Széchenyi Terv Plusz

Kiváló halételek, rengeteg érdeklődő az idei Halas Napon

2021.07.13. Megosztom

2021. július 10-én került megrendezésre a VII. Pinka-völgyi Halas Nap Vaskeresztesen. A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége által szervezett eseménynek immár hagyománya van a térségben, így idén is sok százan kilátogattak az Alpesi Fogadó melletti területre.

Korán reggel a horgászversennyel kezdődött a nap, már fél hétkor gyülekeztek a résztvevők, hogy aztán a sorsolás útján kapott helyüket elfoglalják. Három kategóriában – gyerek, hobbi, versenyző – három helyszínen mérte össze tudását a 44 nevező. A Pinka-holtágnál és a Vaskeresztesi horgásztavon is folyt a verseny, az Alpesi Fogadó melletti tavon pedig a gyerekek próbálták a legtöbb halat kifogni.

A legkisebbek között voltak olyanok, akik már sok éve horgásznak, de olyanok is akadtak, akik még csak most kezdenek megismerkedni ezzel a remek sporttal, így a szervezők – a többi versenyző engedélyét is kérve – némi könnyítést is megengedtek. Az etetés után kezdődött a verseny, remek fogásokat láthattunk.

Sajnos voltak, akiknek a már kifogott hal a szákba helyezés előtt kereket oldott, de ez egyáltalán nem szomorított el senkit: egy kis fejcsóválás után újra bedobták a horgot. A horgászversenyek után Decathlon munkatársai horgászbemutatóval várták a pecázás szerelmeseit, ahol kérdezhettek az cég termékeiről és a horgászat trükkjeiről.

A focikupára idén három csapat nevezett, ők kispályás szabályok szerint mérkőztek meg egymással: minden csapat mindenkivel játszott.

Kilenc órától a főzőverseny is kezdetét vette, ahol halászlé, illetve egyéb halétel kategóriában indulhattak a csapatok. Az idén összesen 20 csapat indult és kínálta halételeit. Sok visszatérő csapatot láthattunk, és remek ételek készültek. Volt, aki halas töltött káposztát készített, vagy épp göngyölt fogast sajttal, de akadt, aki kapros tejfölös gombás pontyszelettel próbálta elkápráztatni a zsűrit.

Készült még thai halleves, medvehagymás tésztametélt és halgombóc gombás szósszal, baconbe tekert pontyszelet zöldség körettel, vagy épp lángos paradicsomos pontyszósszal. A legutóbb különdíjat nyert Elektromosok csapat idén is füstölt harcsát készített, de a tavaly előtti verseny óta kitapasztalták: akkor a legfinomabb az étel, ha a bükkfa forgács mellé a többek között borókával, szegfűborssal, kakukkfűvel fűszerezett bükkfa is került a füstölőbe. Készült hagyományos és kevésbé hagyományos halászlé is, de az ételek sokszínűsége mellett minden csapatot kivétel nélkül a határtalan jókedv jellemzett.

Az ételek készültek, az érdeklődők pedig regisztráció után választhattak egy ételjegyet, ami ingyenes kóstolásra jogosított fel. Halászlé, rántott hal, sült keszeg, és harcsaburger közül lehetett választani, ezek az ételek nagy népszerűségnek örvendtek az ezer látogatót is meghaladó eseményen.

A központi halászlét Laki László vezetésével a Vasvári Petőfi HE. csapata és Karácsonyi Tamás népes baráti társaga készítette el kb. 400 adagban. A halászlé mellett sült keszeget is készített még Karácsonyi Tamás együttese, de Monos Tibor is segítőivel kb 300 adagot osztottak ki. Több száz adag rántott pontypatkóval és afrikai harcsafilével várta a kóstolni vágyókat Konyher Tivadar és állandó segítségei. Bősz Miklós harcsaburgereit fél négytől kóstolhatta a nagyközönség.

 

Fél kettőkor a zsűri asztalára kerültek az étkek, amiket az öt tagú csapat értékelt. Dr. Németh István, Dr. Hende Csaba, Seregi Miklós, Garas Kálmán és Bősz Miklós nem volt könnyű helyzetben, hiszen mind látvány, mind ízek tekintetében remek ételek közül kellett eldönteni, melyik a legjobb. Többszöri visszakóstolás után végül megszületett az eredmény, aminek kihirdetésére ekkor még egy kicsit várni kellett.

A színpadon közben a Vaskeresztesi hagyományőrzők tánc és ének produkcióját láthattuk, valamint fellépett a Nardai énekkar.
A hivatalos eredmények kihirdetése előtt elhangzott: az idei rendezvény létrejöttéért, illetve a versenyeken és a tombolasorsoláson kiosztásra kerülő értékes ajándékokért és emléktárgykért a Szövetség tagegyesületeinek és partnereinek ezúton is köszöni a támogatást, segítséget. Kiemelt köszönet illeti Magyarország Kormányát és az Európai Uniót, hogy egy Leader pályázat keretében – 2,6 millió forint összegű – támogatással segítette a rendezvény létrejöttét. A Magyar Országos Horgász Szövetséget, mely 1,5 millió forinttal támogatta a rendezvényt, és kiemelt támogató volt a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet , Vaskeresztes Önkormányzata, a Tógazda Halászati Zrt, a Győri Likőr Zrt, a Soproni Sörgyár, a Vaskeresztesi Mittl Pincészet, MAM Hungária Kft., valamint az Alpesi Fogadó.

Köszöntötte az egybegyűlteket Krancz Tamás, Vaskeresztes polgármestere, Seregi Miklós, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének elnöke, Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, a parlament alelnöke, Dr. Dérer István, a Magyar Országos Horgász Szövetség elnökhelyettese, Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, valamint Sziráki Bence, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet ügyvezető igazgatója.

Dr. Hende Csaba üdvözlő szavai után örömmel jelentette be: a „Magyar Falu Program Falusi Civil Alap keretében civil közösségi tevékenységek és feltételeinek című pályázat kiírásra, FCA-KP-1-2021/1-000694 azonosítószámon, Sporthorgász támogatása” (2021.) Egyesületek Vas Megyei Szövetsége Központjának bővítése terület vásárlással címmel benyújtott pályázata megfelelt a pályázati kiírásban meghatározott tartalmi értékelési szempontoknak, ezért a szervezet 5.895.000 Ft támogatásra jogosult. A térség országgyűlési képviselője ünnepélyesen átadta a Szövetség elnökének, Seregi Miklósnak a hivatalos támogatói értesítést. A remek örömhír és a Szövetség tevékenységét elismerő szavak után mégtöbb következett, hiszen kihirdetésre kerültek az eredmények:

  • Barátságos horgászverseny:

- Felnőtt hobbi kategória (Pinka holtág):
1. Pajtli Ferenc – Spartacus HE. – 7840 g (1 hsz)
2. Kádi Attila – Répcelaki HE. – 6880 g (1 hsz)
3. Szekszer Bianka – Sárvíz-tavi HE. – 5740 g (2 hsz)

- Versenyző kategória (Önkormányzati tó)
1. Michael Schneider – Sárvíz-Tavi HE. – 15 460 g (1 hsz)
2. Magyar László – Elektromosok SHE. – 10 680 g (1 hsz)
3. Horváth Zsolt – Szentgotthárdi HE. – 15 220 g (2 hsz)

- Ifjúsági kategória (Alpesi horgásztó)
1. Bálint Dávid – Körmendi Munkás HE. – 9480 g (1 hsz)
2. Bálint Zsolt – Körmendi Munkás HE. - 8780 g (1 hsz)
3. Horváth Valentin – Sárvíz-Tavi HE. – 8020 g (2 hsz)

  • Kispályás labdarúgó kupa

1. Rábapaty
2. FC Kapufa
3. Fair Play

  • Halételkészítő verseny:

1. Toronyi pikkelyesek
2. Rábapaty II.
3. Szajki Tavak Aranykárász HE.

  • Halászlé készítő verseny:

1. Csipet Csapat
2. Halfarok
3. Hajótöröttek

  • A HALÁSZLÉ készítő versenyen a Győri Likőr Zrt. Különdíjasa:

Kéthatár-Tó Horgászegyesület Kerkafalva

  • A HALÉTEL készítő verseny Győri Likőr Zrt. Különdíjasa:

Elektromosok SHE.

Az Alpesi Fogadó mellett felállított asztaloknál a Mittl Pincészet remek borait kínálta Mittlné Ódor Anita borász, aki kérdésünkre elmondta: ebben a melegben a legszívesebben a rosé bort kóstolták az érdeklődők.

A bejárathoz közeli aszalnál halas programok zárásaként a keszegsütés után Monos Tibor remek pisztráng falatkákat készített, amikre hatalmas kereslet mutatkozott. Kóstolás után sokan kérdezték a pisztrángok élőhelyéről, melyről elmondta: ezek a halak szeretik az alámosott helyeket, amik búvóhelyekben bővelkednek, és szívesen tartózkodnak bedőlt fák alatt, uszadékok között. Beszélt a pisztrángok legeredményesebb horgászatáról, csalikról, és arról is, hogy végül milyen elkészítési móddal kerülnek a legfinomabb falatok a tányérra.

Az egész napos rendezvényt a családiasság jellemezte, hiszen a gyerekeknek ugrálóvár, arcfestés, játékok, hinta, mászóka, homokozó állt rendelkezésére, így a legkisebbek is kitűnően érezhették magukat. Lufibohóc hajtogatta a lufit, majd egy igazi bohóc showval kápráztatta el a gyerekeket, akik aktív közreműködői lehettek a műsornak, majd nagy öröm volt, ahogy a rengeteg buborék egyszercsak elárasztotta az egész játszóteret.

Fél öttől igazi fergeteges Apacuka koncerten vehettek részt kicsik és nagyok, együtt énekelhették a zenekarral többek közt a sokak által jól ismert Fakanál dalt, vagy épp együtt „építhettek” egy kis házat, ki Vaskeresztesre, ki pedig az Óceán partjára.

A tombolasorsoláson sok értékes ajándék talált gazdára, és a fődíj – egy 50.000 Ft értékű Decathlon ajándékutalvány – is kiosztásra került. Aki még bírta szusszal, azokat Újvári Timi és a Hot Stuff zenekar szórakoztatta.

Bátran mondhatjuk, hogy a Halas Nap az a rendezvény, ahol tényleg mindenki talál magának olyan elfoglaltságot, amiben örömét leli: a sport, a gasztro élmények mellett remek családi kikapcsolódás. Mi már várjuk a következőt.

A horgászverseny részletes eredményei megtekinthetőek cikkünk végén. A rendezvényen készült 225 kiváló fénykép ide kattintva érhető el. Ezúton is köszönjük a kiváló fotókat Nagy Georginának (LENDESIGN)!

A rendezvény a LEADER Helyi Akciócsoportok együttműködési tevékenységeinek előkészítése és megvalósítása című, VP6-19.3.1-17 kódszámú felhívás keretében a Pinkától a Rábáig - a hal mint helyi termék című projekt pályázati támogatásával valósult meg!

Köszönjük a támogatást!


 

Kapcsolódó képgaléria
Letölthető dokumentumok


Horgászapró

Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

0.67°  Páratartalom: 93%