpéterfa települések közös jellemzője a határmenti „zárkózott" kultúra, mely a településeken végighaladó, több évtizeden keresztül meglévő vasfüggöny fennállásra vezethető vissza. A vasfüggöny az emberi kapcsolatok beszűkülése mellett pozitív hatásként a Pinka-völgy természeti értékeinek megóvását is eredményezte a szigorú és alacsony számú látogathatóság miatt. Reményeink szerint a Pinka-völgyi Halas Nap is hozzájárul a szövetség azon törekvéséhez, hogy egyre több ember ismerje meg a csodálatos Vaskeresztest és a  Pinka-völgy páratlan természeti-kulturális értékeit, valamint a szövetség által létrehozott horgászati fejlesztéseket, lehetőségeket. Vas megyében az országos átlag alatt van a halfogyasztás, ezért, mint a térség legnagyobb halgazdálkodási szervezete, a horgászsport népszerűsítése mellett a halételek fogyasztásának népszerűsítését is célul tűzte ki szövetségünk.

A programokat látva egy igazi családi rendezvény a Halas Nap, ahol gyerekek és felnőttek, horgászok és sütni-főzni, vagy csak szórakozni vágyók is jól érezhetik magukat. Mennyire volt népszerű a rendezvény az elmúlt években?

Évente átlagosan 600-800 fő látogat ki az eseményünkre és tapasztalataink szerint évről-évre egyre többen. Most is bízunk benne, hogy jelentős lesz az érdeklődés a programjainkra. Büszkék vagyunk rá, hogy civil szervezetként hat év után is minden egyes programot és a különböző halételkóstolásokat díjmentesen tudjuk biztosítani a kilátogatóknak. Ahogy vizeink környezeténél is fontosnak tartjuk, hogy minél kevesebb szemét vegye őket körül, így a Halas Napok szervezésénél is azon gondolkodtunk, mit tehetnénk környezetünk védelme érdekében. Így idén a szokásos műanyag tányérak helyett teljesen lebomló tányérakat és evőeszközöket osztunk a csapatoknak és a látogatóknak. Tudjuk, hogy ezzel nem lesz öko a rendezvény, de úgy érezzük, ezzel is tettünk valamit, amivel elindultunk egy úton. A kóstolótányérak méretének kiválasztásánál pedig az volt a fő cél, hogy a manapság oly divatos "túlfogyasztás" ellen lépjünk fel, és minél kevesebb elkészített finomság kerüljön kidobásra. Arra is lehetőség van, hogy a Halas Napra kilátogatók hozzanak saját tányérat, poharat, evőeszközt, és kérjék abba az ételeket, mert igazán azzal lehet csökkenteni a hulladék mennyiségét, ha nem külön edényben fogyasztunk minden ételt és italt.

És a végére néhány rövid kérdés:

Melyik áll hozzád közelebb? Sporthorgászat vagy húshorgászat?

Sporthorgászat, mivel én nem fogyasztok halat!

Hal sütve vagy főzve?

Ha mindenképpen ennem kell, akkor sütve.

Tavi vagy folyami horgászat?

Tavi

Úszózás vagy féderezés?

Úszózás

Kedvenc tavad Vas megyében?

Gersekarát, mert ott ismertem meg gyermekeim édesanyját, és ott volt az esküvőm.

Ha azt kapnád ajándékba, hogy a Földön bárhova elmehetnél horgászni, hova mennél legszívesebben?

Külföldön Ausztrián kívül nem pecáztam még, erre sajnos nem tudom a választ, de inkább szabadidőt kérnék, ha kívánni lehetne.

Köszönöm a beszélgetést, szeretettel várunk mindenkit  a VI. Pinka-völgyi Halas napra.

(A fotók a tavalyi Halas Napon készültek.)

Interjút készítette: Nagy Gina - DGH/vaskarika.hu

Forrás:http://vaskarika.hu/hirek/reszletek/17351/kozeli_es_tavlati_celok_a_vasi_vizeken-puskas_norberttel_a_sport/?fbclid=IwAR15jBT5Ivh3NxzlkmujiMTS2CdwTzEnYHkwaBb-vp4Ielu0QsXhAnbjxN8



Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

5.11°  Páratartalom: 93%