Széchenyi Terv Plusz

Ügyesen szerepeltek a vasi fiatalok a 44. Országos Ifjúsági Horgásztáborban és Viadalon

2022.08.08. Megosztom

A MOHOSZ 44. Országos Ifjúsági Horgásztábora 2022. július 31-én vette kezdetét Zalaegerszegen, a Gébárti-tavon. Vasárnap délután 44 ifjúsági horgász költözött be a tó félszigetén található táborba. Ők a MOHOSZ tagszövetségei által megrendezett ifjúsági horgászviadalok dobogós helyezettjei, akik most az országos döntőben küzdhettek meg egymással.

Ügyesen szerepeltek a vasi fiatalok a 44. Országos Ifjúsági Horgásztáborban és Viadalon

A viadalokhoz hasonlóan a versenyzőknek itt is négy versenyszámban (halfogás, szerelékkészítés, casting és elmélet) kellett számot adniuk a tudásukból, de számos programon és előadáson is részt vettek a hat nap alatt. A vasi csapat tagjai Szélesi Sára (Celldömölki Lokomotív HE.), Linter Hunor (Répcelaki HE.), Csizmazia András (Celldömölki Lokomotív HE.) voltak.

A második nap az előadásokról és gyakorlati bemutatókról szólt, valamint a szerelékkészítés verseny is ezen a napon került megrendezésre. Hat  órakor már a reggeli tornára gyülekező fiataloktól volt hangos a tábor. A reggeli után három előadás következett. Magyar Balázs a halakkal történő kíméletes bánásmódra hívta fel a táborozók figyelmét és bemutatta a halvédelmi eszközök helyes használatát. Kovács Norbert halfaunisztikai előadásában hazánk őshonos és idegenhonos halfajainak eredetéről, jelenéről és jövőjéről beszélt.
Biri Imre a vízi közlekedés szabályait ismertette, majd evezni tanította az ifjakat. Azok, akik éppen nem csónakáztak természetesen a halakat vették üldözőbe és a keddi horgászversenyre tréningeztek.

Ebéd után kezdetét vette a tábor négy fő versenyszáma közül az első, ami szerelékkészítés volt. Idén egy dobóelőkével és erőgumival kombinált hosszú előkés feeder végszereléket kellett a versenyzőknek elkészíteniük. A hosszú nap végére mindenkinek sikerült felkészülnie a másnapi versenyre, a horgászfelszerelések összekészítve sorakoztak a faházak teraszain. Másnap a korai ébresztő után a felkészülés jegyében teltek a hajnali órák. A táborozók a Gébárti-tó andráshidai ágában mérkőztek meg egymással. Két szektor került kijelölésre a mintegy fél kilométeres versenypályán, ahol kényelmesen elfértek a versenyzők. A legtöbben a feederezés mellett döntöttek, de a mély víz miatt nem volt könnyű dolguk. A meder meredeken mélyül, a parttól 20-30 méterre már 6-7 méteres mélységbe süllyedtek az etetőkosarak.

Összetettben Linter Hunor lett az első, aki a háromórás versenyen végig küszözött és több mint négy és fél kiló snecit fogott egy-két bónuszkeszeg mellett. A tartalmas ebéd után a házi csapatverseny első számaként a közösen fogott keszegek konyhai előkészítése volt a feladat. Jól vizsgáztak a fiatalok és látszott, hogy nem először pucolnak és irdalnak halat. A délutáni szabadfoglalkozás során strandolással és focival lazíthattak a táborozók.

A negyedik napon a szokásos reggeli napirendet követően Bokor Károly a pergetés rejtelmeibe avatta be a táborozóknak. A színes és tapasztalatokban gazdag előadás keretében bemutatta a legfontosabb műcsalitípusokat, majd csónakba szállt és meg is úsztatta azokat.

A célbadobás, vagy más néven casting feladta a leckét az ifjú horgászoknak. Négy pályán, 12 és 16 méter távolságból kellett minél pontosabban dobni a célponyvákra. Pontegyenlőség miatt több mint tíz hely sorsát „szétdobással” kellett eldönteni. A legtöbb pontot Gandis Bence gyűjtötte, aki mindössze csak kétszer dobott nyolcast. A délutáni vízibombacsata után a csuromvizes versenyzők a tó mellett található aquaparkban hűtötték tovább magukat. A szikrázó napsütésben voltak, akik a fürdést vagy napozást választották, a többiek strandröplabdáztak. Az esti összefoglaló és eligazítás után egy újabb verseny, a gumicsizma-hajítás okozott vidám perceket.

Dóczi István horgászvezető és természetbarát rovarokról, kétéltűekről és hüllőkről szóló előadása még a táborvezetőket is meglepte. A fiatalokkal együtt kíváncsian hallgatták a vizek élővilágról szóló izgalmas előadást, amelynek a középpontjában most nem a halak álltak. Kis pihenő után a viadal elméleti fordulója következett, ahol egy tesztlap kitöltésével és halfelismeréssel mérhették össze a tudásukat a versenyzők. A csapatversenyben szintén halfajokat kellett megnevezni, ami a kilencfős csapatoknak nem okozott gondot, pedig halfajonként mindössze 15 másodperc állt rendelkezésükre. A horgászverseny második fordulója délután kettőkor kezdődött. Az ifjú horgászok az előző forduló tapasztalatait felhasználva itt már kétszer annyi halat fogtak. A verseny hajrájára megérkezett Németh Balázs válogatott kerettag versenyző, aki számos instrukcióval segítette őket. Az esti eszmecsere során tovább faggatták Balázst, aki sötétedésig válaszolt a kérdésekre. A halfogás versenyszámot Linter Hunor nyerte, aki a keddi szektorgyőzelméhez csupán három pontot gyűjtött. 

A tábor utolsó előtti napján Kovács Ákos és Magyar Balázs a harcsahorgászatról tartott előadást és gyakorlati bemutatót. A különböző módszerek ismertetése során a táborozók közelről is szemügyre vehették a szerelékeket, de szó esett többek között a fárasztásról és a kíméletes bánásmódról is. A gyakorlati részben Ákos csónakból kuttyogatott, amit a hallgatók is kipróbáltak.

A tábor pénteki záró napján  Puskás Norbert, a MOHOSZ alelnöke az eredményhirdetés során – egykori táborzóként – méltatta az Országos Ifjúsági Horgásztáborok jelentőségét és arra bátorította a fiatalokat, hogy a jövőben ők maguk is vegyenek részt a horgászifjúság nevelésében és vállaljanak felnöttként egyesületi, vagy szövetség vezetői feladatokat. A hazai horgászmozgalomnak szüksége van jól felkészült fiatal horgászvezetőkre, hogy a következő évtizedekben is megtartásra kerüljenek az Országos Horgásztáborhoz hasonló kiváló programok. Komáromy Zsolt, az Ifjúsági és Oktatási Szakbizottság elnöke megköszönte a táborvezető csapat munkáját, akik egyenként értékelték a horgászviadal versenyszámainak eredményeit és átadták a díjakat. Az első tíz helyezett nagy értékű horgászfelszerelést nyert, de a többieknek sem kellett szomorkodnia, mert mind a 44 versenyző egy-egy ajándékcsomagot vihetett haza.

Az egyes versenyszámok alapján számított összetett eredmény az elméleti forduló kiértékelése után lett végleges.

Összetettben a győztesnek járó trófeát és ajándékokat az egyenletesen jó teljesítményt nyújtó, összesen 24 pontot gyűjtő Mányi Milán vehette át. A második helyezett Rada Kornél lett, aki folyamatosan versenyben volt a dobogóért. A harmadik helyen a casting versenyt megnyerő Gandis Bence állt.

A halfelismerésből és tesztlapból álló tudásfelmérőt Ökrös Dániel kimagasló, 97%-os pontossággal töltötte ki, így ezt a versenyszámot magabiztosan nyerte.

Szerelékkészítésben az első helyet Zaka Krisztián szerezte meg.

A legszebb halért járó különdíjat Bozóki Barnabás kapta.

A vasi  fiatalokat megilleti minden dicséret, remekül helytálltak a különböző versenyszámok során! 
Linter Hunor érte el végül a legjobb helyezést közülük, akinek a 6. helyet sikerült megszereznie összesítésben.Másik két fiatalunknak is jár a gratuláció, hiszen Szélesi Sára a legügyesebb női versenyzőként, Csizmazia Andrással a mezőny első felében végeztek.

Gratulálunk minden résztvevőnek!

Forrás: MOHOSZ



Horgászapró

Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

7.89°  Páratartalom: 90%